Actualitate

Ion Iliescu nu va mai avea certificat de revoluționar

Publicat: 09 iun. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ion Iliescu nu va mai avea certificat de revoluționar
Ion Iliescu a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției

Guvernul cere ridicarea certificatului de revoluționar emis pe numele lui Ion Ilescu. Propunerea a fost făcută de secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Ion Iliescu este are certificat de revoluționar dar în același timp este anchetat într-un dosar celebru alături de Petre Roman. Dosarul Revoluției se află în plin proces pe rolul instanțelor.

Ion Iliescu ar putea să rămână fără certificatul de revoluţionar

Lovitură teribilă încasata de Ion Iliescu care ar putea să rămână fără certificatul de revoluţionar după ce Guvernul a solicitat acest lucru. Secretariatul de stat amintit mai sus, instituție aflată în subordinea Guvernului, a adoptat o rezoluție cu unanimitate de voturi retragerea titlului de luptător pentru victoria Revoluției din 1989.

Decizia luată va avea efecte juridice după ce Secretariatul se va adresa instanței de contencios-administrativ. Odată cu ridicarea acestui titlu, fostul președinte va rămâne şi fără mai multe beneficii. Lucrul acesta vine în contextul în care cererea de retragere a certificatului de revoluţionar a fost formulată de către Asociația 21 Decembrie 1989. Asociația a venit cu mai multe dovezi printre care CV-ul fostului președinte dar și dovezi că Iliescu a fost membru de marcă al Partidului Comunist Român.

Oricum, este dubios faptul că lui Ion Iliescu i s-a acordat acest titlu mai ales în contextul în care acesta a fost un apropriat al lui Nicolae Ceaușescu apărând în mai multe ipostaze. Ba mai mult, în anii 70, Ion Iliescu a deținut funcţia de secretar al PCR.

Ion Iliescu judecat în dosarul Revoluţiei

Una peste alta, Ion Iliescu este inculpat în dosarul Revoluţiei. Alături de mai multe personalități, procurorii au făcut un dosar extrem de stufos. Acesta este pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității. În urma acestor infracțiuni s-au înregistrat peste 700 de victime și urmași ai revoluționarilor. Avocatul lui Ion Ilescu preciza faptul că la dosar a depus mai multe sesizări:

„Nu e niciun fel de secret (depunerea de cereri și excepții – n.r.). Ele au fost depuse la dosar, invocă atât neregularitatea actului de sesizare, în raport cu descrierea faptelor, cât și nelegala administrare a unora dintre mijloacele de probă”, a spus avocatul lui Ion Iliescu.

Este bine de menţionat faptul că Ion Iliescu mai este inculpat în alt dosar, cel al Mineriadelor. Vă aducem aminte faptul că procurorii cer închisoare pe viață pentru fostul președinte care este acuzat, în dosarul anterior menționat, de crime împotriva umanităţii, comise în timpul Mineriadei. Este acuzat de moartea a patru persoane şi rănirea a 1.000. Alături de fostul președinte, în dosar mai sunt implicate și alte personalități ale vremii printre care și fostul premier, Petre Roman care are parte de aceleași acuzații. În încheiere este bine de menționat faptul că până în aceste momente cele două dosare au bătut pasul pe loc, existând numeroase amânări și lacune în activitatea procurorilor care le-au instrumentat. Victimele din dosare și-au strigat mai mereu frustrarea faptului că justiția bate pasul pe loc.  Așadar, dacă Ion Iliescu va rămâne fără carnetul de revoluţionar ar însemna o lovitură de imagine puternică pentru fostul președinte.

Comentarii
Adauga un comentariu