Jurnalistul Ion Cristou scrie, pe blogul sau despre tăierile anunţate de coaliţia de Guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR. Acesta considera ca măsurile luate de aceştia sunt rezultatul unei disperări nicidecum al unei gândiri logice. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul sau:
Printre tăierile anunțate de Guvernul Florin Cîțu astfel încât proiecția Bugetul pe 2021 să se încadreze în deficitul de 7,1% se numără și renunțarea la gratuitatea totală pentru studenți a călătoriilor pe CFR.
Față de acest anunț, se cuvine a observa următoarele:
Sunt doar presupuneri sau mai degrabă baloane de încercare lansate de Guvern în spațiul public. Deciziile vor fi luate și în funcție de reacția celor vizați. Dacă, de exemplu, studenții ies în stradă, guvernul nu va renunța la gratuitate. Dacă reacția se va limita la bombăneala Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) pe Facebook, guvernul va renunța la gratuitate.
Ca și celelalte măsuri, cea care vizează studenții nu e urmarea unei viziuni de ansamblu, supusă unui Proiect de țară în care dispar cheltuielile fără rost, risipa banului public, ci a disperării de a nu depăși cifra de 7,1% în privința deficitului bugetar.
Deficitul bugetar admis de UE în mod normal nu trebuie să depășească 3%.
Date fiind dificultățile născute de Pandemie, UE a acceptat statelor membre un deficit mai mare de 3%. Nu unul care să depășească însă 7%. Cifră de 7,1%, asumată de Coaliția de Centru Dreapta, a fost impusă de UE și nu de gândirea proprie a guvernanților. Așa cum scriam în numărul anterior, Coaliția de Centru Dreapta trebuia să treacă la reducerea cheltuielilor bugetare. Da, dar această trecere se impunea să aibă loc după ce Coaliția elabora un Program Istoric de reformă a statului român. Acest Program istoric ar fi trebuit să aibă drept bază o viziune modernă asupra statului român. Asta ar fi însemnat reducerea drastică a agențiilor guvernamentale, a membrilor, a instituțiilor bugetare, atât de multe încât pentru a-și justifica existența impun un circuit complicat al hârtiilor. Într-un comentariu de anul trecut, intitulat Revoluția cheltuielilor fără rost, izvorât din deciziile unor primari nou aleși de a reduce drastic cheltuielile cu aparatul birocratic, arătam că risipa banului public nu se face doar prin afacerile cu cântec ale statului, ci și prin risipa pur și simplu. Risipă din prostie. Risipă din lene. Risipă din prost management.
Un Program de austeritate bazat pe o viziune modernă asupra statului ar fi presupus reducerea deficitului bugetar nu până la 7%, ci poate până la 5%. Asta deoarece Revoluția cheltuielilor fără rost n-ar fi plecat din start de la ținta reducerii deficitului bugetar. Deficitul s-ar fi redus în chip logic prin reducerea cheltuielilor. Care cheltuieli s-ar fi redus nu pentru că bugetul pe 2021 să se încadreze în ținta de 7,1%, ci pentru că ăsta ar fi rezultat în chip automat din reformarea statului.
O dovadă că reducerile anunțate de Guvern țin de ceea ce am numi tăieri în genul urzelilor (Ionuț Cristache le compară marți seara la România9 cu ajustările făcute de frizer cu foarfecă pentru un păr scurt, deși cum i-am zis eu în emisiune, frizerul nu taie la voia întâmplării, ci potrivit unui proiect de tunsoare) o constituie anunțul privind călătoriile studenților.
Bogdan Iacob, unul dintre cei mai buni jurnaliști investigatori în arhive, a făcut pe site-ul InPolitics.ro o istorie a deciziei ca studenții să aibă gratuitate totală pe CFR. Potrivit articolului Despre cum studenții furioși vor răsturna Guvernul PNL. Ori poate nu?!…, la 1 februarie 2017, grație unei Ordonanțe de Urgență date de Guvernul PSD aflat sub comanda lui Liviu Dragnea (Sorin Grindeanu era un simplu intermediar) se introducea gratuitatea totală pe căile ferate pentru studenți.
În 1911 Jaroslav Hașek înființează în Cehia Partidul Progresist Moderat în Limitele Legii. Partidul a participat la alegerile din 1911 din Cehia, aflată în Imperiul Austro-Ungar. Formațiunea, luată în serios de Hașek, deși era o trăsnaie de la un capăt la altul, a fost descrisă de marele satiric într-o carte tradusă în franceză la Fayard, în 2008 sub titlul Părţi pour un Progrès modéré dans leş Limites de la Loi. Printre altele punctul trei din Programul Partidului, explicat de Hașek într-un Drept la replică reclamat publicației Tendance care apărea la Plzen, prevedea și această măsură:
„Orice câine polițist să poată urca în grad după aptitudinile sale și ca o pensie să fie vărsată prorata văduvei sale și copiilor rămași orfani.”
Ordonanța de urgență nr. 2 din 6 ianuarie 2017 prevedea la articolul 4 că:
„În tot cursul anului calendaristic studenți înmatriculați la formă de învăţământ cu frecvență în instituțiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de gratuitate de transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.”
Prea mari deosebiri din punct de vedere social-economic între această decizie și măsura Partidului lui Hașek cu privire la pensia cuvenită văduvelor și copiilor urmași ai câinilor polițiști nu sunt. Din punct de vedere economic măsura omora CFR-ul. Folosindu-se de gratuitate, studenții, care nu erau puțini, ocupau vagoanele până acum plătite de călători. Din punct de vedere social, aberația era și mai mare. Studenții beneficiau de gratuitate de a valma. Nu doar studenții săraci sau studenții merituoși sau cei de la facultățile de stat, ci toți studenții, indiferent de cât de pricopsiți erau părinții. Ca să nu mai spunem că gratuitatea nu viza doar călătoriile dus-întors de acasă la facultate (deși nici asta nu era corect, studenții puteau munci în afara orelor de învăţământ pentru a câştiga bani), ci toate călătoriile chiar și dacă un doritor le făcea zilnic.
În comentariul de pe cristoiublog.ro din 6 aprilie 2017 scriam sub titlul Despre cum aruncă boierii cei mari din PSD bani Poporului strâns sub ferestre ca să-i vadă cum petrec:
„Cu o majoritate precum cea deţinută de PSD în Parlament, în trei luni muţi România la Polul Nord, dacă-ţi propui.
Cu o astfel de majoritate PSD n-a făcut nimic altceva decât să cheltuiască nesăbuit, nebuneşte. Creşteri de salarii şi pensii, scutiri de taxe şi impozite, facilităţi aiuritoare, fără nici o justificare socială, cum ar fi gratuitatea transportului pe calea ferată pentru toţi studenţii, inclusiv pentru cei ai căror părinţi au atâţia bani c-ar putea cumpăra toate căile ferate cu ministrul Transporturilor cu tot.”
Era indiscutabil o măsură luată de PSD cu vădita intenție de a a-i mitui pe studenți. Ar fi fost de așteptat ca studenții prin organizațiile lor să protesteze împotriva acestei mituiri sau cel puțin să refuze mita. PNL se considera și se consideră un partid de Dreapta, opus populismului. A protestat PNL la vremea respectivă? Nici vorbă. Ba mai mult, când ministrul Răzvan Cuc, tot mai îngrijorat de ocuparea trenurilor de către studenții care începuseră să dea huța pe CFR, a propus limitarea numărului de călătorii gratuite, deputatul PNL Vasile Varga a reacționat de îndată:
„Dacă vă încurcă studenții, dați-vă demisia, domnule ministru Cuc! Lăsați în pace studenții, domnule Cuc, și faceți investițiile necesare! Sau, dacă nu, plecați acasă! Incapabil să-și asume managementul defectuos al CFR Călători, Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, iese din nou la rampă cu declarații halucinante și lipsite de realism. Aflat mai tot timpul în căutare de vinovați, nu de soluții, ministrul Cuc i-a luat în vizor de această dată pe studenți, din cauza cărora ar fi aglomerate trenurile”
Din februarie 2017, de când a intrat în vigoare decizia, măsura aberantă a Guvernului PSD a rămas valabilă. În nici un moment vreun partid al actualei Coaliții de Centru Dreapta n-a anunțat că după alegeri va pune capăt acestei mite. În octombrie 2019 a venit la Guvernare PNL. Ministrul Transporturilor, deși de la un partid de Dreapta, n-a ridicat o clipă chestiunea acestei cheltuieli nesăbuite. Nici în campania electorală nu s-a suflat o vorbă despre gratuitatea oferită studenților, deși ea contrazicea orice adevăr socio-economic și în plus reclama bani de la Buget. Guvernul de Centru Dreapta a fost investit în 23 decembrie 2020. Ați auzit de atunci vreun lider PNL sau USRPLUS punând problema renunțării la cheltuielile fără rost de genul celei cu gratuitatea absolută? Când a fost ea pusă? În aceste zile, când Guvernul s-a văzut obligat să taie din cheltuieli pentru a atinge ținte de deficit de 7,1 la sută. Întrebare:
Dacă UE nu ne obliga să ne încadrăm în acest deficit s-ar mai fi pus problema renunțării la cheltuiala nesăbuită care e gratuitatea totală a călătoriilor pentru studenți?
Firește că nu. De unde se vede că tăierile nu sunt rezultatul unei viziuni de Centru Dreapta asupra României, ci efectul disperării Guvernului că România nu poate trece de un deficit de 7,1 la sută.