Actualitate

Ion Cristoiu: ” Telenovela PNRR: Sunt proști sau se fac? ”

Publicat: 15 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu  Telenovela PNRR Sunt proști sau se fac
Jurnalistul Ion Cristoiu

 

Ion Cristoiu scrie, în această dimineață despre controversatul PNRR! Publictistul consideră că est ede neacceptat că oficialii din cadrul Comisiei Europene să ne spună cum să facem PNRR iar Guvernul să dea mereu rateuri. Redăm, integral editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu pe propriul blog:

Partidul Social Democrat a depus o Moțiune simplă împotriva ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. De mult timp, de pe vremea Opoziției nevolnice și isterice la majoritatea zdrobitoare PSD, moțiunile, fie ele simple, fie de cenzură, sunt pretext de spectacol de prost gust. Nici momentul întruchipat de Moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea n-a ieșit din căldarea spectacolului de prost gust. Imitând Opoziția isterică de pe vremuri, partidul lui Marcel Ciolacu a iscălit o Moțiune care e mai degrabă un pamflet prost postat pe Facebook, decât un document serios. Politicienii Puterii, cei de la USRPLUS îndeosebi, simțindu-se în largul lor când e vorba de spectacol mediatic, s-au dat în stambă cu manifestări în genul celei puse cale de Iulian Bulai, care a venit la tribună cu două borcane de pământ.

Transformarea unui moment de dezbatere parlamentară într-unul de striptease politic a lipsit opinia publică de o abordare serioasă, profundă a ceea ce am putea numi telenovela relației dintre Uniunea Europeană și România în chestiunea Planului de Redresare și Reziliență. O scurtă trecere în revistă a ping-pongului dintre București și Bruxelles cu un document atât de important precum PNRR ne pune în fața unei întrebări despre cei care conduc România ultimului timp: Președinte, premier, ministru Investițiilor și Fondurilor Europene:
Sunt proști sau se fac?

Din câte se știe, pentru a primi banii repartizați de Uniunea Europeană fiecare stat membru trebuie să întocmească un Plan care, în cele din urmă, va fi luat în discuție de Consiliu pentru a fi aprobat. Abia după aprobarea acestui Plan o țară poate primi banii. Până atunci, până la votul din Consiliu, fiecare țară trebuie să trimită la Bruxelles un Plan. La început sub formă de draft, apoi sub forma unui document oficial. Plecând de la premisa că și în rândul statelor membre sunt neghiobi, Comisia Europeană a instituit o procedură de îndrumare atentă, până la nivel de amănunt, a alcătuirii Planului.

Se înțelege că oricărui guvern dintr-o țară membră i-a fost clar imediat după Summitul din 17-18 iulie 2020 care a decis implicarea UE în ieșirea din Pandemie, cam ce trebuie să conțină planul. Din România, la reuniune a fost președintele Klaus Iohannis. Având în vedere că vorbește engleza, presupunem c-a înțeles ce vrea Uniunea de la noi în materie de PNRR. Ca urmare n-a surprins pe nimeni că pe 26 noiembrie 2020, Guvernul Ludovic Orban anunță că Planul e gata. Elaborarea documentului a avut loc sub conducerea directă a lui Klaus Iohannis. S-a presupus că de aia a și fost elaborat atât de repede de către Guvern. Premierul și miniștrii responsabili au fost chemați la Cotroceni aproape săptămânal de Klaus Iohannis. Președintele, care știa de la Bruxelles ce trebuie să conțină Planul, i-a îndrumat îndeaproape cum să-l redacteze.

Pe 15 decembrie 2020, Lovitură de teatru:
Comisia Europeană cere Guvernului României să refacă PNRR.

Convinși că Klaus Iohannis, prezent la Summitul din iulie 2020, fusese atent la ce se spusese acolo, chiar dacă multe fuseseră spuse noaptea, când el de obicei doarme, am crezut cu toții că alcătuitorii PNRR nu l-au înțeles pe Klaus Iohannis. Chiar dacă profesor la bază, Președintele a avut probleme cu elevii săi de la Guvern în materie de explicare ce și cum să conțină PNRR.

Pe 20 ianuarie 2020, Guvernul România aprobă un Memorandum pentru Refacerea PNRR.
Și refacerea, ca și facerea, au loc sub directa îndrumare a lui Klaus Iohannis.

Pe 17 martie 2021, Klaus Iohannis apare în dâmbul Cotrocenilor, ca o găină pe grămada de gunoi, și cotcodăcește că s-a realizat un nou PNRR.
Miercuri, 7 aprilie 2021, PNRR e trimis la Bruxelles.

Din iunie 2020, cele 30 de miliarde de euro înflăcărează visurile Românilor. Banii de la Bruxelles au fost prezentați de Klaus Iohannis ca un cadou de Moș Crăciun cu care România își va rezolva toate problemele rămase nerezolvate de la Carol I încoace.

Explicabil de ce anunțul privind trimiterea celui de-al doilea PNRR a stârnit în România un entuziasm amintind de cel provocat pe vremuri de câştigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua.
Gata, și-au zis românii, vin banii de la Bruxelles. Și și-au cumpărat ocheane pentru a vedea cum se descarcă pe aeroporturi sacii cu bani.

Pe 21 aprilie 2021, Guvernul anunță că Bruxellesul a trimis spre refacere și acest al doilea Plan.
Pentru că forma finală trebuie predată până pe 30 aprilie 2021, România lui Klaus Iohannis cere Comisiei o păsuire de o lună.

PNRR oficial urmează să fie trimis la Bruxelles pe 31 mai 2021. Normal ar fi fost că România să ceară păsuirea de a trimite până pe 31 mai 2021. Și având în vedere că PNRR se face și se reface sub conducerea înțeleaptă a lui Klaus Iohannis era de așteptat ca, urmare a unui hei-rup, PNRR să fie refăcut într-o săptămână și trimis la Bruxelles până pe 7 mai 2021.
Nici vorbă de așa ceva.
Se lucrează la PNRR până pe 31 mai 2021, pe la prânz. În fine, când mulți se așteptau că România să depășească data cerută, Guvernul anunță că Planul a fost trimis pe 31 mai 2021, la ora 15.
Un Plan care a fost făcut și refăcut dând curs indicațiilor de la Bruxelles, de două ori până acum.
Gata! și-au zis românii. Acum chiar că vin banii.

Pe 11 iunie 2021, se ivește vestea.
Și acest Plan a fost trimis la refăcut.
România n-a răspuns că în câteva zile e gata.
A cerut o păsuire de trei luni pentru a reface Planul.

Avem, așadar, următoarea situație:
De aproape un an, de la Bruxelles ni se spune cum să fie făcut PNRR.
Și de un an, ditamai Guvernul face un PNRR cu fundul nu cu capul.

Întrebare e legitimă:
Sunt proști sau se fac?

Adauga un comentariu