Magazin

Istoria Oțelului inoxidabil și avantajele sale

Publicat: 25 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Istoria Oțelului inoxidabil și avantajele sale

În timp ce fierul este folosit de peste 1000 de ani, oțelul inoxidabil este relativ nou. Acest aliaj al oțelului, ce are în componența sa 11% crom, este renumit pentru rezistența sa la coroziuni. Așa cum îi spune și numele, este inoxidabil, nu ruginește. Alte avantaje ale oțelului inoxidabil sunt: rezistența la temperatură, este bun conductor, este un material igienic (se curăță ușor), necesită un grad redus de întreținere și rezistă în timp.

Oțelul inoxidabil a început să fie folosit începând cu anii 1900 și a revoluționat lumea modernă. Este folosit în construcții, în bucătării, în domeniul sanitar, în industria auto și multe altele.

Harry Brearley este recunoscut ca părințele oțelului inoxidabil, cel ce a inventat prima variantă a acestui aliaj în 1912. A adăugat 12.8% crom într-o compoziție cu fier și a observat că metalul rezultat, acest oțel inoxidabil este rezistent la coroziune și rugină. Surprinzător, dar prima utilizare a oțelului inoxidabil a fost în industria armamentului, în special la țevile puștilor britanicilor.

La scurt timp după descoperirea oțelului inoxidabil, acesta a început să fie folosit la scară largă. Se pot produce bare din oțel inoxidabil, teuri din oțel inoxidabil, țevi fără sudură din oțel inoxidabil, flanșe din oțel inoxidabil, cuve din oțel inoxidabil, mese și dulapuri, dar și multe alte piese și subansamble.

În Sheffield, Marea Britanie, unde a fost fabricat primul oțel inoxidabil, fabricile au început să producă instrumente chirurgicale și tacâmuri, dar și fitinguri din oțel inoxidabil.

Începând cu 1925, rezervoarele din oțel inoxidabil își dovedesc rezistența la coroziune prin depozitarea acidului azotic pentru aplicații industriale. În 1926, au fost folosite primele implanturi chirurgicale din oțel. Prima bere, care a fost fermentată în rezervoare de oțel inoxidabil, a fost produsă în 1928. Materialul este acum standard pentru industria berii.

De-a lungul anilor, au fost testate o serie de formule în combinație cu nichel și crom. Diferitele amestecuri au prezentat beneficii diferite în ceea ce privește rezistența la coroziune, maleabilitatea și alte calități. Acum există aproximativ 100 de clase de oțel inoxidabil disponibile comercial, printre care putem aminti 1.4404/316L și 1.4005.

Calitățile de oțel inoxidabil se împart în patru grupe generale: martensitice, austentice, duplex și feritice. Feritice și martensitice sunt magnetice, în timp ce austentice și duplex nu sunt.

Acest aliaj cu proprietăți uimitoare a revoluția multe industrii, care la rândul lor au schimbat și transformat societatea.

Astăzi, puteți să vă procurați tot felul de piese din oțel inoxidabil pentru nevoile dumneavoastră, ce pot fi comandate cu livrare în întreaga lume.

Un alt avantaj major al acestui aliaj stă în ușurința producției ulterioare. Au fost dezvoltate multe tehnici de prelucrare, astfel încât acum, de exemplu, tabla de oțel inoxidabil poate fi ușor sudată, tăiată sau îndoită.

Pe măsură ce privim spre provocările viitoare, oțelul inoxidabil rămâne un material ideal. Oțelul inoxidabil este 100% reciclabil și poate fi reprocesat fără degradare, ceea ce îl ține departe de fluxul de deșeuri. Este foarte rezistent la coroziune, ceea ce înseamnă că are o durată de viață lungă înainte de a necesita înlocuire. Împreună, aceste calități pot ajuta la sarcina de a reduce emisiile de carbon și de a crea practici mai durabile.

Disponibilitatea ridicată a materiei prime și costurile de producție reduse, fac ca oțelul inoxidabil să fie privit favorabil și în industriile în care până acum au fost utilizate alte tipuri de materiale. Să nu omitem faptul că acum putem găsi oțel inoxidabil online, grație evoluțiilor tehnologice.

Durata lungă de viață înseamnă că, pe termen lung, vor exista economii asociate cu service-ul, întreținerea mai puțin frecventă și chiar nevoia de a înlocui o anumită instalație. O balustradă din oțel inoxidabil sau un gard – cândva văzute rar –  astăzi nu mai surprind pe nimeni.

Adauga un comentariu