Actualitate

Ion Cristoiu: Revoluția „Să punem capăt cheltuielilor fără rost”!

Publicat: 17 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Revoluția Să punem capăt cheltuielilor fără rost
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă pe propriul blog despre cheltuielile fără rost, cheltuieli care ar trebui să fie sistate. Jurnalistul considera ca exemplele a doi politicieni ar trebui un semnal pentru restul clasei politice atunci când doresc să cheltuiască fără rost din banul public. Redam, integral, editorialul postat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Primarul sectorului 6, Ciprian Cincu, a anunțat că anul acesta „nu vom avea luminițe de Crăciun în sectorul 6”. Așa cum a scris el pe Facebook, iluminarea de Crăciun ar costa primăria nu mai puțin de 500.000 de euro. Bani pe care-i vede folosiți într-altă parte:

„Mă gândesc că, de banii aceștia, 50.000 de euro, aș putea face o grădiniță, sau o creșă sau mai asfaltez o stradă”.

N-aș fi scris despre decizia asta dacă ea n-ar fi urmat deciziei luate de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul C.J. și al instituțiilor subordonate. Prin reducerea numărului de angajați, prin reorganizarea activității tuturor structurilor Consiliului Județean se va face o economie de peste 1,2 milioane de euro.
Atât în cazul primăriei sectorului 6, cât și în cel al CJ Bihor e vorba de bani din taxe și impozite. Acești bani vor merge la investiții.

Cele două exemple ar trebui să fie începutul unei Revoluții în administrarea țării. I s-ar putea atribui sloganul Să punem capăt cheltuielilor fără rost! după sloganul Să punem capăt cheltuielilor nesăbuite! folosit de Guvernul Liberal în 1901 pentru a pune capăt dezastruosului deficit de buget lăsat de Conservatori.

Să mă explic:
Instituțiile statului român de la Primăria generală până la SRI, beneficiază de un buget anual. Nu e nici o diferență între bugetul unei companii și bugetul unei instituții de stat din punctul de vedere al administrării banilor. Firma privată are drept principală preocupare bună gospodărire a banilor astfel încât aceștia, obținuți cu greu, să nu fie risipiți prostește.

Bugetul oricărei instituții de stat provine din taxe și impozite. Fie indirect de la Bugetul de stat, fie direct, cum se întâmpla la primării, din taxele și impozitele locale.
În cei 30 de ani de postdecembrism, an de an, când se alcătuiește Bugetul pe anul următor, n-am auzit nici o instituție zicând celor din Guvern:
V-am ruga ca în Bugetul de la anul să ne repartizați bani mai puțini. Am reușit printr-o mult mai bună gospodărire a banilor, să reducem cheltuielile.
Dimpotrivă, an de an, când se formează Bugetul e o adevărată bătălie dusă de instituții pentru a obține bani în plus față de anul care a trecut.
Nu același lucru se întâmpla la privat. Aici prestația unui manager e cu atât mai bine apreciată cu cât cheltuiește mai puțin, evident, fără să afecteze prin asta activitatea companiei.

În cazul primarilor sau consiliilor județene reducerea cheltuielilor face ca importante sume de bani să fie disponibile pentru investiții.
Cum pot fi reduse aceste cheltuieli?
Cazul primăriei sectorului 6 ne sugerează una dintre căi:
Luarea la mina a tuturor activităților pentru care se plătește din bani publici pentru a vedea care sunt absolut utile și care nu.

Din acest punct de vedere, în întreaga țară administrația locală se confruntă cu o uriașă risipă de bani.
Una dintre căi e corupția.
Din nefericire, lupta împotriva corupției a căpătat la noi semnificații exclusiv etice.
Trebuie să stârpim corupția pentru că ea e un mod necinstit de a primi bani.
Nimic mai greșit.
Trebuie să stârpim corupția pentru că e un mod de a risipi banul public.

Din acest punct de vedere, corupția e doar una dintre formele de risipire a banului public. Asemenea corupției, contribuie la risipirea banului public Prostia. Multe dintre cheltuielile instituțiilor de stat își au explicația în prostie.

Un alt mod de reducere a cheltuielilor ne e sugerat de cazul Consiliului Județean Bihor:
Reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar propriu.
Cauza cheltuielilor inutile rămâne aici teama de a pierde popularitatea, teama de a nu fi pe placul angajaților.

Revoluția Să punem capăt cheltuielilor fără rost ! cere din start aducerea în instituțiile de stat a managementului de la firmele private. Cheltuielile nu pot fi reduse, otova, cu ochii închiși, afectând activitatea așa cum s-a petrecut în ultimul deceniu al lui Nicolae Ceaușescu. De exemplu, în presa culturală, s-a decis în mod arbitrar dispariția unor publicații sau reducerea numărului de pagini prin decizie de la centru. Ar fi fost normal ca fiecare redacție să poată administra singură reducerea cheltuielilor.
Revoluția Să punem capăt cheltuielilor fără rost! presupune, așadar, pe lângă chibzuință și inteligență.

Adauga un comentariu