Ion Cristoiu consideră că PSD a luptat, împotriva Guvernului prin moţiuni simple, moţiuni care au fost prost inspirate. Jurnalistul este de părere că moţiunea de cenzură viitoare nu va fi decât un glonţ orb tras către majoritate. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:
La o conferință de presă organizată duminică, 21 martie 2021, la Târgoviște, Marcel Ciolacu s-a pomenit cu această întrebare:
„Pe dumneavoastră nu vă încearcă sentimentul că PSD mimează Opoziția la momentul actual?”
Din câte se vede întrebarea nu exprimă, cum s-ar cuveni în cazul unui ziarist, curiozitatea, transmisă politicianului de opinia publică prin intermediul presei, ci intenția propagandistică. E o întrebare tipică presei de galerie din România ultimilor ani. Prin ea, exploatându-se transmisia în direct (de data asta pe rețelele sociale), interlocutorul nu e întrebat, ci atacat. Opiniei publice nu i se oferă șansa de a afla un răspuns, ci ghinionul de a fi manipulată. Explicația stă în faptul că întrebarea pusă lui Marcel Ciolacu a venit din partea unui site care face parte din Presa noastră militarizată, finanțată și comandată de instituțiile de forță. Aceeași presă n-ar practica în veci o asemenea întrebare la o conferință de presă cu Klaus Iohannis. Ținta ei numărul unu e reprezentată de adversarii lui Klaus Iohannis. Dincolo de patimă de galerie, întrebarea exprimă însă o realitate:
Prin ceea ce face, PSD lasă impresia că mimează Opoziția.
Întrebării Marcel Ciolacu i-a răspuns depanând o succesiune de argumente menite a convinge că PSD e lipsit de orice putere în România de azi. Inclusiv, dacă nu mai ales, de Puterea de a fi o Opoziție autentică:
„Ce înseamnă a mima Opoziţia?! În acest moment, PSD este în minoritate în Parlament. Există anumite lucruri democratice pe care putem să le facem sau nu putem să le facem. Momentan am avut discuţii pe buget, folosim toate atacurile, atât în Parlament, cât şi în afara Parlamentului. Nu îmi cereţi să…. Doriţi vreo bătaie în Parlament? Sau, nu ştiu, vreţi să ne dăm foc cu benzină în faţa Parlamentului? Nu am înclinaţii către aşa ceva. Îmi cer scuze.”
Seara, invitat la emisiunea moderată de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe români că nu e nevoie de acțiuni din afara jocului parlamentar, deoarece actuala Guvernare se va prăbuși în curînd:
„Au trecut 60-70 de zile de la alegeri, niciodată nu s-a întâmplat nimic spectaculos. Mai avem exemple de astfel de guverne, poate și unul al PSD, care credem că, domʼle, noi suntem buricul pământului și nu ni se poate întâmpla nimic. Va cădea acest guvern. Că, din interior se vor certa, că se va crea o masă critică în Parlament și va fi răsturnat acest guvern. Am avut, la ultima moțiune simplă, mai multe voturi decât grupul AUR și grupul PSD cu 5 voturi.”
Marți, 23 martie 2021, Marcel Ciolacu a fost invitatul lui Ionuț Cristache la România 9. Luat la întrebări despre cum face PSD Opoziție, președintele PSD a reiterat angajamentul Partidului de a rămâne strict în interiorul jocului parlamentar. Asta deoarece, după opinia sa, Coaliția de Centru Dreapta e pe ducă. Ajunge un bobârnac în Parlament și cade de la sine. Și intuind asta, PSD va depune o Moțiune de cenzură, pe post de bobârnac. Despre care liderul PSD e convins că va trece. Prin urmare PSD va reveni la putere:
„Marcel Ciolacu: În acest moment Partidul Social Democrat este o minoritate în parlament, depune moțiuni simple… Am depus…
Realizator: Pare confortabil gândul ăsta, suntem minoritari, nu avem ce să facem. Strângeţi rândurile.
Marcel Ciolacu: Păi nu, haideţi să vedem care sunt instrumentele democratice la care poate apela PSD. În fiecare sesiune parlamentară avem dreptul la o moțiune de cenzură. Am pornit negocierile cu ceilalți parlamentari în ceea ce privește susținerea unei moțiuni de cenzură.
Realizator: Cu cine aţi început să negociaţi?
Marcel Ciolacu: Am început și cu formațiunea AUR, și cu parlamentarii… Nu cred că minoritățile naționale vor mai susține acest guvern mult timp.
Realizator: Deci, ați început discuţiile cu parlamentarii minorităţilor altele decât cea maghiară?
Marcel Ciolacu: Nu ştiu nici UDMR cât o să mai stea să facă parte dintr-un asemenea guvern.
Realizator: Păi până una alta le girează toate politicile.
Marcel Ciolacu: Vom vedea, vom vedea în următoarea perioadă. Ce se întâmpla acum? Ei nu au făcut congrese. Ei nu îşi pierd numai posturile din guvern. Ei au problema lor prioritară, nu e să guverneze. În acest moment Guvernul României nu e un monolit. Sunt trei guverne în interiorul Guvernului României. PNL are drumul lui și au congresul lor și atunci domnul Orban cu domnul Cîţu…”
Până acum, PSD a luptat împotriva Puterii cu moțiuni simple. Toate atât de prost inspirate prin impresia de acțiune de rutină, încât au întărit Coaliția de Guvernare. Acum PSD promovează o Moțiune de cenzură. Tot o acțiune din arsenalul de acțiuni de rutină, mecanice, incapabile nu să dea jos Puterea, dar nici măcar s-o clatine în planul capitalului politic. Nu știu calculele care s-au făcut și se fac de către conducerea PSD. Sigur e că Moțiunea de cenzură va fi un glonte tras în gol de către Opoziție. Ea nu numai că nu va folosi la nimic, dar mai mult, va întări Coaliția de Guvernare.
E greu de presupus că Partidul Social Democrat ajunge acuș-acuș la Putere. Actuala Coaliției de guvernare, chiar dacă este o Coaliție de Tîrța-Pîrța, nu se va destrăma așa de repede. Certurile din Coaliție, chiar și păruielile publice, nu vor duce așa repede la un divorț. Avem experiența CDR-PD care a durat patru ani, chiar dacă era o coaliție de Hăis-Cea. Una sunt certurile, și alta sunt interesele rămânerii la guvernare. Nu cred, de exemplu, că USR-PLUS ar fi o formațiune dispusă să treacă în Opoziție oricât de tare i-ar contrazice Guvernarea politică de esență. USRPLUS, care a dat cu nasul de friptura rumenită a Puterii, nu va renunța la tot ceea ce înseamnă în România moldo-valahă Guvernarea de dragul principiilor politice.
A, dacă prin ruperea Coaliției USRPLUS ar pune mâna pe toată friptura, ar fi dispusă să plece și mâine din Coaliție. Dar așa, ca să plece din Coaliție, pentru a mânca pâinea neagră a Opoziției, ar însemna că liderii USRPLUS nu sunt români, ci marțieni.
Răspunsurile lui Marcel Ciolacu sunt semnificative pentru politica PSD după trecerea în Opoziție totală, altfel spus, după alegerile din decembrie 2020. Actuala conducere a PSD socotește că scenariul din 1996-2000 se va repeta. Între 1996 și 2000, Coaliția de Centru-Dreapta s-a erodat prin sine însăși, și la alegerile următoare, PSD a recucerit Puterea în forță. Scorul din 2000 i-a dat PDSR mai multă putere decât cea avută înainte de 1996. De aici, Marcel Ciolacu trage concluzia că PSD n-are altceva mai bun de făcut decât să aștepte ca para mălăiață a Puterii să cadă în gura Nătăfleței de Opoziției. De precizat că între 1996 și 2000, PDSR nu a așteptat ca Puterea să se prăbușească electoral prin greșelile comise, între care s-au numărat certurile din Coaliție. Sub conducerea lui Ion Iliescu, PDSR a fost chiar din primele zile de Opoziție activ, și mai ales inteligent în acțiunile sale de Opoziție. Însă, chiar dacă PSD de acum ar fi la înălțimea PDSR de sub conducerea lui Ion Iliescu nu cred că acest scenariu se va repeta. Da, mai mult ca sigur că Coaliția se va eroda dramatic. Dintre partide erodarea va fi dramatică în cazul PNL. Asta nu înseamnă însă că la putere va veni PSD. Până în 2024 există toate premisele să se înființeze un nou partid pe partea Stângă, un fel de USRPLUS de Stânga. Și acest partid ar putea să ia multe din voturile pe care le deține în prezent PSD, sau voturile la care speră că va ajunge PSD.
PSD stă liniștit, pentru că se știe singur pe Stânga. AUR nu constituie o concurență reală. Și nu pentru că ar fi un partid nefrecventabil în Europa, ci pentru că a fost năucit de intrarea în Parlament. De trei luni parlamentarii AUR nu fac altceva decât să se ciupească pentru a se convinge că nu-i un vis. Sunt parlamentari! Pro România a fost scos din joc la alegerile parlamentare. Nu se întrezărește o revenire. În aceste condiții, PSD crede că erodarea Puterii e în favoarea sa. Cine să vină la putere în locul PSD dacă actuala Coaliție de Centru Dreapta se va destrăma?
Situația din partea Dreaptă a scenei politice ne arată că în orice clipă un partid care se crede singur se poate trezi cu un concurent de tip USRPLUS, care să crească în scurt timp, arzând etapele. Se uită că bietul PNL de acum, partidul ajuns la remorcă USRPLUS, nu e PNL din primii ani postdecembriști, ci PNL ivit din fuziunea a două partide: PNL și PDL. Fuziunea celor două partide a fost gândită ca o manevră prin care pe partea Dreaptă urma să domine un singur partid, alternativă la PSD de pe partea Stângă.
S-a ivit peste noapte USRPLUS și totul s-a dus dracului.
Nu s-ar putea întâmpla așa și cu PSD?