National

Ion Cristoiu: De ce și-a amintit Marcel Ciolacu de Proiectul uitat până și de USR- PLUS: Fără penali în funcții publice

Publicat: 07 iul. 2020
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu vorbeşte despre Marcel Ciolacu şi despre proiectul USR-PLUS. În editorialul de marţi, 7 iulie 2020, jurnalistul explica de ce şi-a adus aminte şeful Camerei Deputaţilor despre acest proiect.

Redam, intergral, editorialul lui Ion Cristoiu

„Conducerea Camerei Deputaților a decis, luni, să convoace o sesiune extraordinară în perioada 1-15 iulie, în condițiile în care sesiunea ordinară se încheie la finalul lunii iunie. Pe ordinea de zi se va afla și inițiativa «Fără penali în funcţii publice».

Decizia a fost luată luni în şedinţa Biroului permanent, la propunerea președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Printre proiectele care se vor regăsi pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa USR«Fără penali în funcţii publice».

Prin iniţiativa «Fără penali în funcţii publice» se propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: «Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării»”.

România e țara în care evenimentele se trec mai ceva decât semințele prăjite. Pe această uitucenie, de popor vesel, care nu vrea să-și bată capul întrebându-se, Dar ce s-a întâmplat cu Scandalul X sau Y au pariat toți șmecherii prinși cu mâţa-n sac. Dacă reziști o zi, două, de la stârnirea scandalului în jurul numelui tău, ai șanse serioase să nu ți se mai întâmple nimic. Opinia publică trece rapid la un alt foc de paie aprins pe scena țării. Prin urmare, la citirea veștii date de Mediafax, deși agenția a adăugat ceea ce numește profesional background-ul știrii, mulți se vor fi întrebat, fără a fi baci pe la stânele din creierii munților, Care penali, care inițiativă? Asta deoarece inițiativa asupra căreia s-a aplecat pentru a o pune pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nimeni altul decât Marcel Ciolacu zace prin sertarele Parlamentului de vreun an și ceva. Mai precis din 9 aprilie 2019, când CCR a declarat constituțională inițiativa cetățenească a USR intitulată Fără penali în funcții publice. Potrivit articolului 150 din Constituție Legea fundamentală poate fi revizuită și ca urmare a inițierii de către cel puțin 500 000 de cetățeni cu drept de vot. Plecând de aici, USR a lansat în 8 noiembrie 2017 o acțiune de strângere de semnături pentru revizuirea Constituției prin impunerea unui aliniat la articolul 37 care să prevadă că „nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsă închisorii pentru infracțiuni săvârşite cu intenție”. Pe 21 februarie 2018, USR anunța strângerea a peste un milion de semnături în cadrul inițiativei cetățenești. Pe 12 februarie 2019, USR semnala printr-un Comunicat că „După aproape cinci luni de tergiversări, Camera Deputaţilor a predat Curţii Constituţionale listele semnate de cei peste un milion de români care susţin iniţiativa cetăţenească Fără Penali în funcţii publice”. CCR a declarat constituțională inițiativa cetățenească la 9 aprilie 2019. Revizuirea Constituției nu poate avea loc decât prin Referendum. În cazul Inițiativei cetățenești, potrivit articolului 151, pașii de urmat după trecerea de CCR sunt următorii:

„(1) Proiectul său propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaților și Senatul, în ședința comună, hotărăsc cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.”

Deși a trecut un an și ceva de la aprobarea de către CCR, Parlamentul n-a luat în discuție Propunerea USR. Unul dintre motive stă și în faptul că nici USR nu s-a dat de ceasul morții să impună Parlamentului dezbaterea Proiectului. Prin urmare Propunerea părea uitată. A dezgropat-o deodată Marcel Ciolacu.
Ce l-a apucat?
Întrebare legitimă.

Așa cum spuneam mai sus, Propunerea părea uitată până și de USR, Oricum nu putem vorbi de o agitație cât de cât a USR din ultimul timp și nici de ieșirea în stradă a TeFeLiştilor, morți de frică să nu moară de Coronavirus. Luni, 6 iulie 2020, Dan Bârna a găsit explicația gestului comis de Marcel Ciolacu. Și anume că PSD s-a gândit să ia în discuție inițiativa pentru ca Referendumul să fie programat în august și astfel să cadă revizuirea Constituției. Caracteristica personalității lui Dan Bârna o constituie situarea în paralel cu tot ce e viață normală în România lui Covid 19. Îți trebuie sau o demagogie otova sau o mare nerozie ca să crezi că Marcel Ciolacu a scos propunerea de la naftalină, pentru că, vezi Doamne! se teme ca în Constituție să nu fie trecută interdicția pentru condamnații definitiv. Păi ce partid serios se gândeşte să pună la locale pe liste vreun condamnat definitiv? Propunerea USR e o tiribombă demagogică. Aceasta deoarece ea vizează inși care oricum prin faptul condamnării sunt scoși din joc din punct de vedere politic.

De ce și-a amintit brusc Marcel Ciolacu de inițiativa USR?

Pentru că fără să-l coste nimic (oricum PSD nu punea pe listă vreun penal) își adânceşte imaginea de lider european al partidului, de cel care vrea să pună capăt moștenirii Dragnea. Nu știu dacă la electoratul PSD va da bine această concesie făcută USR. Marcel Ciolacu nici nu-și propune asta. El își propune să dea bine la Bruxelles.
Scoaterea de la naftalină a proiectului e deosebit de avantajoasă electoral USR în bătălia cu PNL. Formațiunea și-a făcut un punct din program, de fapt, singurul punct, deoarece în afară de luptă împotriva penalilor, liderii USR nu cred să aibă altceva în cap, convinși că ajunși la guvernare vor da românilor să mănânce cătușele preparate de Binomul SRI-DNA. E destul de ușor ca USR și PLUS să-și facă din Fără penali drapelul de luptă electorală, mai ales că astfel se pot disocia de PNL.
Orice armă dată USR în lupta cu PNL convine PSD, interesat în divizarea Dreptei. N-ar fi de mirare ca Marcel Ciolacu să vrea ca Referendumul să aibă loc odată cu localele. În definitiv, USR ia voturi de la PNL și nu de la PSD.

Comentarii
  • he he a inceput campania,de ce nu au trecut in guvernul zdrancila,aaaa era tatucu in libertate si va papusarea cum voia el.pzd a avut 3 ani DEZASTRUOSI de guvernare,santem in kkat pana la gat,indiferent cine va castiga alegerile,vor urma ani de criza economica cu taieri de venituri,disponibilizari si mariri de taxe

Adauga un comentariu