Prima pagină » Actualitate » Ion Cristoiu demontează atacul lui Iohannis la adresa PSD
Ion Cristoiu demontează atacul lui Iohannis la adresa PSD

Ion Cristoiu demontează atacul lui Iohannis la adresa PSD

15 iul. 2020, 08:57,
în Actualitate

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu demontează atacul preşedintelui Iohannis la PSD, care a susţinut că proiectul legii carantinării individuale este făcut prost, arătând că prin declaraţiile sale şeful statului a criticat, de fapt, Guvernul şi Ministerul Justiţiei.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Ca de obicei după un eveniment mai important, marţi, 14 iulie 2020, la ora 14 şi ceva, am intervenit în direct pe cristoiuTv pentru a-mi spune părerea despre Declaraţia de presă citită de Klaus Iohannis de pe prompter, de la Cotroceni.

Slavă Domnului, Klaus Iohannis şi-a revenit!

Aşa mi-am început comentariul în direct.

Săptămîna trecută, două zile la rînd, într-o succesiune de rafală, Klaus Iohannis a ţinut două declaraţii de presă care m-au descumpănit nu numai pe mine, dar şi pe toţi cei care au urmărit cei şase ani de mandat de pînă acum cu necesarul ochi critic, definitoriu pentru inteligenţele independente.

Timp de şase ani, Klaus Iohannis şi-a redus viaţa şi activitatea la ipostaza de gurist electoral al unui singur partid, PNL. Adversarul politic al PNL – PSD – a fost ţinta unor atacuri de o violenţă devenită, prin repetiţie şi prin clişee, monotonă pînă la exasperare. Postura de trol al PNL, care ţine cuvîntări de la Cotroceni, în loc să posteze contracost înjurături la comandă, s-a menţinut şi după trecerea PSD în Opoziţie. Lupta împotriva PSD mai avea cît de cît justificare pînă în 2019:

PNL se afla în Opoziţie şi nu oarecum, ci strivit de majoritatea PSD, PNL trebuia ajutat să fie şi pentru că democraţia cere o scenă cît de cît echilibrată.

Continuarea campaniei împotriva PSD şi nu numai prin vorbe dar şi prin fapte cum ar fi de exemplu, asmuţirea Sistemului de Forţă împotriva PSD şi după parvenirea PNL la putere, nu avea nici o justificare.

O explicaţie avea.

Klaus Iohannis e ca un arzător de gaz programat să nu consume. Ca şi acesta arde cu flacără mică. Nimic nu-l scoate din minţi pe Klaus Iohannis decît nevoia de a se osteni cît de cît, de a ieşi din tabieturile cotidiene pentru a-şi bate capul cu ceva. Aşa se explică pustiul celor şase ani de mandat, realităţi unice în postdecembrism şi evident al celor deja două mandate . Spun deja două mandate, pentru că 2020 era ultimul an în care Klaus Iohannis mai putea face ceva ca preşedinte. De la anul e un muribund la căpătîiul căruia s-a încins bătălia pentru cine va fi preşedinte din 2024. O bătălie nu numai între grupările politice din partea Dreaptă, ci şi între Servicii.

Cele două discursuri de săptămîna trecută au fost comentate de mine pe cristoiublog.ro ca semnul unei schimbări majore de paradigmă. După şase ani de partizanat împins pînă la chibiţăreală, Klaus Iohannis se ridica deasupra partidelor, cerînd o acţiune comună a tuturor partidelor în rezolvarea Crizei sanitare.

Marţi, 14 iulie 2020, Klaus Iohannis s-a întors brusc la postura care l-a definit în cei şase ani inutili de mandat. Dacă săptămîna trecută s-a afirmat ca preşedintele tuturor românilor, acum el a revenit, ca o drezină repusă pe şine, la partizanatul greţos. Pe de o parte a apărat Guvernul mai harnic decît o face Raluca Turcan, pe de alta, a atacat PSD.

Nu încape vorbă că Guvernul a trimis Parlamentului, cerînd trecerea prin procedura de urgenţă, un Proiect de lege întocmit parcă la beţie.

Pînă şi un candidat la admiterea la Drept la o universitate particulară făcea un Proiect mai bun din punct de vedere juridic.

Se spune că Proiectul a fost făcut de Raed Arafat. După cum arată textul sînt sigur că l-a făcut Raed Arafat. Un ageamiu într-ale Dreptului şi pe deasupra ocupat cît e ziulica de mare să se plimbe pe la televiziunile de ştiri. În România există un minister care se numeşte al Justiţiei. Are şi un ministru, Cătălin Predoiu. Are şi o armată de jurişti, care de care mai bine plătit. Înainte de a fi trimis la Parlament, Proiectul a fost văzut la Ministerul Justiţiei? Nu de ministru, că el nu se coboară la aşa ceva, nu de vreun secretar de stat, dar măcar de jandarmul de la intrarea în sediu?

Revenit la postura de agent electoral al Guvernului, Klaus Iohannis a susţinut următoarele:

`PSD reclamă că această lege nu este bine făcută. Păi, raţiunea unei dezbateri parlamentare este tocmai de a găsi cea mai bună formă de lege`.

Cum adică?

Raţiunea unei dezbateri parlamentare nu e să facă dintr-un proiect aberant din punct de vedere juridic o lege bună.

Dacă ar fi aşa, nu văd de ce ar mai fi nevoie de un Proiect de lege întocmit de Guvern sub controlul Ministerului Justiţiei.

Se poate trimite Parlamentului o foaie albă, urmînd ca Parlamentul, în procedura de urgenţă, să scrie un text.

Dincolo de această năzbîtie, rămîne recunoaşterea de către Klaus Iohannis a unui adevăr.

Evident, fără să-şi dea seama de asta:

Guvernul a trimis Parlamentului o lege proastă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`