Iranul a reluat îmbogățirea uraniului cu o puritate de 20%, în cea mai semnificativă încălcare a acordului nuclear din 2015 cu puterile mondiale.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Rabiei, a declarat pentru agenția de știri Mehr că procesul a început la uzina subterană Fordo .
Uraniul poate fi folosit la crearea unei bombe nucleare
Uraniul îmbogățit poate fi folosit pentru a produce combustibil pentru reactoare, dar și bombe nucleare. Uraniul pentru arme are o puritate de 90%. Iranul a suspendat o serie de angajamente de când SUA au abandonat acordul nuclear și au restabilit sancțiunile.
Nu a existat nici o confirmare din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la ultimul anunț. Dar câinele de pază a spus vineri că a fost informat de Iran că intenționează să se îmbogățească cu 20%.
Totuşi nu este prima oară când ţara majoritar musulmană încalca acordul nuclear. În noiembrie 2020, mai multe ţări afirmau că Iranul are un depozit îmbogăţit cu uraniu de 12 ori mai mare decât limita.
Depozitul de uraniu îmbogățit al Iranului este de 12 ori mai mare, spune IAEA
Iranul are acum de peste 12 ori cantitatea de uraniu îmbogățit permisă în cadrul unui acord nuclear din 2015 cu puterile mondiale, spune un câine de pază global.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că stocul iranian de uraniu slab îmbogățit a ajuns la 2.442,9 kg (5.385,6 lb) în această lună.
Iranul insistă că programul său nuclear este exclusiv în scopuri pașnice.
AIEA a mai spus că explicația Iranului pentru prezența materialului nuclear într-un sit nedeclarat nu este „credibilă”.
Pe Twitter, ambasadorul țării la AIEA, Gharib Abadi, a declarat, la acea vreme că „orice comentarii pripite ar trebui evitate”, adăugând: „Interacțiunile sunt în curs de desfășurare în vederea finalizării soluționării problemei”.
În ultimul său raport, distribuit statelor membre, AIEA nu a identificat locul unde a găsit material nuclear. O sursă nenumită a declarat pentru agenția de presă AFP că nu există nicio indicație că ar fi fost utilizat pentru prelucrarea uraniului, dar ar fi putut fi folosit pentru a stoca materialul.
AIEA a adăugat că Iranul continuă să îmbogățească uraniul până la o puritate de până la 4,5% – încălcând pragul de 3,67% convenit în temeiul acordului din 2015.
Anul trecut, Iranul a început să renunțe în mod deliberat și public la angajamentele asumate în temeiul unui acord nuclear internațional semnat cu China, Franța, Germania, Rusia, Marea Britanie și SUA. Măsura a fost făcută în represalii după ce președintele SUA, Donald Trump, a abandonat acordul nuclear și a restabilit sancțiunile economice paralizante.