Prima pagină » Actualitate » Ion Iliescu împlineşte 91 de ani! Fostul președinte al României va sărbători ziua de naștere în anonimat

Ion Iliescu împlineşte 91 de ani! Fostul președinte al României va sărbători ziua de naștere în anonimat

03 mart. 2021, 08:20,
George Cristian în Actualitate

Ion Iliescu împlineşte pe data de 3 martie 2021, 91 de ani de existentă. Fostul președinte al României va petrece acasă aniversarea. Dacă în urmă cu mai mulţi ani, pe data de 3 martie, Ion Iliescu obişnuia să primească flori, urări călduroase, în ultimii ani aceste lucruri nu mai sunt de actualitate.

Ion Iliescu s-a născut în 1930 în Oltenița şi a fost un apropriat al cuplului Ceauşescu. Ulterior, a fost unul dintre oamenii de seamă din cadrul Revoluţiei din 1989. După 1990 a fost președintele României timp de mai multe mandate.

Ion Iliescu îşi aniversează ziua de naştere în anonimat

Dacă în urmă cu mai mulţi ani președintele primea zeci de telefoane, buchete de flori şi participa la evenimente dedicate zilei lui, de ceva timp Ion Iliescu petrece ziua de naştere în propria casă departe de ochii curioşilor.

A început să se remarce încă din 1948 atunci când a fost unul dintre fondatorii Uniunii Asociaţiilor Elevilor din România. Ulterior, în 1956 a înfiinţat Uniunea Asociaţiilor Studenţilor din România. După ce şi-a terminat studiile la Facultatea de Electrotehnică din București, tovarăşul Ion Iliescu a studiat la Institutul Energetic din Moscova.

După ce s-a întors din Moscova, Ion Iliescu a urcat treptat în ierarhia Partidului Comunist Român având mai multe funcţii, culminând cu faptul că a fost ministru pentru problemele tineretului din România între anii 1967-1971, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

Revoluţia din 1989 l-a prin pe Ion Iliescu în barca de salvare. Acesta fiind unul dintre membrii de seamă a Consiliului Frontului Salvării Naționale. Consiliul era un organism al puterii provizorii de stat care avea, printre misiune, şi misiunea consolidării victoriei revoluţiei.

La sfârşitul lunii ianuarie 1990, s-a numărat printre fondatorii formaţiunii politice Frontul Salvării Naţionale (FSN), din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat şi Partidul Democraţiei Sociale din România.

Ulterior, pe 20 mai 1990 a fost ales președinte al României cu 85,07% din voturile totale. A obţinut 61,5% din voturi, fiind instalat oficial în funcţie, pentru un mandat de patru ani, la 30 octombrie 1992. La alegerile generale din noiembrie 1996, a candidat din partea Partidului Democraţiei Sociale din România, situându-se în cel de-al doilea tur de scrutin în urma candidatului Convenţiei Democrate din România, Emil Constantinescu. Câştigând alegerile prezidenţiale şi în 2000 cu 66,83% din voturi, a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului la 20 decembrie 2000.

Controversele din jurul lui Ion Iliescu

Ion Iliescu a strâns în jurul lui numeroase controverse. Acesta a fost inculpat în mai multe dosare printre care în dosarul Revoluţiei, sau în dosarul Mineriadelor.

Totuşi, nici la peste 30 de ani de la evenimentele mai sus menţionate, procurorii nu au terminat dosarele iar judecătorii nu au dat niciun verdict. Ion Iliescu este acuzat de crime împotriva umanității.

În dosarul Revoluţiei prin ordonanţa din 18.12.2018, procurorii din cadrul Secţiei parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul penal intitulat generic „Revoluţia Romana din decembrie 1989”, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru şi preşedinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviaţiei Militare) şi Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor contra umanităţii prev. de art. 439 lit. a, g, i şi k C.p, informează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Castie şi Justiţie.

Cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militara al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.

În altă ordine de idei, Ion Iliescu este inculpat şi în dosarul Mineriadelor. Mihai Chirica, primarul municipiului Iași spunea, în 2020, că doreşte retragerea titlului de cetăţean de onoare oferit lui Ion Iliescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024