Actualitate

Ion Cristoiu: Va contribui USRPLUS la Operațiunea Florin Cîțu – președintele PNL, pusă la cale de Klaus Iohannis?

Publicat: 29 apr. 2021
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu

Ion Cristoiu scrie în această dimineaţă despre posibilitatea ca președintele PNL, Ludovic Orban să aibă parte de o vizită a celor de la DNA și DIICOT. Acest lucru ar face parte din operațiunea pusă la cale de Klaus Iohannis prin care se urmărește instaurarea lui Florin Cîțu pe poziţia de președinte al PNL. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Știrea serii de miercuri, 28 aprilie 2021, vine de la TVR. Mai precis de la emisiunea România9, moderată de Ionuț Cristache pe TVR. Prezent ca în fiecare miercuri într-un dialog unu la unu cu Ionuț Cristache, despre bolboroselile actualității politice, am abordat și chestiunea celor doi lideri PNL de la Iași (oraș și județ):
Primarul Mihai Chirica și Președintele Consiliului Județean Costel Alexe.
Pe 27 aprilie 2021, în cazul fiecăruia procurorii au început urmărirea penală. Unul de către DIICOT. Celălalt de către DNA. Costel Alexe a fost pus sub control judiciar.

USRPLUS și PNL, cele două formațiuni care alcătuiesc motorul Coaliției de Centru-Dreapta (UDMR e de neglijat, în orice moment formațiunea lui Kelemen Hunor poate face parte dintr-o Coaliție de Centru-Stânga), și-au făcut un steag de luptă, la vremea Opoziției față de Guvernarea PSD, din sloganul Fără penali în funcții publice. Potrivit definiției impuse PNL de Klaus Iohannis, demnitarul nu se bucură de prezumția de nevinovăție până la sentința definitivă, cum se întâmpla cu simplul cetățean. Demnitarul e penal din clipa în care a devenit în chip oficial subiectul unei investigații penale. Din acel moment, potrivit comandamentului Fără penali în funcții publice, politicianul care deține o funcție publică trebuie să demisioneze din funcția publică respectivă.

La vremea anunțării publice a acestei definiții prezidențiale, asumate rapid în chip slugarnic de către PNL, am atras atenția că e vorba de o șmecherie prin care Klaus Iohannis poate controla clasa politică din România. Un politician pe care președintele vrea să-l scoată din joc poate fi chemat la DNA sau DIICOT și chiar pus sub urmărire penală. Viața din ultimii ani ne-a arătat că mulți dintre cei chiar trimiși în judecată au fost achitați. Considerați penali de către procurori, ei au fost achitați de instanță. Declararea drept penal doar a celui condamnat definitiv de o instanță elimină posibilitatea folosirii Parchetului de către Klaus Iohannis, cel de a cărui semnătură depind șefii DIICOT și DNĂ, pentru răfuieli politice. Dar, mă rog, dacă aceasta e definiția acceptată de PNL și de USRPLUS, ea trebuie să devină instrument de lucru în activitatea partidelor de Centru Dreapta.

Chestiunea celor doi a fost abordată și la conferința de presă de la Cotroceni. O întrebare servită de un jurnalist, potrivit distribuției care se face înainte de reuniune, i-a dat ocazia lui Klaus Iohannis să ceară PNL „să reacționeze politic”. PNL n-a reacționat. Au reacționat în schimb cei doi, care s-au auto suspendat din funcțiile deținute în PNL, nu însă și din funcțiile publice. În cadrul emisiunii am arătat că aceste autosuspendări sunt o bătaie de joc la adresa românilor. Fără penali în funcții publice înseamnă pentru cei doi plecarea din funcțiile publice deținute. A lui Mihai Chirica din funcția de primar și a lui Costel Alexe, din funcția de președinte al Consiliului județean. Ei însă s-au autosuspendat din funcția de președinte interimar al organizației PNL Iași, respectiv din funcția de președinte al Organizației Județene PNL Iași. Ar fi fost de așteptat ca Ludovic Orban, președintele PNL, să se declare nesatisfăcut de această decizie și să ceară celor doi demisia din funcțiile publice deținute. Și dacă respectivii ar refuza, să anunțe că în prima ședință conducerea PNL îi va exclude pe cei doi din partid. Ludovic Orban n-a făcut asta. El a anunțat miercuri seara că e mulțumit cu această comedie ieftină jucată de cei doi.

Reacția lui Ludovic Orban e explicabilă. În perspectiva Congresului, el are nevoie de voturile baronilor locali. De aceea el n-a reacționat până acum la anchetarea lui Costel Alexe. Pe de o parte, pentru că are nevoie de votul organizației județene Iași, o organizație puternică, pe de alta, pentru că trebuie să dea un semnal tuturor potențialilor „penali” (am pus penali între ghilimele, pentru că definiția de penali pentru cei doar anchetați de DNĂ, încă necomandați printr-o sentință definitivă, aparține Coaliției de Centru Dreapta și nu adevărului ) din PNL:
Fiți liniștiți, dacă veți fi înhățați de DNA sau de DIICOT. Partidul vă va apăra.

Contactată telefonic de Ionuț Cristache, Cosette Chichirău, lidera USRPLUS Iași, a anunțat că mâine (joi, adică) va cere conducerii USRPLUS o decizie prin care formațiunea să ceară PNL demiterea celor doi din partid. Anterior, Cosette Chichirău a declarat în diferite intervenții în presă, că nici Mihai Chirica, nici Costel Alexe nu mai pot rămâne în funcțiile publice deținute. Ei trebuie să demisioneze pentru ca la Iași să se organizeze alegeri parțiale anticipate. Punctul ei de vedere a fost imediat însușit de alți lideri USRPLUS. În cazul lui Costel Alexe din șef al Consiliului Județean în urma votului consilierilor PNL și USRPLUS. Prin urmare, el poate fi demis, dacă n-o face el. Cu Mihai Chirica e mai greu. Dacă PNL îl exclude din partid, el poate rămâne primar independent. Teoretic. Dacă refuză să demisioneze deși partidul i-a cerut-o, practic, ne putem aștepta ca el să fie reținut de DIICOT și arestat preventiv. Indiferent de deznodământul electoral, USRPLUS se vede obligată să ceară PNL delimitarea de cei doi. Se conturează deja o campanie dusă de presă și de societatea civilă pentru ca cei doi să demisioneze. Dacă USRPLUS n-o face se duce dracului toată campania Fără penali în funcții publice. Și dacă o face, va fi un nou moment de tensiune în Coaliție. Un moment ce se va constitui într-o lovitură pentru Ludovic Orban. Mai ales că nu știm dacă Klaus Iohannis e mulțumit de cum a reacționat politic PNL, după intervenția să. Luând în considerare că Florin Cîțu, cel pe care Klaus Iohannis îl vrea președinte al PNL, s-a arătat și el nemulțumit de comedia jucată de cei doi, nu-i exclus ca decizia USRPLUS să-i dea mari bătăi de cap lui Ludovic Orban și nu PNL.
Totul depinde de Klaus Iohannis.

E surprinzător cum Parchetul s-a năpustit asupra lui Mihai Chirica abia acum, pentru fapte comise pe vremuri.
Mai ales că până acum erau o mie și unul de temeiuri reale pentru a intra în vizorul procurorilor.

Dacă ne gândim că Parchetul e în mâna lui Klaus Iohannis, tare ne temem că înhățarea lui Mihai Chirica nu e întâmplătoare. Ea ar putea face parte din operațiunea declanșată de Sistem la Ordinul lui Klaus Iohannis de a-i face pârtie lui Florin Cîțu la șefia PNL. Pentru că atât Mihai Chirica, cât și Costel Alexe trec drept oamenii lui Ludovic Orban.
Pentru că Ludovic Orban e obligat să-i apere.
Și dacă îi apără nu poate fi el acuzat că lovește în imaginea PNL de partid necruțător cu corupții?
Și dacă asta e voința lui Klaus Iohannis, n-ar fi nimic surprinzător în decizia USRPLUS de a da șah PNL.
Ca să nu mai spunem că n-ar fi nimic surprinzător dacă Ludovic Orban ar avea brusc probleme cu DNA sau cu DIICOT.

Adauga un comentariu