Actualitate

Ion Cristoiu: O diversiune iresponsabilă a regimului Iohannis: Vin rușii!

Publicat: 26 ian. 2022
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că ideea că vin rușii este doar o diversiune. Acesta povestește faptul că rușii ne-ar cuceri dacă ar putea, dar în aceste momente lui Vladimir Putin nu îi trece prin gând o asemenea idee. Redăm, integral, editorialul publicat de jurnalist pe propriul blog:

Am mai scris în câteva rânduri despre manifestarea unuia dintre cele mai grave fenomene postdecembriste:
Micșorarea drastică a forței întruchipate de Opoziție și de Presă.

Prin formarea Coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități, condusă de Klaus Iohannis și sprijinită de Sistemul instituțiilor de forță, România se confruntă cu cea mai puternică Putere (să-mi fie iertată formularea) din istoria postdecembristă. Această nemaipomenită putere a Puterii, amintind-o pe cea din țările cu partide unice, izvorăște și din slăbiciunea forțelor care ar trebui să se opună Puterii, care ar trebui s-o critice, să n-o lase să facă prostii.

Opoziția e întruchipată de USR și AUR, două formațiuni care se exclud reciproc. AUR e ținta unei campanii de agitație și propagandă născută din subteranele de la Cotroceni pentru a-l prezenta ca un partid nefrecventabil. USR nu și-a revenit după șocul căderii de la Guvernare. Partidul lui Dacian Cioloș a rămas închis cu zăvorul pe dinăuntru în bula de pe Internet.
Presa independentă, presa care trage de mânecă, se rezumă la câteva site-uri și acelea abil manipulate astfel încă să evite atacurile eficiente.

Presa Puterii e însă zdrobitoare.
TVR și RRA acționează în Coaliție pentru susținerea regimului Iohannis, urmând poziția adoptată de cele două partide care au luat în primire instituțiile publice de presă:
PNL (TVR) și PSD (RRA).

Trusturile de presă mogulizate – Digi 24 și Antena 3 – până mai ieri despărțite prin adversitățile dintre PNL și PSD și-au dat mâna după 25 noiembrie 2021 și, de atunci, alcătuiesc un cartel pus în slujba lui Klaus Iohannis.
Pentru că, indiscutabil, atât în plan politic, cât și în plan mediatic, coalițiile PNL-PSD și respectiv Digi 24 – Antena 3 sunt supuse lui Klaus Iohannis.

Inutil să trec aici în revistă semnele evidente, stridente chiar, ale Coaliției mediatice supuse lui Klaus Iohannis. E suficient să amintesc violenta campanie dusă de cartelul proprezidențial împotriva celor care nu se vaccinează, eludarea stânjenitoare a chestiunii întruchipate de Plagiatul lui Nicolae Ciucă și, mai ales, cântarea permanentă a politicii externe duse de Klaus Iohannis.

E un adevăr de tăria unei axiome că faimoasa criză ucraineană ține de jocurile geopolitice ale Rusiei și Americii. Într-o revenire spectaculoasă la atmosfera Războiului Rece de odinioară, cele două puteri folosesc Ucraina (cum s-a întâmplat de atâtea ori în istorie cu țările marionetă) pentru a-și satisface orgoliile de mari puteri și, mai ales, pentru a-și fura reciproc din sferele de influență de până acum.

Ca și pe vremea Războiului Rece, e vorba de un joc de șah, desfășurat în diferite zone de pe glob ( acum se petrece în Est), în care nu se dă șah, dar cu grijă de a nu da șah mat.
În cadrul acestui joc de șah planetar, fiecare dintre cei doi adversari își arată mușchii în fața întregii planete.

Rusia se întrece în manevre militare la granițele Ucrainei cerând în scris de la SUA garanția că țara lui Zelensky nu va fi admisă în NATO, deși știe că asta e o imposibilitate pentru America. Pe șest, America e gata în orice moment să semneze un angajament că NATO nu se va extinde, dar în public, în fața pământenilor, n-o poate face.

America trimite trupe în țările aflate în apropierea Ucrainei. Tot pentru a-și arăta mușchii.
E un adevăr cu valoare de axiomă că în nici o clipă la Moscova nu s-a pus problema unei invadări a unei țări membre NATO, inclusiv a României. Nu e sigur nici dacă va invada Ucraina (ar fi prea costisitor, nu din punctul de vedere al sancțiunilor, ci din cel al administrării unui teritoriu cucerit), d-apoi România. Rusia știe că un atac îndreptat împotriva unei țări membri NATO înseamnă activarea articolului 5. Și cum să atace Rusia România, membră NATO, când o clipă nu s-a pus problema unei invadări a Republicii Moldova, țară fostă sovietică și țară care nu e membră NATO. Și apoi, după invazie, ce să facă până la urmă cu România? Ar trebui să ne achite facturile la energie, să ne dea gaz pe gratis și să-i asigure lui Klaus Iohannis motorina pentru Mercedesul în care-și transportă Înaltul Fund.

Și cu toate acestea, mașinăria mediatică a regimului Iohannis întreține de ceva timp o atmosferă națională isterică:
Vin Rușii!
După strigătul Vin Rușii! urmează precizarea:
Da, dar NATO e pregătită să ne apere. Drept pentru care în România vor veni trupe americane și, mai nou, trupe franceze.
Acesta e narativul dezvoltat de dimineață până seara de Cartelul propagandistic al Puterii: TVR, RRA, Digi 24, Antena 3.

RRA, de exemplu, l-a invitat la Apel matinal din dimineața lui 25 ianuarie 2022 pe Radu Tudor de la Antena 3 pentru a delira despre cum vin Rușii și cum ne va salva de invazie Secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană. Seara, Antena 3 a isterizat o țară întreagă cu un fake news despre chemarea românilor sub arme.
În toate țările Uniunii Europene propaganda Puterii în chestiunea Crizei numite Ucraina e nuanțată sau chiar contrazisă în plan politic de Opoziție și, în plan mediatic, de presa independentă.
Cum așa ceva e greu de observat în România dominată de ceea ce era pentru Carol al II-lea Partidul Națiunii, atmosfera din spațiul public e cea de pericol iminent de invazie rusească.

Evident, se pune întrebarea:
Ce interes are Klaus Iohannis să impună o astfel de atmosferă?
O întrebare cu atât mai importantă cu cât e limpede oricui că în actuala Criză dintre SUA și Rusia, România și-a asumat rolul de maidanez provocator la adresa Rusiei.

Nimeni nu spune că România trebuia să iasă din frontul unit al Occidentului în fața Rusiei.
Dar, în timp ce alte țări din UE și din NATO (Germania, Franța, Ungaria, Croația) depun eforturi stăruitoare pentru descaladare, pentru menținerea păcii, România lui Klaus Iohannis depune eforturi pentru a fi război.

Tradiția de aur a politicii externe românești a fost de a lupta pentru pace, pentru rezolvarea conflictelor pe calea dialogului.
Acestei tradiții cu care ne mândrim i-a pus capăt Klaus Iohannis.
Prin inițitivele sale tembele, precum cea de a cere miniștrilor Afacerilor Externe din UE să țină o ședință la Kiev, pentru a face sic Moscovei, România contribuie la creșterea tensiunii, la escaladare.

Răspunsul la întrebarea cu interesul trimite la o veche șmecherie a tuturor celor care se confruntă cu probleme interne grave.
Nimic nu acoperă problemele interne grave decât crearea artificială a atmosferei de pericol.
De la acțiunea dușmanului de clasă până la invazia rușilor nu e decât un pas.
Un pas pe care l-a făcut Klaus Iohannis.

Sloganul Vin Rușii! impus atât partidelor care alcătuiesc la ora actuală un fel de Partid al Națiunii, cât și Cartelului de presă al Puterii, e piesa principală în efortul lui Klaus Iohannis de a abate atenția de la eșecul catastrofal al ultimei sale inițiative:
Formarea Coaliției PNL-PSD.

E limpede că această Coaliție nu funcționează. S-au împlinit două luni de când ea se află la guvernare și până acum, în afara ridicolelor păruieli electorale dintre PNL și PSD, această Coaliție n-a produs nimic.
Formarea acestei Coaliții a pus la îndoială echilibrul Putere-Opoziție, vital pentru orice democrație.

Ni s-a spus că merită asta câtă vreme România are nevoie de o Putere capabilă să facă reformele cerute de interesul național.
Dacă actuala Coaliție ar fi făcut ceva până acum sau, măcar dacă ar da semne că ar fi pregătită să facă, tulburarea echilibrului ar fi fost justificată.
Numai că actuala Coaliție nu numai că n-a făcut nici o reformă, dar mai mult a provocat o scădere a nivelului de trai al românilor.

În nici una dintre marile probleme cu care se confruntă azi românii nu există o minimă unitate în cadrul Coaliției:
Nici în chestiunea facturilor la Energie, nici în chestiunea Certificatului verde, nici în chestiunea dezastrului din Poliție, nici în chestiunea colectării pentru Buget.

Nu cred că Klaus Iohannis e atât de dus cu pluta încât să nu-și dea seama că ultima sa inițiativă e un eșec de proporții și că singura soluție ar fi alegerile anticipate, singurul moment menit a pune capăt ambiguității de pe scena politică.
Mai mult ca sigur își dă seama și de aceea a apelat la crearea atmosferei isterice de pericol extern:
Vin Rușii!

Repet:
Rușii nu ne au la inimă, și nu de ieri, de azi, ci de decenii. Dacă ar putea ne-ar cuceri, cum au făcut-o în 1944. Numai că acum nici prin gând nu le trece să ne atace, să ne invadeze, să ne cucerească.

 
Comentarii
 • Din chiar memoriile lui Carol al II-lea aflam ca tara era condusa direct de catre rege.
  Acesta chema ministrii cabinetului pe rand, dupa ora 10, pentru a primi indicatiile pretioase.
  Sedintele de guvern se tineau abia dupa ce fiecare ministru era trecut pe la rege.
  De observat ca exact asta se intampla si acum, fiecare ministru este condus de catre Iohanis.
  Prim ministrul este numai de decor, o paiata.
  Ca Guta Tatarascu pe timpuri.

 • Ideea ca rusii vor invada Ucraina pentru ca aceasta sa nu intre in NATO este complet falsa. Una din regulile statutare ale NATO spune ca in NATO pot intra numai acele tari care nu sunt in conflict cu vecinii. Deci Ucraina nu poate intra in NATO, cel putin nu in actuala structura teritoriala.

 • România, încă din 1968 a câștigat un plus de respect din partea Rusiei, atunci când și-a manifestat plenar dezacordul cu invazia Cehoslovaciei. Totodată, Occidentul și-a dat seama că românii…au sânge-n instalație. De ce mama dracului, niște…diplomați de ocazie au ținut neapărat să ne facem dușman dintr-un vecin puternic? Doar să ne dăm…occidentali? Încă de prin 1975, România nu făcea politică externă pe tiparul sovieticilor, și chiar în această conjunctură (potrivnică Trtatatului de la Varșovia) nu am fost taxați de ruși. Eram, cu adevărat, o nație respectată în această zonă a lumii. Vă mai amintiți despre trupele sovietice din toate țările socialiste? Cine a trimis prima dată rușii acasă? NOI!!! Da, domnilor, noi, românii! Azi facem loc altor trupe. O fi bine, o fi rău…Dumnezeu cu mila.

 • ba da nostalgic dupa comunisti mai esti, aceste meleaguri au fost de-a lungul secolelor sub influenta orientului sau a rasaritului,mai vrem si-n vest ca ne-am saturat de COMUNISTI!

 • … pai ai vest aici la maxim, ce mai vrei? … bancile sunt ale vestului … industria este a vestului … comertul este al vestului … telecomunicatiile sunt ale vestului … petrolul si gazele sunt ale vestului, si daca mai statea nitel usereul ne descotoroseam si de sare si de grafit … ce-i drept, cu pamantul inca n-am rezolvat-o, vestul are numa’ 41%, da’ in rest suntem occidentalizati pana la os …

 • nostalgia comunismului din tine nu te lasa sa gandesti mai liberal!Da sant ale vestului tu cui ai vrea sa fie ca rusilor si turcilor le-am platit destul bir,de nu erai in UE si NATO te numeai Ucraina!

 • … nici nu ti-a trecut prin cap ca ce e in romania ar trebui sa fie al romanilor … in capu’ tau alegerea se rezuma la ce stapan sa slujim … ai mentalitate de sluga …

 • pai asta ai fost si vei fi sluga cand a fost romanul independent poate pe vremea lui Stefan dar si atunci se platea bir la poarta,iar sluga poate esti tu eu am propria afacere! iar comunismul e cel mai imputit sistem social,daca tu crezi ca pe vremea lui ceasca ai fost independent inseamna ca avem perceptii total diferite vizavi de viata in general! Tu uita-te la Ucraina care e dublu cat noi ti se pare independenta? da n-ai cum intelege iti sugerezi sa mergi in maica Rusie sa vezi daca te simti mai independent!

 • Ce sentiment trist e sa vezi in 2022 aberatiile insirate de un turnator al securitatii care niciodata nu s-a dezis de adevaratele lui simtiri. Si cat de tragic e sa urmaresti prin sectiunea de comentarii fel si fel de insi cu o pregatire precara ce insira elucubratiile desprinse dintre balbutiile lui Coroiu, Gusha si Ciutacu…

Adauga un comentariu