National

Ion Cristoiu: „Premieră în Istoria României: «Fasciștii» de la AUR se aliază cu «Comuniștii» de la USRPLUS ca să dea jos o persoană!”

Publicat: 03 sept. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu

După Rebeliunea Legionară din ianuarie 1941, Generalul Ion Antonescu a declanșat împotriva Mișcării Legionare un linșaj mai grav decît cel pus la cale de Carol al II-lea și executat de Armand Călinescu, după Lovitura de stat din 10/11 februarie 1938. Legionarii înfundă lagărele și pușcăriile, sînt trimiși pe front în batalioane de pedeapsă, la moarte sigură. Între 1941 și 1944, mai există un partid la fel de hăituit ca și Mișcarea legionară: Partidul Comunist. Ca și Legionarii, Comuniștii umplu pușcăriile și lagărele, ajung în fața plutoanelor de execuție, sînt trimiși pe front, în batalioane de pedeapsă. Cele două partide au un dușman comun: Ion Antonescu. Și ce dușman! Un dușman de moarte.

Și cu toate acestea Istoria nu consemnează vreun moment de aliere a celor două forțe împotriva dușmanului comun. Comuniștii și Legionarii nu numai că nu fac alianță, dar mai mult, nici n-au contacte.
Motivul?
Cele două forțe politice erau despărțite de poziții politico-ideologice incompatibile. Comuniștii nu-i hăituiseră pe Legionari și nici Legionarii pe comuniști. Și cu toate acestea, nici uneia dintre cele două formațiuni nu i-a trecut prin cap să-și dea mîna împotriva dușmanului comun. Amîndouă formațiunile au rămas credincioase programelor lor politice. Programe care făceau ca între ele să se întindă o depărtare cît un ocean.

Dacă Mișcarea Legionară și Partidul Comunist s-ar fi aliat, împotriva lui Ion Antonescu, ar fi fost o premieră în Istoria țării. România s-a definit prin multe alianțe politice temporare contra naturii. Niciodată în Istoria României nu s-au aliat două partide aflate la extrema scenei noastre politice. Cum după 22 decembrie 1989, PRM nu s-a aliat cu UDMR.

Zilele acestea sîntem martorii unei premiere în Istoria României moderne.
Două formațiuni, despărțite ideologic mai ceva decît erau între 1941 și 1944 Mișcarea Legionară și Partidul Comunist, au decis să se alieze împotriva unui dușman comun:
Premierul Florin Cîțu.
E vorba de USRPLUS și AUR.

Ca și în cazul lui Ion Antonescu, dușmanul celor două partide nu e Guvernul, ci Premierul.
Cu singura deosebire că Florin Cîțu n-a hăitut pe nimeni.

Ca orice comparație, cea dintre Mișcarea Legionară și Partidul Comunist și AUR și USRPLUS are nevoie de o nuanțare.
Nu vreau să afirm prin această comparație că AUR e, din punct de vedere al ideologiei, identică cu Mișcarea Legionară, iar URSPLUS, cu Partidul Comunist. Asta deși chiar cele două formațiuni în dușmănie de moarte pînă acum s-au acuzat reciproc de identități trimițînd la trecut, USRPLUS a acuzat AUR că e un fel de Mișcare Legionară în Europa de azi, iar AUR a acuzat USRPLUS de a fi o Mișcare Neomarxistă, un fel de Partid Comunist al României de azi.

De la alegerile din decembrie 2020, cele două partide au fost într-un război continuu, nu doar politic, dar și fizic. Liderii USRPLUS i-au denunțat pe cei de la AUR că i-au agresat fizic. Despre Războiul politic, inutil să mai amintim. Cele două partide n-au nici un punct comun, unul măcar. Pozițiile lor în chestiuni fundamentale, precum relația cu BOR, relația cu UE, relația cu Federația Rusă și cu China, atitudinea față de minoritățile naționale și minoritățile sexuale, față de vaccinare, diferă urieșește. Deosebirea urieșească definește și electoratele celor două partide. Pe rețelele sociale și în stradă, ele se încaieră frecvent.

Și cu toate acestea, cele două formațiuni s-au aliat împotriva lui Florin Cîțu. Atenție! Nu împotriva Guvernului de Centru-Dreapta, ci împotriva unei persoane. O Moțiune presupune un text, un text obligatoriu care să argumenteze de ce trebuie dat jos Guvernul.

Textul moțiunii semnate de cele două formațiuni n-a fost elaborat.
Din Declarațiile lui Dan Barna și a lui George Simion rezultă că Moțiunea nu e împotriva Coaliției de Guvernare, nici măcar împotriva PNL, ci împotriva unei persoane: Florin Cîțu.

Dan Barna și George Simion sînt de acord în acest sens.
Amîndoi susțin că „premierul Florin Cîțu nu e apt să conducă”. Dacă în cazul lui Dan Barna, concentrarea doar pe premier s-ar justifica prin șmecheria că USRPLUS nu vrea să iasă de la Guvernare, ci doar să se răzbune pe Florin Cîțu, în cazul lui George Simion concentrarea pe premier ține de un delir politic în absența unui vaccin.

Timp de opt luni, AUR a critica Coaliția de Centru Dreapta și pentru (dacă nu mai ales) ceea ce George Simion a numit derapajele neomarxiste ale USRPLUS.
Acum, același George Simion declară fără nici cea mai mică tresărire a Logicii, că din Moțiunea semnată cu USRPLUS AUR va elimina criticile la adresa partidului de guvernămînt USRPLUS. AUR vrea să dea jos doar o parte din Guvern! Pentru ca tochitura moldo-valahă să fie completă, vine și PSD care, prin vocea unuia din lideri ne informează că din Moțiunea PSD au fost eliminate criticile la adresa USRPLUS ca partid de Guvernare.

Altă aberație!
Timp de opt luni, PSD a criticat Coaliția de Centru-Dreapta mai ales pentru prestația miniștrilor USRPLUS. Și acum, pentru a obține semnăturile USRPLUS, PSD e dispus să depună o Moțiune în care USRPLUS e scutit de critică.

Ce să creadă electoratul PSD, USRPLUS, AUR, îmboldite pînă acum de liderii PSD, USRPLUS, AUR să se înjure pe rețelele sociale, să se scuipe în stradă, pentru că sprijină partide care se dușmănesc de moarte?
Ce să creadă românii în general urmărind stupefiați un spectacol grotesc în care trei partide au încins o sîrbă cu icnituri după ce și-au stîlcit reciproc mutrele?
Ce altceva decît că Politica e o curvă!, scrie jurnalistul pe cristoiublog.ro

Comentarii
Adauga un comentariu