Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă, pe propriul blog despre contestaţiile împotriva lui Nicusor Dan. Jurnalismul considera ca toate aceste contestaţii au un efect pervers. Redam, integral, întregul editorial publica de Ion Cristoiu:
Luni, 26 octombrie 2020, Instanța a respins contestațiile la alegerea lui Nicușor Dan ca primar general al Capitalei. Alegerile au avut loc în 27 septembrie 2020. Din 27 septembrie seara, era știut că Nicușor Dan e primarul general al Capitalei. Cu toate acestea, abia pe 26 octombrie 2020 i s-a recunoscut alegerea. Va intra în pâine, ca să spun așa, în limbaj popular, abia peste câteva zile.
O lună de zile din administrarea Capitalei irosite în chip absurd.
Și în chip iresponsabil, dacă ne gândim că Bucureștiul s-a confruntat și se confruntă cu noul val de Pandemie.
Într-un stat de drept oricine are dreptul să conteste în Justiție orice. Numai că Justiția n-are dreptul de a tărăgăna orice sentință, pe motiv că judecătorii, independenți fiind, trebuie să aibă timp să se scarpine pe spinare, unde-i mănâncă, sau să nu-și solicite prea tare inteligența că se prostesc și mai tare decât sunt. În consecință, ar fi fost normal ca Justiția să decidă mult mai repede decât a făcut-o în legătură cu contestațiile împotriva alegerii lui Nicușor Dan ca primar. La sectorul 1 nici acum – luni, 26 octombrie 2020, n-a fost desemnat primarul. Clotilde Armând, declarată câştigătoare de către BEC, s-a pomenit cu un val de contestații. Justiția a amânat de la o săptămână la alta decizia, de parcă ar fi avut nevoie de investigații de teren sau de bibliotecă. Fie și la o simplă privire era limpede atât în cazul Nicușor Dan, cât și în cel al Clotildei Armând, că acțiunea n-are nici un temei juridic.
Desigur, legea permite contestațiile, dar tot legea – o altă lege –interzice abuzul de contestații. Desigur, statul de drept obligă Justiția să se aplece cu maximă seriozitate asupra contestațiilor. Numai că întreaga tărășenie, atât în cazul lui Nicușor Dan, cât și în cel al Clotildei Armând, n-are nici o legătură cu statul de drept. Împotriva lui Nicușor Dan au fost depuse 52 de contestații, iar împotriva Clotildei Armând, 120. Dacă ar fi vorba de argumente temeinice, sprijinite de documente, împotriva alegerii lui Nicușor Dan sau a Clotildei Armând, ajungea o singură contestație. Numărul uriaș de contestații ne spune că n-a fost vorba de o acțiune juridică. A fost vorba de o acțiune electorală. Prin numărul uriaș de contestații s-a vrut a se dovedi că victoria celor doi nu corespunde voinței populare, care voință se exprimă printr-un uriaș număr de contestații.
Nicușor Dan și Clotilde Armând au acuzat pe cei cărora ar urma să le ia locul ca fiind artizanii acestor manevre. Nici Nicușor Dan, nici Clotilde Armând n-au adus vreo o probă în sprijinul acuzațiilor lor. Indiferent de cine le-a regizat, contestațiile n-au fost din punct de vedere electoral în favoarea PSD, partid pe ale cărui liste parlamentare se află Gabriela Firea și Dan Tudorache. Prestația noilor primari, mai ales a celor cu mare vizibilitate, va cântări însemnat în scorul de la parlamentare al partidelor ai căror reprezentanți sunt. Din acest punct de vedere, PNL, partidul care și-l revendică pe Nicușor Dan, a avut interesul unei instalări cât mai întârziate a noului primar. Oricât de voinic se dă Nicușor Dan, e limpede că perioada imediat următoare instalării nu-i deloc favorabilă imaginii sale de primar providențial. E perioada bătăliei crâncene pentru posturi în noul Consiliu. Pe lângă spectacolul dizgrațios pe care-l oferă electoratului această bătălie, care ar putea să de desfășoare chiar în interiorul Dreptei, Nicușor Dan se va confrunta și cu marea problemă întruchipată de desemnarea prin înțelegere preelectorală a lui Vlad Voiculescu în calitate de viceprimar independent de primar. Vlad Voiculescu e ceea ce se cheamă o personalitate accentuată. Ar fi vrut să fie el candidatul Dreptei parțial unite la scrutinul pe București. Și-l imaginează cineva purtându-se ca viceprimar în ipostaza de ține cal al lui Nicușor Dan? Cât timp va trece până când divergențele vor izbucni în public? Întrebare cu un răspuns dat deja dacă ne gândim că relația dintre cei doi a intrat deja în vizorul presei. Prestația lui Nicușor Dan ca primar va conta în bătălia PNL pentru parlamentare. Cu cât intră mai târziu în pâine, cu atât Nicușor Dan e scutit de greșelile începătorului și de înșelarea așteptărilor, care, în cazul lui, sunt periculos de mari.
Și pe Clotilde Armând au ajutat-o contestațiile. Și în cazul ei lumea se așteaptă la o Schimbare în bine a sectorului 1 chiar de a doua zi după instalare. Pentru parlamentare ea reprezintă USRPLUS. Presa, în mare parte arondată PNL, va avea interes să-i caute nod în papură. Orice scandal, de altfel obișnuit în cazul venirii unui primar dușmănit de funcționarii din primărie, poate fi amplificat și mai ales prezentat ca dovada incapacității de a administra treburile publice.
Ca și Nicușor Dan, prin vălul de contestații și prin tărăgănare cu cântec a deciziilor luate de Justiție, Clotilde Armând a fost beneficiara contestațiilor. Dacă n-am ști că au fost depuse de oameni de ai lui Dan Tudorache, ai crede că au fost regizate chiar de USRPLUS.