Actualitate

Ion Cristoiu: După voiajul turistic la Comana, știm sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap

Publicat: 05 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu După voiajul turistic la Comana știm sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă, despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Comana dar şi despre mesajul transmis de acesta. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:

Într-un număr anterior, sub titlul Ce se întâmplă când pe Klaus Iohannis îl bate soarele-n cap, am trecut prin examenul verificării logice mai multe aserțiuni din Mesajul lui Klaus Iohannis transmis cu ocazia Ceremoniei dedicate Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

Miercuri, 4 august 2021, cu prilejul unei plimbări cu barca pe lacul turistic Comana, operațiune publicitară pe față a președintelui României (nu e la prima faptă de acest fel, la un moment dat a făcut publicitate la un teren de golf al unui om de afaceri), Klaus Iohannis a ținut o conferință de presă. Pentru România reală acțiunea în care s-a implicat președintele n-a avut nici un efect. Pentru Klaus Iohannis a avut. Mai întâi că dat o nouă lovitură în materie de imagine în privința vestimentației. Presa s-a ocupat pe larg nu numai de cămașa care-i sublinia lui Klaus Iohannis virilitatea, dar și de postura de turist dus de gazde cu barca pe gratis, spre deosebire de turiștii obișnuiți, care trebuie să plătească pentru asta. Apoi, popasul turistic i-a dat prilejul unei conferințe de presă cu întrebări aranjate astfel încât președinele să poată susține c-a răspuns unor preocupări ale opiniei publice.

La fel ca în cazul Mesajului, am luat textul conferinței de presă și l-am trecut prin filtrul logicii de tip aristotelic.
Concluzia:
Pe Klaus Iohannis continuă să-l bată soarele în cap.

Nu știm în ce condiții meteo a fost redactat Mesajul în care susținea că pe fondul Pandemiei în România a crescut în mod alarmant rasismul. Sigur e că a vorbi despre rasism într-o țară care n-are afro- americani sugerează efectul unei insolații suferite chiar în condiții de stat în birou. Așa cum ne arată imaginile, la Comana Klaus Iohannis a fost dus cu o barcă fără apărătoare împotriva soarelui. Cum pe cap n-avea nici măcar șepcuța de jocheu dată de Trump în schimbul achiziționării de către România a armamentului de miliarde de dolari, putem spune cu siguranță că din punct de vedere al condițiilor fizice pe președinte l-a bătut soarele-n cap. Și drept urmare a dat expresie verbală unor ciudățenii din punct de vedere logic.

1. Pe parcursul conferinței de presă a avut loc un dialog între Klaus Iohannis și un jurnalist pe seama acuzațiilor grave lansate de Ludovic Orban la Focșani:

„Jurnalist: Aș dori să știu cum vedeți dumneavoastră, de la înălțimea funcției de Președinte, a celui mai important om din statul român, a celui mai informat om din stat, declarațiile făcute de Ludovic Orban, care spunea că în lupta internă din PNL există intervenții externe, forțe nedemocratice, mecanisme nedemocratice, mâini sucite la spate. Există aceste intervenții, le vedeți, le simțiți?

Klaus Iohannis: Eu nu am astfel de semnale și pot să vă spun că pun astfel de declarații pe seama ascuțirii luptei de tip campanie electorală. Vă dați seama că, dacă aș avea semnale că există așa ceva, aș fi intervenit demult. Nu. Luptă este o luptă internă, pentru voturi în PNL. Și o competiție politică îi face pe cei implicați să caute explicații senzaționale și cam așa putem să interpretăm, mai mult nu e.”

Președintele României susține că așa ceva nu există. Dovada? El n-a avut semnale că ar fi vorba de o implicare a instituțiilor de forță în bătălia internă din partid. Că dacă ar fi avut ar fi intervenit. Deși n-a spus-o direct, Ludovic Orban a lăsat să se înțeleagă că Sistemul a intervenit în favoarea lui Florin Cîțu la ordinele lui Klaus Iohannis, înaltul protector al premierului în bătălia pentru șefia PNL. Păi cum să intervină Klaus Iohannis pentru ca Statul paralel să nu se amestece în bătălia din PNL, când el însuși dirijează din umbră acest amestec?

Cel care a lansat acuzațiile că Sistemul instituțiilor de forță se implică în campania internă din PNL n-a fost un simplu cetățean, n-a fost un facebookist și nici măcar un jurnalist. A fost președintele partidului de guvernământ, președintele Camerei Deputaților, fost premier al României.

Președintele susține că astfel de acuzații țin de campania electorală. Prin urmare, el nu le dă prea mare importanță. Cum adică, ditamai personalitatea statului de drept acuză public amestecul instituțiilor de forță, provocând un imens scandal, și președintele României se mulțumește să consemneze contabilicește că e un lucru normal într-o campanie electorală? Nu era normal ca președintele României să-i avertizeze pe competitori să nu mai invoce în campania electorală din PNL implicarea unor instituții de forță, pentru că prin astfel de acuzații venite de la cel mai înalt nivel se administrează lovituri imaginii democrației în rândul cetățenilor?

2. Un jurnalist i-a cerut președintelui părerea despre un articol din Die Welt despre problemele cu care se confruntă la Bruxelles PNRR-ul nostru. Președintele a răspuns astfel:

„Mi s-a părut puţin foarte unilateral articolul, ca să nu zic mai mult, că nu este de la noi publicaţia şi n-are rost să spunem alte lucruri. Sunt aşa-numite informaţii pe surse, care «se scurg», în ghilimele. Nu se scurge nimic, sunt unii care vor să-şi dea importanţă şi dau informaţii senzaţionale mai departe. Da, PNRR-ul nostru, ştim, am ştiut de la început că nu este perfect”.

În chip surprinzător Klaus Iohannis pune la îndoială seriozitatea și corectitudinea unui articol apărut într-o publicație de prestigiu din Occident. Se vede treaba că e vorba de un articol care n-a fost plasat de SIE contracost într-o publicație din Vest. Dacă ar fost semnat de SIE sub pseudonim, Klaus Iohannis l-ar fi lăudat.
Vine apoi fraza senzațională, unică în postdecembrist prin aberația din punct de vedere logic: „Da, PNRR-ul nostru, ştim, am ştiut de la început că nu este perfect”.

Multe țări membre ale UE s-au preocupat să trimită la Bruxelles un PNRR perfect pentru ca prin aprobare rapidă să beneficieze de prima tranșă din banii repartizați. Potrivit lui Klaus Iohannis România a trimis un PNRR despre care premierul și președintele știau că nu e perfect. Păi ce-i costa să trimită un PNRR perfect. Potrivit acestei logici , președintele putea susține că deși voia să meargă la Iași cu avionul și-a luat bilet pentru Satu Mare, știind că e un bilet greșit.
Da, acum știm sigur că pe Klaus Iohannis îl bate soarele în cap. Și nu de ieri, de azi, ci de la începutul celui de-al doilea mandat.

Adauga un comentariu