Actualitate

Ion Cristoiu: Racolările din partea PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa

Publicat: 27 aug. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Jurnalistul Ion Cristoiu explica pe blogul sau faptul că racolările din partea PNL se fac mereu cu acordul lui Klaus Iohannis, iar preşedintele minte când afirma că nu este de acord.

Un lucru e sigur în România anului 2020. De siguranța unei axiome:
Klaus Iohannis are putere deplină în PNL.

Prin participările la reuniunile interne ale partidului, prin întâlnirile cu liderii PNL pe la vilele de protocol ale Guvernului, prin abordarea Guvernului PNL, dependent doar de parlamentarii PNL, ca un Guvern al Său, Klaus Iohannis a dovedit cu prisosință că taie și spânzura în PNL. Pentru a pune capăt cultivării rușinosului aviatorism politic de către partidul care a denunțat fenomenul pe când se afla în Opoziție, Klaus Iohannis n-are nevoie nici măcar de intervenție efectivă. E de-ajuns să tune și să fulgere în intervențiile sale publice. A făcut asta? Firește că nu. Iată cum a răspuns el la conferința de presă din 16 august 2020:

„Jurnalist: Am văzut astăzi aprecierile Ambasadorului SUA pentru dumneavoastră, pentru eforturile de a curăța România de ultimii baroni roșii și de moștenirea lor coruptă. Totuși, în ultimele zile, am văzut zeci de primari – mai exact, 96, evaluarea PSD – racolați de Partidul Național Liberal, la fel, mai mulți parlamentari care au fost luați de la PSD în Partidul Național Liberal. Dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări?
Klaus Iohannis: Puteți să repetați ultima parte din întrebare, vă rog?
Jurnalist: Au fost în ultima perioadă…
Klaus Iohannis: Nu, nu, aia cu giroscopul.
Jurnalist: Întrebarea era dumneavoastră de ce ați girat aceste racolări de la PSD.
Klaus Iohannis: Da. Nu le-am girat, ba dimpotrivă, cum și dumneavoastră, și toți ceilalți știți foarte bine că și săptămâna trecută m-am exprimat clar, franc, împotriva traseismului politic. Deci, nu vă supărați, acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și probabil chiar greșit formulată. Eu nu am girat niciodată un traseism politic, nici nu am de gând să o fac și nici nu cred că cineva bănuiește că am făcut-o. Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari sau parlamentari sau consilieri care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce au făcut-o, fiindcă eu nu am nicio autoritate să îi spun unui politician ce să facă, el, personal. Dar fiecare dintre ei va trebui să explice propriului electorat de ce a trecut dintr-o parte în alta. Dar pe mine altă dată vă rog să mă întrebați într-o formulare corectă, care nu se constituie într-o supoziție total eronată.”

După alte câteva întrebări, chestiunea traseismului e reluată de un alt jurnalist, semn că racolările de către PNL sunt în atenția opiniei publice:

„Jurnalist: Aș vrea să vă întreb, în continuarea întrebării cu primarii racolați de PNL, dacă ați avut cumva o discuție cu Ludovic Orban, sau intenționați să aveți o discuție în acest sens, sau nu este un subiect între Președinte și premier.
Klaus Iohannis: Tocmai am răspuns colegului dumneavoastră. Am răspuns și săptămâna trecută la această întrebare și sunt dispus să răspund în fiecare săptămână, însă răspunsul va fi mereu același. Eu sunt împotriva traseismului politic, însă eu, Președintele, nu sunt în niciun partid. Așa scrie în Constituție și, în consecință, nu pot eu să intervin într-un partid politic, să îi spun să facă, sau să încurajeze sau să nu încurajeze trecerea unor politicieni dintr-o parte în alta.
Dar public am tot dreptul și cred că românii se și așteaptă să îmi spun opinia, și atunci repet: Eu, Klaus Iohannis, Președintele României, sunt împotriva traseismului politic, adică sunt împotriva ca un politician să treacă, din motive electoraliste, dintr-un partid în altul. Atenție, din motive electoraliste! Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrină, dar asta mie mi se pare că este o situație rarisimă.”

La următoarea conferință de presă, cea de miercuri, 26 august 2020, Klaus Iohannis a fost din nou întrebat despre racolările de proporții făcute de PNL. A avut loc următorul dialog:

„Reporter: Ați condamnat, în două rânduri, în conferințe de presă, traseismul politic, în ceea ce-i privește pe primari. Astăzi, colegii de la G4Media au dezvăluit un alt tip de racolare politică și anume un fost membru ALDE, fost membru în guvernarea PSD ALDE, criticat îndelung de liberali în moțiuni simple și chiar într-o interpelare a ministrului economiei, acum este cooptat în guvernul liberal, prin semnătura lui Ludovic Orban, în funcția de secretar general adjunct, chiar al Ministerului Economiei, adică în subordinea celui care îl critică în 2019. De ce susțineți un guvern care face în continuare astfel de racolări?
Klaus Iohannis: Da, asta cu susținerea cred că putem să o punem în paranteză. Guvernul își face numirile așa cum consideră. Nu cunosc persoană despre care vorbiți și în consecință, nu pot să comentez nimic în această chestiune. Dar că veni vorba de traseism, daţi-mi voie să fac și eu remarcă! În ultima vreme, majoritatea articolelor despre traseism acuză PNL, dar dați-mi voie să vă amintesc că „patentul” pentru traseism este la PSD. PSD care în 2014, cu foarte puțin timp înainte de alegeri, a legiferat, prin ordonanță de urgență, traseismul politic , deci originea traseismului cvasilegalizat se găsește în abordarea pesedistă. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Asta nu înseamnă că sunt de acord cu traseismul. nu mi-am schimbat opinia, sunt total împotrivă. Au existat încercări în anii trecuți pentru a opri traseismul prin lege. Nu s-a reușit, din motive legate de opiniile Curții Constituționale, dar în continuare cred că traseismul este o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine! Or, terminatul cred că ține de alegător. Mulțumesc.”

Am redat pe larg dialogurile, pentru că ele mărturisesc, dau seamă, mai mult decât răspunsurile în sine, de felul în care Klaus Iohannis o dă cotită când vine vorba de PNL. Când apare o întrebare despre PSD, de regulă servită de jurnaliști de la televiziunile cumpărate de PNL cu studiouri cu tot, Klaus Iohannis dă buzna, cu pălăria în cap în viața politică internă. Întrebările despre furturile comise de Guvern, despre practicarea prostituției politice, despre racolări, despre cultivarea clientelei politice sunt evitate pe motiv că trebuie să fie echidistant față de partidele politice. Întrebările despre PSD sunt acceptate cu o jubilație evidentă. Îi dau posibilitatea de a ataca PSD. Când vine vorba de PSD, Klaus Iohannis uită că e președinte. Își amintește imediat când vine vorba de PNL.

Invocarea racolărilor comise de PSD în 2016 irită prin luarea drept proști a alegătorilor de Dreapta. Da, PSD a practicat racolările de primari și parlamentari. Da, dar tocmai de aceea, PSD s-a compromis în ochii tuturor românilor. Dacă azi partidul își pune problema Reconstrucției, una dintre cauze stă și în folosirea mijloacelor compromise de luptă politică precum racolările. PNL a venit la putere și pe fondul unei speranțe a românilor că va face un altfel de politică. Acest altfel de politică înseamnă și refuzul de a racola parlamentari și primari din alte partide, chiar prin asumarea riscului de a pierde alegerile. A spune în gura mare că și PSD s-a dedat la racolări și prin urmare PNL are dreptul s-o facă e ca și cum cea de a doua nevastă a unuia și-ar justifica adulterul prin faptul că și fosta nevastă a fost curvă. Păi tocmai de aia a divorțat tipul de fosta. Că era curvă. Și tocmai de aia a luat-o pe asta, pentru că i-a făgăduit că va fi fidelă.

Racolările PNL s-au făcut, se fac și se vor face cu acceptul lui Klaus Iohannis, dacă nu chiar la indicația sa. Ludovic Orban nu și-ar putea permite să apeleze la traseismul politic atât de grețos electoratului de Dreapta dacă ar ști că Președintele nu e de acord cu așa ceva. Ludovic Orban știe că o intervenție dură a lui Klaus Iohannis ar adânci iritarea electoratului de Dreaptă față de racolări. Luat cu asalt de presă, Klaus Iohannis dă din colț în colț. Principala sa preocupare e de a evita o reacție dură față de racolări. Nu de alta, dar Ludovic Orban i-ar bate obrazul.

Adauga un comentariu