National

Ion Cristoiu: Traian Băsescu va candida ca să câştige sau ca să-i facă jocurile lui Nicușor Dan

Publicat: 12 aug. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu declar, într-o postare publicată pe blogul sau, faptul că Traian Băsescu a intrat în cursa pentru Primăria Bucureşti cu două variante posibile: Ca să câştige, sau ca să îi facă jocurile lui Nicusor Dan.

” Nu știm dacă Traian Băsescu va candida sau nu. Chiar dacă Însăși Elena Udrea a scris pe Facebook despre asta, câtă vreme n-avem anunțul oficial al persoanei, candidatura lui Traian Băsescu poate fi pusă la capitolul baloane de încercare. Dar chiar și dacă și-ar anunța candidatura, tot n-am putea fi siguri că va candida până când nu se înscrie la BEC.

Candidatura lui Traian Băsescu e văzută de toți comentatorii ca o lovitură dată lui Nicușor Dan. Prin voturile luate de Traian Băsescu, procentajul lui Nicușor Dan scade dramatic și atunci trimisul PNL – USR-PLUS la locale pierde în favoarea Gabrielei Firea. De aici – se spune – marile îngrijorări din tabăra PNL plus USR-PLUS și marile răsuflări de ușurare din tabăra PSD. La Stânga nu s-a reușit (din cauza PSD, evident) o coaliție pentru sprijinirea Gabrielei Firea. Da, dar iată nici la Dreaptă nu s-a reușit. Atins la coarda sensibilă, Traian Băsescu s-a revoltat mai întâi (cum adică, eu nu sunt de Dreapta?!), după care și-a pus armura, și-a tras viziera (de luptă cu dușmanul și nu cu Virusul) și a pornit la război. Păzea voi cei din partea Dreaptă a scenei politice! Traian Băsescu va face praf și pulbere nu numai pe Nicușor Dan, dar și pe Ludovic Orban, pe Violeta Alexandru și pe Klaus Iohannis. Nicușor Dan va pierde și Ludovic Orban se va întreba în seara eșecului, cum de a cutezat el să-și bată joc de Traian Băsescu. A fost o satisfacție de o clipă. Acum plânge în pumni, de se cutremură pe el cămeșa pentru această clipă ce s-a dovedit de rătăcire.
Așa spun aparențele.

Supus lor, am avansat pentru emisiunea Gândurile lui Cristoiu de pe Mediafax tot felul de scenarii în care Traian Băsescu se răzbuna pe PNL și USR dându-i un brânci din șa lui Nicușor Dan.
Tudor Arghezi invoca într-o tabletă ceea ce franțuzii numesc L’esprit de l’escalier. Expresia desemnează situația în care te gândeşti ce ar fi trebuit să-i spui interlocutorului mult mai just decât ai făcut-o cu el față în față după ce te-ai despărțit de el, de regulă la capătul scării care duce la locuința sa. Pe românește s-ar spune, gândul de pe urmă. Victimă lui L’esprit de l’escalier am fost și eu în cazul intervenției de la Mediafax. După ce-am încheiat înregistrarea, asemenea celui ajuns la capătul scării, mi-am zis Cum dracu de am fost atât de sigur în aprecierea candidaturii lui Traian Băsescu drept devastatoare pentru Nicușor Dan, pentru că Traian Băsescu, umilit de Ludovic Orban a decis să se răzbune în stil montecristo-ian? O întrebare cu atât mai explicabilă cu cât de regulă sunt prudent față de faptele și vorbele oamenilor politici. Și dacă mă gândesc că Traian Băsescu e întruchiparea omului politic – fără scrupule când vine vorba de bătălia pentru putere, fără remușcări când vine vorba de vânzarea aproapelui, capabil să-și justifice fără şovăială prin scopul nobil scuză mijloacele murdare orice crimă – ar fi fost obligat la o prudență ieșită din comun.

Prin urmare, după ce-am rostit vorbele despre pericolul reprezentat de Traian Băsescu pentru victoria lui Nicușor Dan m-am întrebat:
De ce ar candida Traian Băsescu?
Numai și numai pentru a câştiga.

Orice scor ar obține candidatul Traian Băsescu decât cel care să-l facă primar al Bucureștilor e umilitor pentru cineva care a fost de două ori președinte al României și, mult mai important, de câte ori a concurat la votul românilor a câştigat.

Și dacă excludem voința de a deveni primar, de ce ar candida Traian Băsescu?
Pentru a ridica scorul partidului?

Oricât de drag i-ar fi lui Traian Băsescu partidul, e greu de crezut că ar candida doar pentru a obține acolo 10%.
Altfel spus să fie învins de Nicușor Dan sau de Gabriela Firea numai ca PMP să obțină un scor mulțumitor la locale.

Păi dacă Traian Băsescu e umilit la locale cum să credem că va mai fi locomotivă la parlamentare?
Dacă nu candidează ca să câştige, atunci am dreptul să cred că o face pentru a-l ajuta pe Nicușor Dan să câştige. În strategia PNL și USR-PLUS, obiectivul numărul unu e atacarea permanentă a Gabrielei Firea. Pentru aceasta s-a constituit o Coaliție politică mediatică asemănătoare celei împotriva lui Traian Băsescu în 2009. Ca și atunci nu conta contracandidatul care era Mircea Geoană. Conta înfrângerea lui Traian Băsescu. Aplicată la Gabriela Firea (de notat că Nicușor Dan e doar o hologramă ca viitor primar, campania se concentrează pe atacarea actualului primar), strategia presupune ținerea lui Nicușor Dan departe de atacurile uneori suburbane la adresa Gabrielei Firea. Pe de o parte pentru că Nicușor Dan e prea surâzător din fire pentru a fi credibil în atacuri, pe de alta pentru că el trebuie păstrat deasupra mizeriilor de mahala ivite într-o campanie electorală. Nu de alta, dar el e Intelectualul subițire, doctorul în Matematici. În acest context Traian Băsescu ar putea fi ciomagul care s-o rupă în bătaie pe Gabriela Firea. În timp ce Nicușor Dan va fi ținut deoparte și deasupra ca un sfânt blând din icoane, Traian Băsescu se va aventura în bătălia din noroi cu Gabriela Firea. Nu-i exclus ca Gabriela Firea, irascibilă până la pierderea controlului uneori, să-i răspundă lui Traian Băsescu la fel. Și din această bătălie, care între noi fie vorba nu-l poate atinge pe Traian Băsescu, deoarece el n-are nimic de pierdut, va câştiga cel care a stat deoparte, cu batista pregătită că nu cumva un strop de noroi să-i cadă pe haină albă de candidat care nu se coboară la nivelul maidanului electoral românesc.

E un scenariu pe care nu-l pot ocoli.
Asta până când nu voi vedea că sondajele îl dau pe Traian Băsescu posibil câştigător al localelor pe București.
Atunci voi fi sigur că Traian Băsescu s-a înscris în cursă ca să câştige și nu ca să fie bodyguardul lui Nicușor Dan.”

Adauga un comentariu