International

Israelul are un nou premier: Naftali Bennett

Publicat: 13 iun. 2021
Naftali Bennett

Naftali Bennett este noul premier al Israelului. Mandatul record al lui Benjamin Netanyahu de prim-ministru s-a încheiat în această seară, când Knesset a votat pentru aprobarea noului guvern format din liderul Yamina Naftali Bennett și președintele Yesh Atid, Yair Lapid.

Anterior, Bennett și-a prezentat, sfidător, miniștrii și liniile directoare ale noului său guvern într-o adresare la plenul Knesset de luni, în timp ce parlamentarii care vor fi în opoziție l-au agitat constant. În momentul în care Bennett și-a început discursul de prezentare a guvernului său, șeful Partidului Sionist Religios Bezalel Smotrich și alți parlamentari au strigat „Rușine” și au fluturat afișe ale victimelor terorii. Au fost scoși din plen.

„Sunt mândru că pot sta într-un guvern cu oameni cu puncte de vedere foarte diferite”, le-a spus Bennett la șefii săi în plenul Knesset, spunând că par să aibă o problemă cu pierderea puterii.

Bennett a solicitat tuturor părților spectrului politic să manifeste reținere. El s-a plâns că în ultimii ani, Israelul a încetat să fie administrat ca țară.

„Tonul puternic al țipetelor este același cu eșecul de guvernare în timpul mandatului dvs.”, a spus Bennett înapoi către membrii Likud.

Conform acordului coaliţiei guvernamentale din Israel, Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), va fi prim-ministru al Israelului prin rotaţie cu Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid. În prima etapă, de acum până în septembrie 2023, prim-ministru va fi Naftali Bennett, iar Yair Lapid va prelua funcţia de premier în a doua jumătate a legislaturii, până în noiembrie 2025.

„Sunt aici pentru a munci în sprijinul israelienilor. Haosul trebuie să se încheie”, a afirmat Naftali Bennett, citat de cotidianul The Times of Israel. Naftali Bennet i-a mulţumit lui Benjamin Netanyahu pentru devotamentul arătat pentru Israel.

În afară de formaţiunile Yesh Atid (liberală), Yamina (dreapta) şi Lista Arabă Unită (Ra’am), la coaliţia guvernamentală participă alianţa Albastru & Alb (centru), Partidul Muncii (centru-stânga), Yisrael Beytenu (dreapta), Noua Speranţă (centru-dreapta) şi Meretz (centru-stânga).

Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud (dreapta), a criticat vehement noua coaliţie guvernamentală.

„Nu veţi putea reduce la tăcere alegătorii Likud, membrii mişcărilor Haredi şi pe cei de dreapta. Şi nu mă veţi putea reduce la tăcere pe mine”, a declarat Benjamin Netanyahu, avertizând că va ajunge din nou la putere în curând.

„Publicul nu va uita această fraudă uriaşă, cea mai mare fraudă din istoria Israelului”, a adăugat Netanyahu, acuzându-l pe Naftali Bennett că exclusese o alianţă cu Yair Lapid înaintea ultimului scrutin parlamentar.

„Eu mă aflu aici în numele milionului de israelieni care au votat cu Likud sub conducerea mea şi a altui milion de israelieni care au votat cu partide de dreapta ştiind că se vor alătura unui guvern condus de mine”, a precizat Benjamin Netanyahu, subliniind că va continua să fie în slujba cetăţenilor israelieni.

Viitorul guvern este o coaliţie fragilă din opt partide din întregul spectru politic, inclusiv un partid arab. Prim-ministrul, Naftali Bennett, face parte din partidul pro-colonişti Yamina.

Adauga un comentariu