Actualitate

Ion Cristoiu: „În noua sa calitate, de Purtător de cuvînt al PNL, Klaus Iohannis a vorbit de Traseiștii de bine“

Publicat: 01 oct. 2020
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu a scris pe blogul său că președintele Klaus Iohannis, în noua sa calitate de purtător de cuvânt al PNL, a vorbit despre „traseiștii de bine“.

„Potrivit rezultatelor aproape definitive la alegerile locale din 27 septembrie 2020, PNL a cîștigat un număr de 1237 de primării. Dintre acestea, 15 sînt primării de capitale de județ.

Acest rezultat i-a dat lui Klaus Iohannis, care a coborît miercuri, 30 septembrie 2020, funcția de președinte de la cea de purtător de cuvînt al Guvernului la cea de purtător de cuvînt al PNL, prilejul unei Cîntări a Victoriei PNL. Prin această victorie, a proclamat bombastic Klaus Iohannis, PNL a devenit motorul Schimbării în bine a României. Asta îmi amintește de un vers celebru al lui Mihai Ursachi dinainte de 1989:

„Un om din Tecuci avea un motor/

Dar nu i-a folosit la nimic.”

Așa și România lui Klaus Iohannis. Deși nu e din Tecuci, are un motor care nu-i folosește la nimic.

Am arătat în comentariile anterioare că rezultatele obținute de PNL la locale sînt un dezastru. Un dezastru prin raportare la pretențiile acestui partid, la sprijinul dat de Sistemul Instituțiilor de forță, la chibițăreală electorală făcută sistematic de Klaus Iohannis. PSD, călcat în picioare de președinte 24 din 24 de ore, hăituit de Sistem, aflat în criză de reconstrucție, a întrecut net PNL la numărul de primari, la numărul de președinți de consilii județene, la scorul politic pe București. În multe locuri, inclusiv la primăria București sau la sectorul 1, PSD a pierdut la limită și în condițiile mînăriilor din parte STS.

Elogiul deșănțat adus de Klaus Iohannis rezultatelor PNL are drept argument invocat reportarea la scorul postdecembrist al PNL.

Numai că PNL de acum nu e PNL dinainte de 2014. E de fapt, din 2014, PNL+PDL.

În 2008, de exemplu, la număr de primari, PNL+PDL au obținut un număr de 706+908=1614 de primari.

Acum are doar 1237.

La președinți de consilii județene, PNL+ PDL au obținut 5 + 14= 19 președinți.

Partidul alcătuit din PNL și PDL sub denumirea de PNL a obținut acum 17.

În numărul de primari de 1237 se regăsesc însă și cei peste 100 de primari PSD racolați de PNL, pentru că garantau succesul la locale, cu Mihai Chirica în frunte.

Cu excepția fătucii de la Realitatea Tv și a celei de la Agerpres (încă o dată, nu înțeleg de ce trebuie să plătim din taxele și impozitele noastre o instituție de presă a Statului, de fapt, a Puterii) de data asta jurnaliștii au fost incisivi prin întrebările lor incomode. Unii precum Sebastian Zachmann s-au reabilitat față de conferința trecută, alții, precum Ramona Avramescu, de la TVR, au continuat sub semnul profesionalismului.

Cristian Ștefănescu, Digi FM și D.W. l-a întrebat:

„În prima declarație pe care ați făcut-o după alegerile locale, aţi numit USR-PLUS şi PNL motoarele schimbării. V-aţi gândit și la acei primari ex-pesedişti care au trecut la PNL și dacă da, ce schimbare așteptaţi de la aceștia? Vă rog.”

Klaus Iohannis a răspuns:

„Eu aștept schimbări de la partidele care au dovedit că au proiecte bune pentru România, au proiecte bune pentru comunitățile lor şi sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru administrație, pentru comunitățile lor este semnificativ mai mare decît numărul primarilor care doar așteaptă să treacă timpul. Nu putem să individualizăm așteptările de dezvoltare ale unei țări. Este nevoie de oameni dornici să aducă o schimbare în plus, o schimbare pozitivă, sustenabilă, dar în politică este nevoie și de partide care, în ansamblu, sunt dispuse să facă aceste schimbări, să își asume riscul schimbărilor, fiindcă schimbările întotdeauna vin cu un risc politic. Nu toată lumea își dorește schimbarea în bine, să știți. Şi pentru că Partidul Național Liberal, dar și USR PLUS, care sunt la început de drum, au dovedit că doresc o schimbare a felului în care se face politică în România, că doresc să vină cu reforme bune pentru România și pentru români, din aceste motive am spus și luni ce am spus.”

Ce spune în esență Klaus Iohannis despre racolările de primari PSD de către Partidul Motor?

Că PNL e un partid care-și asumă riscul schimbărilor, un partid care e de partea Istoriei. Ce mai încolo și încoace Partidul Schimbării în Bine a României. Nici Lenin nu vorbea așa despre Partidul Bolșevic al Uniunii Sovietice. Prin urmare, primarii PSD care au trecut la PNL, în frunte cu Mihai Chirica, nu sînt traseiști pur și simplu: sînt traseiști de bine. S-au lăsat racolați de PNL, deoarece au văzut în acest partid Motorul Schimbării. Cei care au rămas în PSD sînt niște orbi, deoarece ei n-au văzut că PSD e ”Promotorul politicii toxice”. Cu alte cuvinte n-au știut să deosebească între Motor și Promotor.

În primii ani de după venirea rușilor, în perioada zisă și de Cucerire a Puterii, circula prin cafenele o epigramă a lui Păstorel-Teodoreanu:

„Căpitane/

Nu fi trist/

Garda merge înainte/

Prin Partidul Comunist”

Epigrama trimitea la o realitate:

Sub conducerea Anei Pauker și a lui Vasile Luca, PCR, lipsit de membri suficienți pentru a fi o forță politică, a trecut la racolarea legionarilor.

Justificarea celor doi?

PCR era partidul Schimbării, partidul viitorului, partidul revoluționar. Legionarii care se înscriau în PCR n-o făceau din oportunism, ci pentru că voiau Schimbarea în bine a României și vedeau în PCR Partidul Schimbării în bine.

Imitînd-o fără să știe pe Ana Pauker, Klaus Iohannis a înființat formula:

Traseiștii de bine.“, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Comentarii
Adauga un comentariu