International

Japonia, Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultimă generaţie. Cum va arăta

Publicat: 02 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Japonia Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultimă generaţie. Cum va arăta
Japonia, Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultimă generaţie

Japonia, Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultima generaţie. Acordul pentru a dezvolta în comun un avion de luptă va fi anunţat săptămâna viitoare. Este prima dată când Japonia colaborează cu alte țări pentru a dezvolta echipamente militare. De altfel, după mai multe atacuri cu rachete balistice, Japonia tine să își consolideze capacitățile militare.

Este cea mai importantă colaborare în domeniul apărării pentru Tokyo şi Londra. Acordul îi va oferi Marii Britanii un rol de securitate şi mai mare în Asia. Pentru Japonia acordul ar putea genera noi parteneri care o pot ajuta să contracareze puterea militară în creşterea Chinei.

Japonia, Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultima generaţie. Cum va arăta

Compania britanică BAE Systems a prezentat în 2018 câteva imagini cu un prototip al unui avion de ultima generaţie. Acesta a fost numic „Tempest” şi a fost prezentat la un show aerian.

De altfel, Japonia va colabora pentru prima dată cu alte ţări în afară de Statele Unite la un proiect major de dezvoltare a unor echipamente militare.

Cele trei state vor continua discuţiile cu privire la noul avion de luptă, care va fi produs de BAE Systems Plc şi Mitsubishi Heavy Industries, pentru a stabili detaliile proiectului.

Anunţul în ceea ce priveşte acest acord va fi făcut înainte că Japonia să lanseze o nouă strategie de securitate naţională şi un plan de achiziţii militare la jumătatea lunii decembrie.

Totodată, fostul ministru japonez ap apărării, Itsunori Onodera, a declarat că Partidul Liberal Democrat din Japonia ar putea veni cu propuneri de relaxare a restricţiilor în domeniul militar. Astfel, avionul de luptă va putea fi exportat.

O posibilă achiziţie de rachete de croazieră Tomahawk

Şi în acest caz, Japonia tinde să îşi dezvolte capacităţile militare în pofida Chinei. Timp de un deceniu, cheltuielile militare ale Japoniei au crescut considerabil, însă ele ar urma să crească şi mai mult în anii următori, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Peninsula Coreeană, al presiunilor în creştere ale Beijingului asupra Taiwanului şi al invaziei ruse în Ucraina.

Vă aducem aminte ca, anterior, autorităţile japoneze au anunțat despre o posibilă achiziţie de rachete de croazieră americane Tomahawk. Guvernul de la Tokyo este la ultima etapă de discuţii cu guvernul american pentru achiziţia rachetelor cu raza medie de acţiune ce pot fi lansate de pe mare. Purtătorul de cuvânt al executivului, Hirokazu Matsuno, a menţionat că guvernul doar a analizat această posibilitate, dar nu a făcut nici o acţiune în acastă direcție.

Decizia a venit după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, primul test care a implicat o rachetă ce a trecut deasupra Japoniei în ultimii cinci ani. Aceasta a declanşat panică în Japonia. Lansarea a avut loc în timp ce Japonia, SUA și Coreea de Sud au lucrat împreună pentru a-și consolida apărarea, ca răspuns la amenințarea tot mai mare reprezentată de Nord.

Așadar, reiterăm faptul că Japonia, Marea Britanie şi Italia vor produce un avion de luptă de ultima generaţie. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în această direcție.

Adauga un comentariu