National

Ion Cristoiu: Un lucru e sigur: Florin Cîțu e de nevindecat

Publicat: 17 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ion Cristoiu Un lucru e sigur Florin Cîțu e de nevindecat
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu realizează o scurtă caracterizare a lui Florin Cîțu. Acesta observă faptul că premierul face declaraţii contradictorii. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe blogul său:

Cătălin Tolontan face în Libertatea un scurt bilanț al ceea ce domnia să numește gafele comise de Florin Cîțu ca premier. Sunt prezentate declarații alandala, unele contradictorii prin raportare chiar la autorul lor, Florin Cîțu, altele în conflict vădit cu realitatea. Nu puține sunt declarațiile prin care Florin Cîțu încalcă brutal normele statului de drept. Locul de frunte e deținut de faimoasa declarație din Vinerea Verde prin care premierul României a denunțat drept teroriste punerile la îndoială ale măsurilor luate de Guvern în materie de restricții:

„Există o campanie împotriva portului măștii în spațiul public, există o campanie împotriva măsurilor de distanțare și există o campanie împotriva vaccinării. Vă spun că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni sunt similare cu acțiunea unor teroriști, pentru că a zădărnici această acțiune, această activitate a Guvernului, care are ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor, este o acțiunea care încearcă să submineze autoritatea statului, fără date.”

Asupra acestei ultime ieșiri din decor a premierului ar trebui să insiste mai mult: semnificațiile declarației sunt mult mai multe decât cea a Gurii care bate c…l. Peste tot în lume, ajunsă la exasperare după un an și ceva de restricții, populația iese în stradă pentru a protesta împotriva a ceea ce se profilează drept eternizarea încălcării drepturilor individuale. A fost și la noi o manifestare de stradă, fără prea mare ecou. Mașinăria Presei miluite a batjocorit-o scoţând din tezaurul de clișee imbecile acuzații precum punerea la îndoială a sănătății oamenilor. Că aceste mișcări de protest din stradă, dar mai ales campaniile de pe rețele sociale, sunt atacate de ziariști mi se pare normal. Libertatea de expresie în numele căreia alți ziariști cer să nu fie cenzurați când contestă măsurile dă dreptul să se exprime și celor care cânta măsurile de restricție.

În cazul declarației cu teroriștii e însă vorba de premierul României. Florin Cîțu e, înainte de toate, premierul României. Un premier care nu e tehnocrat, ci reprezentant al unui partid, Partidul Național Liberal. Un partid care, cel puțin până nu demult, s-a afirmat pe scena postdecembristă drept un apărător al libertăților individuale, între care se numără și libertatea de a protesta împotriva deciziilor Puterii. Declarația iresponsabilă a lui Florin Cîțu devine astfel și poziția iresponsabilă a unui partid de Guvernământ. Zicerea lui Florin Cîțu, care vine în prelungirea unuia dintre cele mai penibile spectacole oferite de presa locală, cel al transformării în breaking news a venirii premierului pe jos în cadrul acțiunii publicitare numite Vinerea verde, e un act de agresiune al Puterii față de cetățenii care se bucură de dreptul democratic de a contesta deciziile la nivel înalt. Nu-i exclus ca ea să pregătească terenul pentru OUG prin care să se îngrădească libertatea de expresie în chestiunea Pandemiei și a Vaccinării.

În perioada Pandemiei, prin acel instrument obscur numit Grupul de Comunicare Strategică, au fost interzise site-uri. Site-uri care nu spuneau atunci altceva decât ceea ce ulterior s-a dovedit a fi adevărat.
Puneau la îndoială exagerarea pericolului pandemiei; puneau la îndoială deciziile aberante ale autorităților noastre.
Nu exclud posibilitatea ca acolo, în cazanele cu ciorbă de lobodă ale regimului Klaus Iohannis, să se pregătească decizii de limitare a libertății de expresie, cu deosebire pe internet.

Cătălin Tolotan, jurnalistul de la Libertatea, pune aceste declarații ale lui Florin Cîțu pe seama unei lipse de supraveghere a premierului din partea aparatului guvernamental și a unei lipse de asistență, dacă se poate spune așa, în aparițiile publice din partea partidului căruia îi aparține. Declarațiile lui Florin Cîțu, care deja pot umple un capitol al Istoriei gogomăniilor spuse cu ochii larg deschiși, sunt explicate de Cătălin Tolontan prin faptul că Florin Cîțu e lăsat în plata Domnului de o mașinărie care ar trebui să-l controleze și chiar să-l îndrume.

Cătălin Tolontan e aici delicat.
Mult mai delicat ca în alte cazuri.
Sigur că premierul trebuie să beneficieze, înainte de a deschide gura, de o mașinărie care să controleze ce are de gând să spună; o mașinărie care să-l tragă de mâneca după ce a făcut o gafă. Florin Cîțu e lider PNL. Ar fi normal ca PNL-ul să-i pună la dispoziție mașinăria să de comunicare publică.
Eu însă nu cred că în cazul lui Florin Cîțu e vorba de stângacii ale mașinăriei guvernamentale sau ale mașinăriei de partid de comunicare.

Am mai spus-o, o s-o spun și o s-o spun cât timp Florin Cîțu va fi premier:
Florin Cîțu este cel mai prost politician din ultimii 30 de ani. A fi prost politician nu înseamnă a fi prost ca om, nu înseamnă a fi prost ca bărbat, nu înseamnă a fi prost purtător de ghete, sau a fi prost conducător autor. Politica e un domeniu în care pentru a te manifesta trebuie să ai un minim talent. Lui Florin Cîțu îi lipsește acest talent. Pentru că în talentul de politician intră și ceea ce am putea numi autocorectarea. Orice funcționar public, și dacă este doar secretarul unui Consiliu local dintr-un sat pierdut în creierul munților, își dă seama, totuși, când bate câmpii, și se corectează. Florin Cîțu trebuie să aibă feed-back-ul declarațiilor sale. Create nu de alții, ci de el însuși sub semnul autocontrolului tipic lucidității. La Cibernetică am învățat despre retroacțiunea negativă, definitorie pentru sistemele cibernetice. Omul este un sistem cibernetic. În momentul în care întinde mâna și dă de flacără, își retrage mina, se autocorectează. Pădurea este un sistem cu retroacțiune pozitivă, un sistem rigid. Când ia foc un copac, următorul copac nu-l blochează în arderea sa, ci ia și el foc, și amplifică incendiul la nivel de pădure.

Așa este și Florin Cîțu:
Pe măsură ce înaintează în funcția de premier, el nu-și corectează slăbiciunile, ci le amplifică.

Cel mai bun exemplul îl reprezintă dicția catastrofală. În discursul public, Florin Cîțu hăpăie cuvintele. Ai impresia că multe dintre el îl frig și fără să-și dea seama le înghite nemestecate, ca să scape de ele. Poate fi un defect din naștere, poate fi un defect din educație. Indiferent de cauză pentru un premier, defectul e catastrofal. Premierul, ca politician, trebuie să stârnească emoții. Cum să stârnească emoții Florin Cîțu dacă, în absența unei subtitrări a discursurilor sale, toți cei care-l ascultă nu pricep ce spune? Un politician de minimă inteligență și-ar da seama și fără să i se atragă atenția că vorbește prost, și atunci ar încerca să se corecteze. Are în fața sa exemplul lui Demostene.
Florin Cîțu nu încearcă să se corecteze. El soarbe mai departe cuvintele.

Un alt nărav a lui Florin Cîțu e plăcerea evidentă de a spune tot ce-i trece prin cap la un anume moment, fără a se gândi la consecințe și chiar fără a-și da seama că spune o nerozie supraponderală. Înainte de a deveni ministru de Finanțe ajunsese faimos în România prin postările sale că-l urmăresc extratereștrii și că agenți KGB se uită pe fereastră dacă el mănâncă ciorbă sau supă la restaurant. Tot în acea perioadă s-a remarcat prin postările sale violente, isterice, pe Facebook împotriva Partidului Social Democrat. A continuat această politică și după ce a ajuns ministrul de Finanțe. A continuat această politică de declarații delirante, rod al absenței minimului autocontrol, și după ce-a ajuns premier.

Faptul că el merge înainte poate avea două explicații:

E de nevindecat, deci indiferent ce i s-ar spune și indiferent ce s-ar întâmpla, și dacă cineva l-ar prinde și i-ar pune botniță, el tot ar continua să vorbească prin botniță și să spună prostii, pentru că aceasta este personalitatea lui, un politician prost.
Există și posibilitatea ca Florin Cîțu să nu aibă imaginea dezastrului pe care-l reprezintă vorbele sale puse în atmosfera mediatică a țării. Asta deoarece nu există mișcări de protest împotriva neghiobiilor cu tichie pe care le spune, iar presa, în marea ei, majoritate îl tratează cu deosebită amabilitate.
Însă un lucru este sigur: Florin Cîțu e de nevindecat.

Adauga un comentariu