Actualitate

Ion Cristoiu: După un an de Pandemie putem spune: „Suntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili”

Publicat: 01 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu După un an de Pandemie putem spune Suntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă pe propriul blog despre faptul că la un an de la pandemie putem realiza că suntem conduşi de nişte imbecili. Acesta scrie despre reacţia marilor lideri ai lumii dar şi reacţia oficialilor din România. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Chiar de la debutul Pandemiei, am scris și vorbit în nenumărate rânduri despre concluziile pe care le poate trage Istoricul Clipei din desfășurarea acestui Eveniment care a luat omenirea prin surprindere și care se profila, încă din martie 2020, ca un al Treilea Război Mondial, un Război Mondial de un fel aparte, dus nu între două tabere care împart Globul, ci de Întreg Globul cu un Virus.

Am meditat asupra Pandemiei și împreună cu interlocutorii interviurilor de pe CristoiuTv.
Câteva dintre observațiile mele amare, de ins sceptic, s-au referit la reacția marilor Lideri ai lumii la provocarea planetară numită Pandemie. Am remarcat incomensurabila plăcere a liderilor lumii de a dicta limitarea unor drepturi fundamentale ale omului. În ființa lor pipernicită a tresărit beția încercată de-a lungul Istoriei de Dictatori, de la Cesar la Stalin. Milioane de oameni, până mai ieri strigând Libertate, te iubim / Ori învingem / ori murim! au renunțat la Libertatea mult iubită de bună voie nu de teama morții, ci a bolii. Nici un dictator din Istoria lumii n-ar reușit să-i închidă pe oameni luni întregi în case, să-i oblige să-și pună botniță. Și fără să se confrunte nici cu cea mai mică opunere, ba chiar beneficiind de entuziasmul populației de a nu mai avea nici un drept. Am ținut să observ că deși se invoca un pericol care amenința rasa umană, liderii Lumii au continuat să se bată între ei în numele Treburilor pe care le conduceau.

Cea mai interesantă remarcă de la vremea respectivă a fost făcută de mine în comentariul „În 1970, cu o jumătate de secol înainte de Criza Coronavirus, Eugen Ionescu profețise dezastrul moral politic al vremurilor de restriște de acum”, apărut în ediția din 26 martie 2020 a cristoiublog.ro. Textul meu izvora dintr-o întâmplare. Beatrice Rancea îmi trimisese un exemplar din Programul de sală la spectacolul ei de la IATC cu piesa Jocul de a măcelul, scrisă de Eugen Ionescu, spectacol jucat în 1993.
În următorul comentariu, cel din 27 martie 2020, scriam:

„În ediția anterioară, reamintind spectacolul cu piesa lui Eugen Ionescu, Jocul de-a măcelul, regizat de Beatrice Rancea în 1993, la IATC, și sponsorizat de Evenimentul zilei condus de mine la vremea respectivă, am citat ca fiind de mare actualitate concluzia unui personaj trasă din observarea felului în care politicienii din Orașul lovit de virusul misterios se comportau în confruntarea cu dezastrul: «Suntem cu toții niște idioți; din păcate, suntem conduși de niște imbecili». M-am gândit că n-ar strica să pun drept motto al comentariilor mele zilnice Jurnal din vremea Coronavirus aceste vorbe scrise de mizantropul Eugen Ionescu în 1970 fără să știe că ele profetizau o realitate a anului 2020. Liderii Lumii de azi, cei pe care popoarele, mari sau mici, i-au ales pentru a le conduce, pentru a le rezolva interesele, pentru a îndruma în vremurile de restriște, s-au dovedit și continuă să se dovedească 24 din 24 de ore niște imbecili. Dacă în privința conducătorilor din Lumea de azi, Eugen Ionescu avea dreptate, în privința celor conduși greșește zicând despre noi, condușii, că suntem idioți”.

Din câte se vede, nu eram de acord, la vremea respectivă, cu aprecierea că suntem niște idioți. Că suntem conduși de niște imbecili, eram de acord.
A trecut un an de la comentariul meu din martie 2020. Omenirea a străbătut deja un an și ceva de Pandemie. S-au dovedit liderii Lumii în această confruntare cu Virusul altfel decât niște imbecili?

Poate să-mi arate cineva vreo decizie eficientă în lupta cu Pandemia? De un an și ceva, liderii Lumii, cei văzuți de Popoare că înzestrați cu geniu, aleși de Popoare tocmai pentru a le conduce pe oceanele tulburi ale Istoriei, au impus măsuri care, sporind de la o zi la alta, suferințele a milioane de oameni, n-au avut nici un efect asupra Pandemiei. Măsura cultivată cu prioritate a fost limitarea draconică a drepturilor fundamentale. Luni întregi, popoarele n-au putut ieși din casă, n-au putut circula liber, n-au putut ieși pe stradă fără mască. Asta pentru că Popoarele au fost asigurate că, acceptând aceste suferințe, vor scăpa de pericolul Virusului. După un an și ceva de suferințe cumplite, Pandemia n-a dat înapoi nici măcar cu un milimetru. Dimpotrivă, ni se spune că e și mai puternică.

Popoarele au acceptat toate aceste suferințe convinse că Liderii știu ei ce știu când impun asta. Nimeni nu s-a întrebat în primele săptămâni de Pandemie dacă Liderii chiar știu ce fac.
Nimeni nu și-a pus întrebarea:
Și dacă ei sunt la fel de nevolnici ca și noi?

După un an de Pandemie a apărut și înflorit bănuiala că Liderii Lumii nu știu nici ei ce să facă împotriva Virusului. Că toate măsurile sunt luate la plesneală, după principiul Poate asta va fi eficientă!

Greșeam când scriam că doar liderii sunt niște imbecili, noi nu suntem niște idioți.
După un an de Pandemie putem spune: „Suntem cu toții niște idioți conduși de niște imbecili”.

Adauga un comentariu