Actualitate

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului: „Inactivitatea fizică este o ameninţare pentru societate, nu doar o îngrijorare”

Publicat: 19 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ionuţ Stroe ministrul Tineretului şi Sportului Inactivitatea fizică este o ameninţare pentru societate nu doar o îngrijorare
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a vorbit despre activitatea fizică în România

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat joi, 19 noiembrie 2020, faptul că România ocupa penultimul loc în ceea ce priveşte sedentarismul în ţările europene. Astfel, inactivitatea fizică este o ameninţare, nu doar o îngrijorare.

Oficialul a adus în discuţie şi „un plan de ţară” pe care Ministerul Tineretului şi Sportului l-a pus în aplicare pentru a modifica această statistică îngrijorătoare în ceea ce priveşte sportul. Ministrul a ţinut să precizeze că trebuie să se promoveze activitatea fizică mult mai mult în rândul populaţiei, nu cum a fost abandonată în ultimii 30 de ani. Reprezentantul Cabinetului Orban susţine că este de datoria MTS să acţioneze în consecinţă.

Referitor la pandemia cu noul coronavirus, Ionuţ Stroe a declarat că sportul este un fel de antidot.

Importanța practicării sportului

Ministrul Sportului declara că principala modalitatea de a fi sănătos este să faci sport, mai ales că este şi gratuit. Potrivit acestuia, o oră de sport îţi economiseşte 2 dolari pe medicamente în viitor. Cu ajutorul sportului putem evita de asemenea şi depresia.

„Cred că sportul este principala modalitate de a te păstra sănătos şi este gratuită, este la îndemâna oricui. Aş parafraza celebra vorbă spunând că probabil o oră de sport azi îţi economiseşte 2 dolari pe medicamente mai târziu. E valabil acelaşi lucru şi pentru starea fizică şi pentru cea psihică. Sportul e calea sigură prin care să rămânem sănătoşi şi să ne păstrăm şi o stare de spirit bună, să nu ajungem, de exemplu, la depresie. ONU şi UE în rapoartele lor recente spun că sportul e contributor direct, în timpul pandemiei, la ceea ce numesc „well-being” – pentru că nu e vorba doar de nişte exerciţii fizice. Le spun tuturor, de orice vârstă: faceţi-vă o oră pe zi timp pentru exerciţii fizice sau mişcare, nu veţi regreta!”, a declarat Ionuţ Stroe.

Ce loc ocupă România în Europa privind sedentarismul

Faptul că statul roman ocupa penultimul loc în Europa privind practicarea sporturilor este o ameninţare pentru societate, nu numai o îngrijorare. Acest lucru conduce la boli, şi astfel la o presiune pe sistemul sanitar.

Aceasta statistică poate fi schimbată doar făcând sport. Planul de ţară al ministrului este să readucă tinerii pe terenul de sport.

„Este o ameninţare pentru societate, nu doar o îngrijorare. Pentru că vorbim de generaţii care vor fi predispuse la boli, de o presiune în plus pe sistemul de sănătate. La copii, această statistică se traduce în foarte puţină activitate fizică şi sportivă, mai puţină interacţiune şi mai puţină socializare, iar pentru înalta performanţă într-o bază de selecţie extrem de redusă. Cu siguranţă, sportul este cheia pentru a schimba această statistică neagră şi de aceea am spus recent că readucerea tinerilor pe terenul de sport este un veritabil „plan de ţară”, a declarat ministrul Sportului.

Conform celui mai recent Eurobarometru, efectuat de Comisia Europeană în 2018, România se află pe locul 2 în ceea ce priveşte sedentarismul. Potrivit datelor, mai mult de 63% dintre români nu practică niciodată nicio formă de activitate fizică.

Rolul statului în promovarea sportului de masă

Ministrul Ionuţ Stroe precizează că sportul de masă a fost abandonat în ultimii 30 de ani. Astfel, printre preocupările Ministerului, sportul de masă este cap de listă.

„Privind în urmă, sportul de masă a fost abandonat treptat în 30 de ani şi de aceea eu l-am repus imediat drept cap pe listă în toate preocupările ministerului şi partenerilor noştri. În acest an de mandat, deşi e criză, am început să facem lucruri aplicate şi ţintite către tineri şi copii: vouchere pentru echipamente sportive, finanţare pentru federaţii ţintit pentru zona de copii şi juniori, discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru competiţiile de copii. Vom relua, de exemplu, acel program care fusese o iniţiativă OK – Pierre de Coubertin, dar care fusese şi acela abandonat fără motiv pe parcurs. Îl vom revitaliza şi redenumi drept Generaţia 28”, a declarat Ionuţ Stroe.

Practicarea sportului în perioada de carantină

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului, vede sportul ca pe un fel de antidot în această perioadă a pandemiei cu noul coronavirus. Sportul ne oferă o mulţime de motive de optimism, să fim pozitiv. Cu ajutorul acstuia putem lupta cu impactul social.

„Eu privesc sportul ca pe un fel de antidot la pandemie, drept cealaltă faţă a acestei pandemii, cea pozitivă, partea care ne dă motive de optimism. Este unul din instrumente de luptă pe care le avem contra pandemiei ca fenomen cu impact social, nu doar din punct de vedere medical. Am avut de aceea o strategie foarte simplă: să deschidem sportul cât mai repede, atât la nivel amator, în bazele sportive, cât şi la nivel de profesionist şi competiţional. Sunt 9 ordine de ministru al sportului şi al sănătăţii care au reglementat foarte bine cum se poate face sport. Toate au avut în vedere să facem un efort să păstrăm activitatea fizică, antrenamentele, să existe alternativa la stat în casă”, a conchis Ionuţ Stroe.

Adauga un comentariu