National

ÎPS Calinic a vorbit despre cumpărarea posturilor de preot

Publicat: 05 mart. 2021
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a primit o întrebare incomodă din partea unui credincios. Ierarhul a fost întrebat ce are de gând să facă ”cu practica «cumpărării» unui loc călduţ într-o anume parohie, ca preot paroh sau preot simplu?”.

Răspunsul ierarhului a fost unul original, așa cum face de obicei.

„Stimate domnule! În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, parohiile se câştigă astfel: cele din mediul urban, prin concurs scris şi oral; cele din mediul rural, prin concurs de dosare; iar cele până într-o sută de familii sunt date pentru tinerii care iau examenul de capacitate, în funcţie de nota obţinută şi opţiunea exprimată.

Cât despre locurile „călduţe” despre care faceţi vorbire, sau mai puţin călduţe (n.n), acestea se pot cumpăra, pe bază de chitanţe, doar în cimitirul parohiei. Doamne, ajută!”, a explicat ÎPS Calinic..

ÎPS Calinic le-a solicitat preoților din subordine să nu mai ceară bani pentru serviciile religioase

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, le-a cerut tuturor preoților din subordinea sa să nu mai ceară bani credincioșilor pentru serviciile religioase.

Înaltul prelat le-a trimis tuturor preoților din Suceava încă de pe 14 august 2020 o circulară prin care a interzis impunerea de taxe pentru serviciile religioase. ÎPS Calinic a reamintit acest fapt într-un dialog purtat zilele acestea cu credincioșii, scrie Monitorul de Suceava.

„În fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuţiile benevole ale credincioşilor şi taxele din parohii”, spune ÎPS Calinic.

În acest fel, ierarhul îi răspunde unui credincios care l-a întrebat dacă „s-a dat vreo circulară adresată tuturor preoților din eparhie privind interzicerea impunerii taxelor pentru serviciile religioase? (cât și gratuitate oferită pentru cei săraci)”.

Se schimbă ritualul botezului! ÎPS Calinic: „Trebuie să apelăm la logică”

După tragedia de la Suceava în urma căreia un bebeluș de 6 săptămâni și-a pierdut viața în timpul botezului, clericii ortodocși iau decizii radicale. ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a decis să modifice complet ritualul botezului. Acesta este primul cleric ortodox care ia astfel de măsuri după drama care a înmărmurit o țară întreagă.

Anunțul a fost făcut printr-un comunicat  emis de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. Măsurile decis au fost adoptate de luni, 8 februarie 2021.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic.

Adauga un comentariu