Titlurile zilei

Jocuri politice cu iz penal la Miroslava! Viceprimarul USR-ist a pus umărul la un „jaf” ca în filme! Datele cu caracter personal a mii de persoane din comună au fost compromise și vor fi folosite în campania electorală – FOTO/VIDEO

Publicat: 05 apr. 2024
_____ Vizualizări 16 Comentarii
Jocuri politice cu iz penal la Miroslava Viceprimarul USR-ist a pus umărul la un jaf ca în filme Datele cu caracter personal a mii de persoane din comună au fost compromise și vor fi folosite în campania electorală - FOTOVIDEO
Viceprimarul și un consilier local USR au aranjat un furt de zile mari. Informațiile obținute fraudulos au potențial uriaș în campania electorală

O situație incredibilă a fost descoperită la Primăria Miroslava. Viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea (USR) a aranjat împreună cu colegul de partid, consilierul local Augustin Magdici (USR), un furt de informații personale a cetăceților din comuna Miroslava, folosindu-se de numele și sigla primăriei

O aplicație care poate fi accesată scanând un cod QR, creată de consilierul local USR Augustin Magdici, a fost plasată strategic pe unul dintre formularele Primăriei Miroslava, fără cunoștința celor din conducerea primăriei, ce conține informații despre serviciile de salubritate din comună. Oricine accesează aplicația trebuie să accepte folosirea datelor cu caracter personal și de localizare. Toată această operațiune a fost realizată sub ochii viceprimarului Ionuț Ghenghea (USR), care este direct responsabil de situația serviciilor de salubritate din localitate.

Viceprimarul și un consilier local USR au aranjat un furt de zile mari. Informațiile obținute fraudulos au potențial uriaș în campania electorală

Viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea s-a folosit de ghidul pentru îmbunătățirea sistemului de colectare a deșeurilor, din Primăria Miroslava, pentru a primi informații ce îl ajută în campania electorală. Acesta candidează pentru funcția de primar în comună. Totul a fost pus la punct, până în ultimul detaliu, cu ajutorul consilierului local USR Augustin Magdici, care este programator și deține două firme de IT, S.C. Lider 4IT Junior SRL și S.C. Lider 4 IT SRL. Localnicii care doresc să trimită o sesizare primăriei au la dispoziție un cod QR, care se află pe ultima pagină a formularului.

După scanarea codului, persoanele sunt redirecționate către un formular de sesizări, cu denumirea „sesizari.primariamiroslava.ro”, iar înainte de completare li se cere acordul accesului la locația de unde este trimisă sesizarea. Practic, locațiile tuturor persoanelor care completează formularul de sesizări sunt transmise în baza de date a aplicației generate de consilierul local USR Augustin Magdici. Prin completarea formularului, sunt solicitate inclusiv date cu caracter personal, precum nume, prenume, adresa, număr de telefon, dar și detalii cu privire la problemele de salubritate și la oricare altele din comunitate.

Toate aceste date sunt colectate sub sigla și numele Primăriei Miroslava, codul QR fiind amplasat pe documentele oficiale ale instituției. Situația este cu mult mai gravă în contextul în care aceste sesizări nu ajung în primărie, ci la cei doi USR-iști ce se folosesc de documentele oficiale ale unei instituții publice, de informații și date cu caracter personal ale localnicilor, ducând în eroare cetățenii și susținând că sesizările sunt trimise compartimentului de mediu din cadrul instituției publice.

Caz penal la Miroslava? Viceprimarul și consilierul local s-au folosit de documente oficiale în interes propriu

Este important de știut faptul că sigla Primăriei Miroslava este folosită și poziționată în mijlocul codului QR, amplasat pe ultima pagină a documentului oficial emis de instituție, iar în urma completării formularului, aplicația nu cere, conform legii, consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

Astfel, formularul nu este constituit legal, încalcă legea în vigoare, cu privire la protecția datelor cu caracter personal, GDPR. Mai mult decât atât, situația are iz penal, oamenii sunt înșelați, iar datele personale ale acestora pot fi folosite în interes personal și în campania electorală. Atât viceprimarul Ghenghea, cât și consilierul local Magdici pot folosi probleme sesizate pentru a manipula localnicii în campanie. Menționăm faptul că oricine completează formularele trebuie să își dea acordul prelucrării datelor cu caracter personal, în cazul de față nu există.

„Consimțământul este valabil doar pentru prelucrarea în condițiile prevăzute de Regulamentul nr. 679 din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE și a legislației în domeniu”, este paragraful prezent pe formulare.

Mai mult decât atât, este important de menționat faptul că persoanele juridice, persoanele fizice sau alte entități care divulgă sau folosesc date cu caracter personal fără acord sau fără alt temei legal pot răspunde civil, contravențional sau, în cazuri grave, penal.

În altă ordine de idei, situația este mult mai gravă în contextul în care este folosită sigla Primăriei Miroslava, numele acesteia, un domeniu fals pentru primariamiroslava.ro și înscrisuri oficiale ce induc în eroare cetățenii de bună-credință, pentru a li se folosi datele și problemele întâmpinate în comună, în interes propriu, de către viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea și consilierul local Augustin Magdici. Conform legii, ambii ar putea răspunde pentru faptele lor.

„Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Înșelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, se arată în art. 248, Noul Cod Penal.

Augustin Magdici și viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea susțin că acțiunea ar fi benevolă, pentru comunitate

Contactat de reporterii BZI, pentru a clarifica situația cu privire la amplasarea codului QR pe documentele oficiale ale Primăriei Miroslava, viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea a transmis faptul că nu există niciun contract încheiat între instituție și Augustin Magdici, pentru serviciile IT.

„Aia e o extensie la site-ul primăriei, din câte știu eu. Da, este extensia site-ului primariamiroslava.ro. Nu știu dacă este un contract încheiat, verific și vă spun. Cred că a făcut doar extensia, a ajutat cumva să extindă site-ul primăriei, nimic mai mult. Sesizările, da, ajung la primărie. Am avut multe, de ordinul sutelor. Sesizările ajung pe adresele de e-mail pe care sunt redirecționate sesizările. Iar la un moment dat vor ajunge și la Girexim, firma de salubritate. Vreau să fac serviciul de salubritate să funcționeze cum trebuie. Sesizările merg la departamentul mediu, la mine și la alți angajați din departament.

Nu este niciun conflict de interese la mijloc, el (n.r. – Augustin Magdici, consilier local USR Miroslava) nu a făcut decât să faciliteze acel cod QR, care a fost extins la site-ul primăriei, nu s-a întâmplat nimic mai mult de atât. Serviciile nu sunt plătite, cine a plătit? Nu s-a plătit nimic, nu a făcut nicio plată. Acel cod QR a fost doar generat, acela pot să îl generez și eu și dumneavoastră, și oricine altcineva. Este doar o extensie la site-ul primăriei, nu are nicio legătură cu nimic, nu s-a făcut vreun serviciu, nu s-a plătit. Efectiv, nu s-a plătit nimic, doar consilierul local a ajutat să se genereze acel cod QR în extensia site-ului primăriei, nimic altceva”, a declarat viceprimarul comunei Miroslava, Silviu Ionuț Ghenghea (USR).

Consilierul local USR susține faptul că a venit cu inițiativa pentru a da o mână de ajutor comunității, pentru rezolvarea problemelor întâmpinate. Însă nu a fost încheiat niciun contract, fie el și de voluntariat. Acesta este încă un motiv pentru care se ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care sunt colectate datele personale ale oamenilor din comunitate.

„Da, am colaborat cu primăria. Am generat acel cod QR. Nu am încheiat niciun contract pentru aceste servicii. Am făcut voluntariat. Sesizările respective ajung pe niște adrese de mail. Este o procedură simplificată, de a primi sesizările pe mail. Nu vă pot spune unde ajung, vorbiți cu primăria.

Acolo ajung. Eu sunt programator, am cunoștințe și fac așa ceva, am considerat că e ok pentru primărie. Totul este benevol și voluntar, aplicația asta o dau oricum. Dacă vrei să o folosești, bine, dacă nu vrei să o folosești, bine. Care e sensul (n.r. – dacă este încheiat un contract de voluntariat pentru furnizarea serviciilor), vrei să îl folosești, bine, nu vrei să îl folosești, asta este. Eu nu am nevoie de nimic, care e sensul, nu înțeleg sensul întrebării. Dacă era un schimb comercial de orice fel, da, trebuia să fie contract, nu?

În rest, e ca și cum ai lua o aplicație de pe internet și o folosești, iaca. Nu am primit niciun beneficiu de niciun fel, e o aplicație, eu sunt programator, asta fac toată ziua, am făcut și chestia asta pentru că e un beneficiu și ajută Miroslava. E o chestie foarte simplă, scanezi, intri pe un URL și trimiți un mail. Ea, în spate, trimite niște mail-uri la departamentul mediu de la primărie. E un script banal, de câteva ore. Nu am acces la aceste mail-uri, aplicația doar trimite un mail. Nu am acces la informațiile din formular. Ajung doar la adresele la care este setată aplicația”, a declarat Augustin Magdici, proprietarul aplicației.

Precizăm faptul că se vehiculează că inclusiv Marius Bodea ar fi implicat în această situație și le-ar fi dat undă verde celor doi USR-iști să folosească datele furnizate în formularele completate pentru campania electorală.

Marius Bodea neagă implicarea

Contactat de reporterii BZI, Marius Bodea neagă orice fel de implicare în situația de la Miroslava. Mai mult decât atât, acesta le ia apărarea celor doi USR-iști, susținând faptul că nu crede că s-ar ocupa cu asemenea acte de înșelăciune.

„Implicarea numelui meu în Miroslava este din categoria informațiilor nu false, idioate și încerc să fiu cât se poate de elegant. Mai departe, nu știu să vă spun ce s-a întâmplat acolo. Pot să îmi dau cu părerea și să vă spun că orice demers făcut în sensul acesta, să poți îmbunătăți modul de colectare a deșeurilor, este binevenit oricând în lume. Că noi, acum, începem să ne cramponăm de un cod QR, asta este specific de o luptă electorală. Eu mă îndoiesc categoric că cei doi se folosesc de informații în campania electorală, mă îndoiesc ferm că acele informații nu sunt folosite chiar de instituția Primăriei Miroslava, prin intermediul viceprimarului, care este un funcționar public și mandatat să se ocupe de partea de salubritate”, a spus Marius Bodea.

Situație incredibilă la o primărie din județ. Viceprimarul Silviu Ionuț Ghenghea și consilierul Augustin Magdici au orchestrat un furt de zile mari. Aceștia se folosesc de problemele sesizate de localnici în campania electorală.

Comentarii
  • Introducerea plăcuțelor de identificare pentru ridicarea deșeurilor din zona de case Cum funcționează: ● Primăria a realizat o serie de plăcuțe-tip, similare numărului de la case, ca element de identificare a gospodăriilor care sunt înregistrate ca plătitoare a taxei de salubritate. ● Fluxul prin care vom implementa acest sistem de gestionare a colectării deșeurilor pentru zona de case din Comuna Miroslava este: 1. În intervalul 26 februarie-30 aprilie 2024 (de luni până joi, în intervalul orar 7.30-16.00, iar vinerea, în intervalul orar 7.30-13.30) vă invităm să actualizați declarația de impunere pentru numărul de persoane plătitoare ale taxei de salubritate din gospodăria dumneavoastră. Conform regulamentului de salubrizare, această actualizare este obligatorie și trebuie realizată la începutul fiecărui an. 2. La ghișeul primăriei, după completarea declarației de impunere, veți primi plăcuța de identificare și confirmare a calității de plătitor al taxei de salubritate. 3. Plăcuța de identificare primită trebuie afișată lângă numărul de la casă sau într-o zonă vizibilă pe gardul gospodăriei. În cazul străzilor de tip fundac, plăcuța trebuie instalată pe pubelă, astfel încât să fie vizibilă în momentul colectării deșeurilor. 4. Operatorul de salubritate va ridica gunoiul doar de la casele care au afișate la vedere plăcuțele primite la actualizarea declarației de impunere. 5. Pubelele cu deșeuri nu vor mai fi ridicate din fața gospodăriei dumneavoastră dacă nu aveți plăcuța de identificare. Această măsură va intra în vigoare la data de 1 mai 2024. Campanie murdara! Nu cred ca s-a facut fara stirea primarului!

  • Daca tot ați deschis subiectul. De ce nu evidențiați inutilitatea acelui cod qr obligatoriu „cica” pe gardul gospodăriei care plătește.si amenintarea ca nu îți ridică gunoiul daca nu il ai. Pai, eu daca am platit gunoiul la începutul anului de ce trebuie acum sa pierd timp pe drum sa merg la primarie sa ridic o bucata de plastic cu un cod qr care ma duce pe un site? Scriu pe google „sesizari gunoi Miroslava ” si tot acolo ies. De ce sa punem placute de plastic inestetice si poluatoare pe gard? Atat il duce capul pe Ghenghea?

  • Este cea mai urata campanie electorala, cea mai mizerabila. Se fac atacuri la persoane, multe neadevarate. Sistemul este introdus de niste straini care consiliaza de obicei prin Romania. Tot strainii binevoitori i-au promis si lui Iohanis functia la NATO, de fapt l-au bagat in kkat.

  • Waw! Ce descoperire, ce jaf! Știm foarte bine că ziarul dumneavoastră este de partea actualei conduceri. Am cazul cum ii băgați în fața pentru campania electorală.

  • Despre articol nu comentam? Faptul ca sunt folosite date personale fara drept de catre niste caracude? Lasati politica si comentati la subiect

  • Practica Usr – lgbt , se repeta furatul sacilor de voturi ca la sect . 1 Bucuresti. Cine ii pedepseste.?Speram ca opozitia nu doarme.

  • Premaruluu Nita, îi tremura scaunul si a ajuns sa faca astefel de jocuri murdare prin presa! Daca nu ajunge primar, dosarele penale intră pe rol! Cand cineva incearca sa faca ceva bun ptr comunitate, din fonduri si efortul propriu, incurca calculele celor care isi bat joc de banul public si de cetateni! Mergeti prin comuna si vedeti ce fac ,, DOREII” din primarie! Jocuri murdare înainte de alegeri, facute de oameni josnici!

  • De mult n-am mai ras asa bine. Adica ati platit gunoiul la inceput de an si daca nu aveti cod pe gard nu vi-l ridica ? Pai asta e sursa sigura de ancheta pe motiv de inselaciune si abuz in serviciu. S-o fi rasturnat la Miroslava caruta cu prosti ?

  • Toate aplicatiile astea care folosesc camera pt. citit coduri QR pot fi folosite si pt. spionat utilizatorul. Nu mai instalati toate porcariile.
    Nu ai la ce altceva sa te astepti de la useristi
    Este trecut in Constitutie ca Statul este dator sa protejeze viata privata dar Constitutia nu se respecta.

  • Usr va castiga un rahat , va castiga daca fura iar sacii cu voturi sau folosesc datele personale ale mortilor si la noi toti. Pe Bodea il duce kapul la toate prostiile ,singura lui calitate este ca este un prost.

Adauga un comentariu