Actualitate

Ion Cristoiu: USRPLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea lui Vlad Alexandrescu

Publicat: 12 mart. 2021
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că USR-PLUS s-ar sinucide politic dacă ar accepta remanierea unui membru al partidului. Redam, integral, întreaga postare publicată de jurnalist pe propriul blog:

Am o lungă experiență de gazetar a șiretlicurilor prin care sunt ascunse conflictele din interiorul unui partid, din interiorul unei coaliții și chiar din interiorul unui guvern. Am fost primul jurnalist care a scris – în ianuarie 1991 – despre conflictul surd, deocamdată, dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, dintre Ion Iliescu și Petre Roman. După articolul scris pe această temă, bazat pe surse chiar din interiorul Puterii, cei doi au dezmințit violent informațiile prezentate de mine, ba mai mult, au ieșit la o acțiune în public, braț la braț, pentru a dovedi națiunii și cititorilor mei că ei sunt mai prieteni ca niciodată. Conflictul exista. Și nu doar între cele două persoane, dar și între cele două Grupări FSN: Perestroikist și Occidental. Pe parcursul lui 1991 el s-a dezvoltat și a explodat în mineriada din septembrie 1991.

De ce ascund politicienii conflictele?
Răspunsul ni-l poate da o simplă raportare la viața de cuplu. Sunt multe cupluri care afișează, atunci când ies în lume, o iubire nezdruncinată. Asta în timp ce relația dintre cei doi este în vecinătatea divorțului. Și cu cât își dau cu tigăile în cap, cu atât se iubesc mai mult în public.

Am făcut această introducere pentru a semnala că nu m-au surprins declarațiile date atât de Florin Cîțu, cât și de Vlad Voiculescu în chestiunea conflictului dintre ministerul Sănătății și premier, de fapt dintre Vlad Voiculescu și premierul Florin Cîțu ca expresie a conflictului mai larg dintre USRPLUS și PNL. Cei doi au susținut și susțin că între ei nu există nici un conflict. Asta în timp ce în chestiunea publicării datelor privind pandemia și vaccinarea discordia a fost fățișă. După publicarea datelor de către Vlad Voiculescu, premierul Florin Cîțu a anunțat trimiterea Corpului de Control la ministerul Sănătății. Asupra lui Vlad Voiculescu s-au năpustit Lucian Bode, de la Interne și alți lideri PNL, precum Alina Gorghiu. Ca sub puterea unei baghete de dirijor din Păduri toți l-au acuzat c-a produs o breșă de Securitate. Conflictul dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu e mai larg și cuprinde conflictul dintre Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță, conflictul dintre Vlad Voiculescu și Raed Arafat.

Din câte se vede, spațiul acestui conflict îl reprezintă Pandemia și Vaccinarea.
Domenii care au fost și sunt spațiile celor mai mari afaceri dubioase din Istoria modernă a României. Teroarea stârnită de Cioclii apocaliptici în legătură cu virusul n-a urmărit, cum s-ar putea crede, instaurarea unui regim de autoritate sub pretextul pericolului întruchipat de Pandemie, ci instaurarea unui climat de panică în care orice întrebare despre cum s-au făcut contractele, despre cine și cum a beneficiat de achizițiile uriașe făcute de stat să treacă drept o blasfemie. Cum, adică, îndrăznești să întrebi dacă nu cumva achizițiile făcute de stat cu o larghețe incredibilă au fost tot atâtea afaceri, când e vorba de efortul făcut de stat pentru a ne feri de virusul ucigaș? Vaccinarea, dinadins scoasă de sub autoritatea lui Vlad Voiculescu și dată în grija unui militar care nu crâcneşte când e vorba de ordin, se dovedește și ea teritoriul unor afaceri uriașe. Seringi de unică folosință, teste, vată, dezinfectant, sunt achiziționate de stat fără cea mai mică grijă de a nu risipi banul public. Cine să se mai întrebe de ce seringile au fost cumpărate de la un anume om de afaceri și la un preț impus de acesta când Vaccinarea e prezentată în presa miluită drept un fel de înaintare a țării pe drumul socialismului multilateral dezvoltat?

Sunt convins că din motive care-mi scapă Vlad Voiculescu, le strică ploile celor care au văzut în Pandemie și în Vaccinare cele mai lăptoase vaci de muls din istoria corupției românești. De ce nu se poate trata cu Vlad Voiculescu? Habar n-am. Poate că e chiar politicianul care nu pune botul, ca să mă exprim așa. Sau poate are și el cercul lui de interese. Sigur e că Vlad Voiculescu trebuie înlăturat de la conducerea ministerului. Până mai țin Pandemia și Vaccinarea, cele două surse însemnate de afaceri dubioase.

Deja apar pe surse informații, plasate evident de PNL-iști, că s-ar pregăti scoaterea lui Vlad Voiculescu.
Eu nu cred într-o asemenea posibilitate.

Dacă s-ar întâmpla așa ceva, adică dacă Florin Cîțu ar cere public plecarea lui Vlad Voiculescu Coaliția ar fi pe cale să se destrame. Vlad Voiculescu nu e un oarecare în cadrul USRPLUS, dar mai ales în PLUS. E un personaj de o rară ambiție, un politician care, așa cum se vede acum, pus într-un post, e o bombă cu neutroni. Se ne reamintim că USRPLUS a cerut și a obținut ca în schimbul sprijinirii de către PNL a lui Nicușor Dan la șefia Bucureștiului să se înființeze un post de viceprimar cu puteri speciale numai și numai pentru Vlad Voiculescu. Vlad Voiculescu urma să fie un viceprimar în afara razei de acțiune a primarului general, un fel de stat în stat pe Sănătate, pe Educație, pe Cultură la nivelul Bucureștilor. Au venit însă alegerile generale. Coaliția a câştigat scrutinul și Vlad Voiculescu a renunțat rapid la locul de viceprimar, pe care-l obținuse deja prin alegerile locale, și a devenit ministrul Sănătății. Nu printr-o întâmplare, printr-un joc al negocierilor, ci printr-un război dus de USRPLUS ca el să fie la Sănătate.

Avem de-a face, așadar, cu un politician de forță, un politician care își urmărește interesul cu o strășnicie ieșită din comun. Este greu să scoți din guvern un asemenea personaj, care pare a se fi pregătit toată viața ca să fie ministrul Sănătății. Mult mai important, după ce-a ajuns ministrul Sănătății, prin tot ceea ce a făcut, Vlad Voiculescu a câştigat un capital enorm în rândurile electoratului de Dreapta și nu numai. Asta deoarece a promovat spectaculos un altfel de politică. A abordat Pandemia cu luciditate, recunoscând și greșelile, în timp ce Florin Cîțu a abordat-o în chip sărbătoresc. Nu-i exclus că Dan Bârna și Dacian Cioloș să se simtă amenințați, în stil tipic românesc, de ascensiunea colegului de partid. Ăsta ar fi un argument că USRPLUS și-ar putea permite să renunțe la Vlad Voiculescu. Dar chiar dacă ar fi așa, din punct de vedere electoral, USRPLUS nu poate să-și permită să accepte o remaniere a lui Vlad Voiculescu. Din mai multe motive:

Ar însemna în fața electoratului USRPLUS evidențierea unei uriașe slăbiciuni. Dacă ar fi o remaniere să spunem mai largă, în care și PNL ar schimba vreo trei miniștri, cât mai au ei, și UDMR unu, am putea spune că impactul asupra electoratului ar fi mai mic. Dar ca să-l schimbi pe Vlad Voiculescu și în urma unor conflicte fățișe, în care el s-a manifestat sub semnul transparenței, având dreptatea de partea lui, pentru că și Valeriu Gheorghiță, și Raed Arafat apelează și la decizii obscure, ar însemna să te compromiți total ca partid în ochii electoratului.
Ar fi un semn de slăbiciune în confruntarea formidabilă dintre USRPLUS și PNL. USRPLUS ar arăta că e în subordinea lui Florin Cîțu și deci și în subordinea PNL.
Vlad Voiculescu e în USRPLUS o personalitate. A câştigat prin tot ceea ce a făcut până acum la Ministerul Sănătății și mai ales prin ultima decizie de transparență un capital însemnat. Și-a căpătat un capital însemnat ca adeptul unei altfel de politică și chiar ca un concretizator al unei altfel de politică. Cum să accepți darea lui afară?
De altfel și pentru PNL ar fi un dezastru. În ochii electoratului de Dreapta, electorat care în mare parte se uită cu un ochi suspicios la PSD-izarea PNL, ar reprezenta o concesie uriașă făcută Mafiei din Sănătate și Mafiei din România.

Deja, după opinia mea, costurile sunt enorme pentru PNL. Admiţând că PNL vrea să-l dea gata pe Vlad Voiculescu în planul imaginii trebuia să caute și să găsească fapte comise de Vlad Voiculescu menite a convinge electoratul că trebuie dat afară.

Vlad Voiculescu a dezvăluit public existența unor centre de vaccinare peste rând și departe de ochii românilor a ofițerilor din instituțiile de forță și a neamurilor lor. În replică, PNL a răspuns punând sergenții majori din presă și din politică să-l acuze pe Vlad Voiculescu de atentat la Siguranța națională. Cum să creadă electoratul, sedus de politica transparenței, într-o asemenea gogomănie milițienească?

Nu în ultimul rând, Vlad Voiculescu a fost de la început ținta de acțiune a PSD, a presei PSD-iste și a presei considerate de către USRPLUS ca aparţinând mafiei din Sănătate. Până și cererea în public ca Vlad Voiculescu să plece ar însemna din punct de vedere electoral un dezastru. Și pentru Florin Cîțu, dar și pentru președinte.

Sunt date care spun că e practic imposibil să i se ceară lui Vlad Voiculescu demisia sau să fie remaniat.
Cum se poate scăpa de Vlad Voiculescu?

Forţându-l pe șest să plece, printr-o demisie argumentată cu motive cusute cu ață albă și refuzând să aducă amănunte în public. Pentru Vlad Voiculescu ar fi curată sinucidere ca om politic. Ar fi o pagubă și pentru USRPLUS. Cine are crede că Vlad Voiculescu a demisionat de bună voie?
Florin Cîțu să-l remanieze pe Vlad Voiculescu fără a ține cont de opinia USRPLUS. Formațiunea condusă de Dan Bârna și Dacian Cioloș n-ar avea încotro. Va trebui să plece din Coaliția de Guvernare. Pentru PNL ar însemna formarea unui guvern minoritar sprijinit din Parlament de PSD. Ar fi un dezastru nu numai pentru PNL, dar și pentru PSD.

Comentarii
  • Iar isi da cu parerea ardei umplut ! Comentariul acestui individ e gretos. Cine il plateste sa tot ridice in slavi PSD ? Daca era ciuma rosie la putere era mai bine ? E un om expirat, un tonomat cu euro, nu are ce cauta in presa.

Adauga un comentariu