Iuliana Nistor are 52 de ani și face parte dintre cei 30 de meșteri populari din cadrul Asociației „ART- Meșteșugurile Prutului”, care au participat la târgul de mărțișoare organizat în Piața Unirii din Iași, din luna martie 2021. De mai bine de 10 ani este prezentă la toate târgurile de meșteri populari
Iuliana Nistor are 52 de ani și este unul dintre meșterii populari ai Asociației „ART – Meșteșugurile Prutului”. De mai bine de 10 ani, suceveanca încondeiază ouă, o tradiție veche în regiunea Moldovei. Iuliana Nistor și-a descoperit această pasiune pentru arta încondeierii de la vârsta de 14 ani, iar în prezent are și o afacere. Puține moldovence mai practică această artă.
„Am început în clasa a 7-a sau a 8-a, în satul meu natal, Rogojești, din județul Botoșani, la orele de lucru manual, unde am învățat să încondeiez ouă. În fiecare săptămână, două ore erau dedicate acestui meșteșug și, după ce am învățat, a început să îmi placă foarte mult să fac asta. Nu erau de ajuns două ore și am început să exersez singură acasă. La mine în familie se încondeiau ouă, este o tradiție, chiar dacă acum nu mai sunt multe femei care fac asta.
La sate, oamenii aveau mult pământ și se ocupau doar cu animalele și agricultura, dar iarna femeile încondeiau ouă și țeseau. După sărbătorile de iarnă se începe încondeierea ouălor pentru Paște. De 15 ani am început să mă ocup mai serios de acest hobby din copilărie și a devenit chiar o sursă de venit. Eu lucrez la un centru de copii, sunt îngrijitoare, iar ori de câte ori am timp liber, încondeiez ouă, mă relaxează”, a declarat Iuliana Nistor, meșteșugar popular.
Procesul de încondeiere a unui ou durează două ore
Nu toate ouăle pot fi încondeiate, oul de găină se folosește cel mai rar, deoarece are coaja subțire, iar cele de rață, gâscă și struț se folosesc cel mai des, având o coajă rezistentă. Răbdarea este condiția de bază în procesul de încondeiere, deoarece procesul durează cel puțin 2-3 ore. Iuliana Nistor cumpără ouăle de struț fără conținut cu 60 de lei, iar din coaja acestora confecționează cercei sau coșuri decorative unice. Ceara folosită trebuie să fie pură, din faguri de albine, iar vopseaua se obținea din coji de ceapă sau tot felul de plante colorate.
„Pentru început trebuie spălat oul, degresat foarte bine și după se scoate tot conținutul. Ouăle se încondeiază cu ceară, iar pentru asta trebuie un aparat de încălzit ceara. Cel mai important instrument este chișița, care este ca un penson, doar că are un vârf ascuțit din cupru cu ajutorul căruia se desenează modelele cu ceară încălzită. Prima dată se încondeiază pe floarea oului, pe alb, după se introduce vopseaua galbenă, se scoate din vopsea, se lasă la uscat 20 de minute, iar mai apoi introducem în culoarea roșie și se procedează la fel.
Când oul este acoperit cu ceară rămâne o culoare foarte frumoasă și ultima culoare care se aplică este negru. Mereu se respectă ordinea culorilor: alb, galben, roșu și negru, pentru că este o tehnică din moș strămoși. Mai este o tehnică mai modernă, cu ceară în relief. În trecut, vopseaua pentru ouă se obținea din diferite plante, dar acum se cumpără din magazine”, a precizat Iuliana Nistor, meșteșugar popular.
„Clasicul și autenticitatea nu o să moară niciodată”
Ouăle încondeiate sunt la mare căutare, iar doritorii s-au deplasat la casa sucevencei pentru a cumpăra astfel de obiecte. Câțiva elevi din zona Sucevei sunt curioși și vor să învețe pentru a duce mai departe această tradiție și artă. Munca depusă pentru realizarea unui model nu este deloc ușoară, iar prețurile sunt pe măsură. Prețul unui ou de gâscă sau rață încondeiat pleacă de la 40 de lei, iar un ou de struț poate ajunge și la 250 de lei.
„De 15 ani particip la târgurile de meșteșuguri populare la Iași, dar și din întreaga țară. La început încondeiam ouă și mergeam în piață să le vând, dar nu le făceam cum le fac acum, acum sunt mult mai frumoase. Realizam tot felul de modele acasă, dar nu puneam preț pe calitate și oamenilor nu le plăceau, nu cumpărau. În ultimul an nu am mai participat la târguri, dar am avut clienți care au venit și au cumpărat direct de la mine de acasă. Se caută foarte mult aceste ouă încondeiate, mai ales de oamenii care iubesc clasicul și tradiția. Clasicul și autenticitatea nu o să moară niciodată. Momentan nu am nepoți, dar îmi dorec tare mult să ducă cineva mai departe această tradiție. Sunt câțiva copii din zona mea care sunt pasionați de acest meșteșug, iar pe mine mă încântă foarte tare acest lucru”, a mai spus Iuliana Nistor.
Vedetele de la Târgul de Mărțișoare din luna martie 2021 au fost creațiile din coajă de ou ale sucevencei Iuliana Nistor. Cerceii și broșele confecționate din coajă de struț s-au vândut primele.