Actualitate

Ion Cristoiu: În plină Pandemie Florin Cîțu ne administrează un optimism exagerat ca un vaccin cu apă chioară

Publicat: 12 apr. 2021
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

 

Jurnalistul Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă pe propriul blog despre faptul că Florin Cîțu vorbeşte despre relaxare și ridicarea restricţiilor într-un context negru pe care România îl traversează legat de pandemia de COVID-19. Redam, integral, editorialul publicat de jurnalist pe blogul lui:

Venind vorba de Dreptul Roman, disciplină care se făcea pe vremuri la Facultatea de Drept, Valeriu Stoica mi-a invocat raționamentul juridic. S-a întâmplat asta într-un interviu înregistrat pe cale de a fi difuzat sâmbăta viitoare pe Aleph News de la 20 la 21. Valeriu Stoica e un distins jurist. N-am îndrăznit în emisiune să-i cer mai multe amănunte despre raționamentul juridic.

Am lăsat impresia că știu despre ce-i vorba.
De fapt, despre raționamentul juridic nu știu nimic. Știu însă aproape totul despre raționamentul sanitar.

Iată un exemplu de raționament sanitar:
Vineri noaptea, bolnavii din Spitalul Foișor, în marea lor majoritate incapabili să meargă pe picioare, deoarece au venit la spital ca să fie operați la picioare au fost evacuați forțat, la ordinul sinistrului Raed Arafat pentru că de a doua zi Spitalul urma să fie de bolnavi de Covid 19.

În justificarea acestei măsuri, unice în istoria lumii civilizate, care nu-l are, totuși, pe Raed Arafat, șeful DSU și ministrul Sănătății, într-un cor cu Cioclii apocaliptici, au semnalat că situația e deosebit de gravă în privința locurilor la AŢI. Asta înseamnă că ne aflăm în plină Pandemie.

Potrivit raționamentului sanitar, dacă aceasta este realitatea, autoritățile se văd obligate să transmită țării un mesaj puternic de îngrijorare. Mai mult decât măsurile de restricție, mai mult decât sancționările contracararea Pericolului întruchipat de contagiune cere credința populației că e Pericol.

Acest raționament sanitar nu funcționează în România de azi.
După ce într-o joie celebră Guvernul, prin Florin Cîțu, a anunțat înăsprirea măsurilor, în vremea din urmă, tot Guvernul, prin Florin Cîțu, a purces la o campanie de optimism exagerat. Mai întâi s-au anunțat măsuri de relaxare. În noaptea de Paște nu se va merge acasă la ora 2, ci la ora 5. Să zicem că această decizie a fost luată cu inima strânsă de guvern în urma presiunilor Bisericii Ortodoxe Române. Dar același guvern a anunțat că se poate merge și pe litoral și că Horeca va putea să pună la dispoziția turiștilor 70% din capacități. Ministrul de Interne a spus că putem sta pe plaje fără mască. În cazul de față chiar că-i vorba de o măsură de relaxare ce nu poate fi pusă decât pe seama unei îmbunătățiri a situației în Pandemie. Același guvern, tot de Centru-Dreapta, care anul trecut a emis un ordin prin care morții de Covid erau tratați mai rău decât ciumații din Evul Mediu, a revenit acum și-a emis un ordin prin care se relaxează măsurile de protecție sanitară în chestiunea înmormântărilor.

Desigur, noi suntem pentru o abordare normală a înmormântărilor. Dar, adepți ai raționamentului sanitar ne vedem obligați să semnalăm că nu se pot lua măsuri de relaxare, indiferent de cine face presiune, câtă vreme susții că în materie de Pandemie e Jale. Și nu poți evacua un spital în toiul nopții pe motiv că nu mai sunt locuri la AŢI, câtă vreme creezi o atmosferă de relaxare.

Prin Florin Cîțu suntem injectați zilnic cu un vaccin de optimism. De la 1 iunie se va putea reveni la normal, ba mai mult, de la 1 august nici nu vom purta mască, evident dacă ne vaccinăm. Sigur, acest dacă ne sugerează o șmecherie. Să ne grăbim să ne vaccinăm pentru ca să nu mai purtăm mască. Dar dincolo de această șmecherie rămâne injecția cu vaccin de optimism. Dacă în curînd se va reveni la normal înseamnă că dracu nu-i atât de negru. Și dacă nu e Pericol atât de mare, ce rost are să ne mai protejăm?

Rămâne din punct de vedere al raționamentului strict sanitar această întrebare:
Care este poziția Guvernului față de situația pandemică?
E cea a premierului sau e cea a ministrului Sănătății?
E cea a premierului sau cea a lui Raed Arafat?

Și tot potrivit raționamentului sanitar trebuie să ne punem întrebarea:
Unde sunt specialiștii, deoarece toate măsurile luate de politicieni sunt puse pe seama sfaturilor specialiștilor. Sau te pomenești că și specialiștii sunt împărțiți în două.
Până când vom primi răspunsul, să observăm că actuala putere suferă de schizofrenie politică. Pe de o parte susține că e Apocalipsă, pe de alta, că e Înviere.

Adauga un comentariu