Prima pagină » Magazin » Istoria Bisericii Sf. Spiridon Vechi din București, spusă de o firmă de servicii funerare din sectorul 5

Istoria Bisericii Sf. Spiridon Vechi din București, spusă de o firmă de servicii funerare din sectorul 5

28 ian. 2020, 16:17,
în Magazin

Menirea unei firme profesioniste de servicii funerare din sectorul 5 al Capitalei nu este doar de a organiza inmormantarile locuitorilor din zona si a le furniza rudelor acestora diverse acte sau produse necesare ceremoniei. O companie serioasa de pompe funebre trebuie sa isi informeze publicul si sa ii ofere diferite date utile.

Spre exemplu, pe site-ul Casei Bucur din Capitala, gasesti lista bisericilor si cimitirelor din fiecare sector, dar si informatii despre Legea funerara, ajutorul de inmormantare, documentatia necesara inhumarii sau despagubirile in caz de deces prin accident de munca.

In acest articol, insa, vom afla povestea Bisericii Sfantul Spiridon Vechi, cu care colaboreaza firmele de servicii funerare sector 5. Una dintre cele mai cunoscute biserici din Bucuresti, Sfantul Spiridon Vechi se afla pe Bulevardul Natiunilor Unite, iar de-a lungul istoriei sale a trecut prin numeroase transformari.

Astfel, desi nu este clar cand a fost cladita, cert este ca, in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, aceasta era o bisericuta simpla din lemn. Ca o curiozitate, pe atunci se afla pe malul stang al Dambovitei, nu pe cel drept ca in prezent, intrucat cursul raului nu fusese rectificat.

Daca, in prezent, la Biserica Sfantul Spiridon Vechi firmele de servicii funerare din sectorul 5 organizeaza inmormantari, in trecut aceasta facea parte dintr-un ansamblu in care locuia Mitrofan Tipograful. Restul cladirilor au suferit pagube importante la cutremurele din anii 1802 si 1838, iar prin urmare la jumatatea secolului al XIX-lea au fost daramate. Mai tarziu, Patriarhul Silvestru insusi a vegheat reconstructia Bisericii, zugravind personal icoana Sfantului Spiridon, ocrotitorul lacasului de cult.

Conform firmei de servicii funerare din sectorul 5, clopotnita bisericii, care se afla inspre Piata Operetei, a fost daramata in anul 1898. Desi lacasul de cult a fost restaurat de mai multe ori, mai exact in anii 1865, 1877, 1914, 1939 si 1951, ea se afla in prezent la un metru sub nivelul strazii. Motivul? Pamantul scos din albia Dambovitei, in urma repetatelor de lucrari de canalizare, s-a tasat.

Firma de servicii funerare din sectorul 5 precizeaza ca, desi este folosit termenul generic de Biserica Sfantul Spiridon Vechi, acesta se refera la toate lacasurile de cult care au fost construite de-a lungul timpului pe terenul respectiv. Ultima data, biserica a fost daramata de comunisti in anul 1987, insa piatra coloanelor, pisania, catapeteasma, icoanele si alte obiecte pretioase au fost salvate si duse la Manastirea Cernica.

Dupa Revolutie, biserica a fost reconstruita, pe vechile ei temelii si respectand conturul vechii fundatii si nivelul jos al pardoselii interioare. Biserica a renascut gratie efortului comun al Patriarhului Teoctist, Arhiepiscopiei Bucurestiului, Ministerului Finantelor, Secretariatului de Stat pentru Culte, Bancii Nationale a Romaniei, Primariei Municipiului Bucuresti, dar si a donatiilor primite inclusiv de la Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America si Canada.

In urma lucrarilor de restaurare finalizate in anul 1997, Biserica Sfantul Spiridon Vechi si-a recapatat stralucirea de odinioara: porticul de la intrare, cu pisania in limbile greaca si araba, coloanele de piatra cioplita din interior si de la pridvor, dar si icoanele din catapeteasma au fost asezate la locul lor, conchide firma de servicii funerare din sectorul 5.

Articol realizat de iAgency.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`