Actualitate

Ion Cristoiu: ” Klaus Iohannis și Răvășitoarea – o nouă excursie de lux peste hotare ”

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu  Klaus Iohannis și Răvășitoarea  o nouă excursie de lux peste hotare
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Joi, 22 septembrie 2022, ora 19, Klaus Iohannis i-a întîlnit pe românii de pe Coasta de Vest a SUA.
Formularea mea e mai degrabă metaforică decît exactă.
Nici un Conducător din Istorie nu poate spune că s-a întîlnit cu o întreagă comunitate de cetățeni de proporțiile celei întruchipate de românii de pe Coasta de Vest a SUA.

Mai întîi că ei sînt prea mulți pentru a se putea vorbi de o întîlnire a cuiva cu toți.
Ar fi nevoie de cel puțin un stadion de Liga Campionilor.

Apoi, românii de pe Coasta de Vest, ca și polonezii, ca și mexicanii de pe Coasta de Vest, sînt prea ocupați cu cîștigarea pîinii de fiecare zi ca să se intereseze dacă nu cumva a venit în zonă vreun ștab din România, care ar vrea să se întîlnească cu ei.

Mulți dintre românii de pe Coasta de Vest, ca și alți mulți români stabiliți de mai multă vreme în străinătate, sînt mai interesați să se întîlnească cu Primarul San Francisco de care depind o mare parte din aspectele vieții noastre cotidiane, decît cu un lider politic venit din România.

În aceste condiții, de 32 de ani, de cînd a apărut și s-a manifestat Inițiativa politică trecută în Programele unor vizite de ștabi peste hotare sub titlul Întîlnire cu membri ai Diasporei, în realitate e vorba de întîlnirea Ștabului cu reprezentanții românilor din localitatea sau zona respectivă.
În toate cazurile o întîlnire inutilă, de rutină, pe care Ștabul a ținut s-o bifeze.

În cazul acțiunii întreprinse de Klaus Iohannis, reprezentanții au fost rezultatul efortului depus de ambasada României în SUA. Bogdan Iacob de la InPolitics.ro și a pus sursele la lucru și a aflat că într-adevăr a fost vorba de un efort. Ambasada n-a avut habar de ce români sînt pe Coasta de Vest (nici n-avea cum, e prea mare distanța și noul ambasador, Andrei Muraru a fost ocupat cu mutarea în noul și luxosul sediu de la Washington al ambasadei). Prin urmare Ambasada a trimis adrese diferitelor instituții și companii de pe Coasta de Est pentru a face ele rost de români care să vină la întîlnirea cu Klaus Iohannis. Altor români, realmente interesați de întîlnire, le-a fost refuzat accesul. Mai mult ca sigur de teama să nu facă altceva decît să stea liniștiți la locurile lor. Doamne ferește, să-i pună o întrebare Faraonului de Sibiu! Relatările de la fața locului dau seamă de o plictiseală ucigătoare. Întîlnirea a avut loc în luxoasa sală de bal a nu mai puțin luxosului hotel Ritz Carlton din San Francisco. Excepție făcînd că au respirat atmosfera unui hotel pentru multimiliardar, cei două sute de invitați nu s-au ales cu nimic.

Klaus Iohannis a ținut un Discurs în care s-a lăudat cu ce a făcut România pentru cerealele ucrainene, dînd curs unui tic al liderilor Coaliției de la București, care se referă la prietenia româno-ucraineană și cînd trebuie și cînd nu trebuie, așa cum liderii politici comuniști se refereau la prietenia româno-sovietică și atunci cînd trăgeau apa la toaletă.

Cînd te întîlnești cu români aflați la o asemenea depărtare de țară și mai ales cînd ești primul președinte care-i vizitează după 17 ani, cît a trecut de la vizita lui Traian Băsescu, nu le ții un discurs despre Războiul din Ucraina și despre cît de bine guvernează Nicolae Ciucă. Le vorbești ca de la inimă la inimă.
După ce s-a pozat cu cîțiva reprezentați ai românilor, Klaus Iohahnnis s-a retras în luxosul apartament de la nu mai puțin luxosul hotel din San Francisco.

Traseul lui Klaus Iohannis pînă la întîlnirea de la San Francisco a cuprins Participarea la funeraliile Reginei, de la Londra, participarea la sesiunea ONU de la New York. Dacă ne gîndim că el și nevastă-sa au călătorit de la Sibiu pînă la San Francisco cu un avion privat (cu un avion de linie ar fi fost imposibil ca Răvășitoarea să-și ia toate rochițele pe care și-a propus să le îmbrace), costurile călătoriei au fost uriașe. Banii au venit de la Bugetul Președinției, recent crescut de la Guvernul Ciucă, bani de la Bugetul de stat alimentat de taxele și impozitele noastre.

În debutul întîlnirii Klaus Iohannis a spus:

„Sunt foarte bucuros că avem ocazia să ne vedem în această seară, aici. De aceea am venit împreună cu Carmen aici, la San Francisco, să ne întâlnim. Este singurul motiv al deplasării mele pe Coasta de Vest.”

Aiurea!
Klaus Iohannis și nevastă sa au simțit nevoia unei noi excursii de lux pe banii statului. Călătoriile cuplului în străinătate mărturisesc o vădită preocupare a merge pe banii noștri în locuri rîvnite de Carmen Iohannis pentru a se putea făli la întoarcere, în fața partenerelor de bridge de la Sibiu, cu poze făcute împreună cu soțul la locurile respective. În cazul excursiei pe Coasta de Vest a Americii și-a spus cuvîntul și nevoia lui Klaus Iohannis de a-o alina pe Răvășitoarea pentru suferința crîncenă produsă de faptul că n-a putut purta la funeralii o rochiță scurtă.

Ar fi fost o excursie fără nici un moment deosebit dacă n-ar fi fost cuvintele măgulitoare ale ambasadorului Andrei Muraru la adresa Răvășitoarei:

„Mulți dintre invitații cu care am vorbit mi-au spus că se bucură de prezența dumneavoastră, dar parcă și mai mult de întâlnirea cu prima doamnă, Carmen Iohannis.”

Al dracului Bibicu!
Și-a dat seama că, la fel ca în cazul cuplului Elena – Nicolae Ceaușescu, nu rentează să-l lingușești pe El. El e obișnuit cu lingușelile. Dacă o lingușești pe Ea, ai mult mai multe șanse primești o friptură mai mare decît dacă-l lingușești pe El. Parcă o și văd pe Răvășitoarea, după ce și-a dat jos rochița cu umeri goi, în apartamentul de lux, zicîndu-i lui Klaus Iohannis:
– Băiat bun, Alexandru Muraru, cred că merită un post mai bun. Ce-ai zice de unul de ministru de Externe?

N.B. Ursula von der Leyen învinsă la scor la alegerile din Italia!
Despre rezultatele alegerilor din Italia am vorbit la Jurnalul meu video. Titlul spune totul despre opinia mea, diferită de a posturilor Tv de partid și de stat de la noi. Toate au văzut în moment Victoria fascismului în Italia. Eu am văzut, potrivit titlului dat Jurnalului meu video, altceva: Ursula von der Leyen învinsă la scor la alegerile din Italia!

editorial publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog

Adauga un comentariu