International

Joe Biden îl numește pe Netanyahu nemernic: „Trebuie să se oprească”

Publicat: 12 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden îl numește pe Netanyahu nemernic Trebuie să se oprească
Joe Biden îl numește pe Netanyahu nemernic: „Trebuie să se oprească”

Pe fondul informațiilor despre o frustrare crescândă la Casa Albă față de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, NBC News relatează că președintele american Joe Biden și-a exprimat exasperarea în conversații private, dar nu este pe cale să facă vreo schimbare majoră în politică.

Citând „cinci persoane direct familiarizate cu comentariile sale” – inclusiv donatorii de campanie – raportul spune că Biden este frustrat de „incapacitatea sa de a convinge Israelul să-și schimbe tactica militară în Gaza”.

Joe Biden este nedumerit de respingerea de către Netanyahu a acordurilor

El este, de asemenea, nedumerit de respingerea de către Netanyahu a acordurilor pe care președintele SUA le consideră o victorie pentru Israel, cum ar fi normalizarea saudită în schimbul unei căi politice către un stat palestinian.

Biden ar mai spune că încearcă să convingă Israelul să fie de acord cu o încetare a focului cu Hamas, dar Netanyahu „îi dă iadul”.

Președintele l-a numit, de asemenea, pe Netanyahu un „nemernic” în cel puțin trei cazuri recente, potrivit a trei dintre sursele anonime.

„El simte că este suficient”, a spus una dintre surse pentru NBC. „Trebuie să se oprească.”

Biden, spune raportul, crede că Netanyahu vrea să prelungească războiul pentru a rămâne la putere.

Sursele mai spun că Biden crede că ar fi contraproductiv să fie prea critic la adresa lui Netanyahu în public.

Egiptul amenință Israelul cu tratatul de pace de la Camp David

Egiptul a informat Israelul că va suspenda Acordurile de la Camp David, care în anul 1979 au pus capăt îndelungatelor conflicte dintre cele două ţări, dacă statul evreu îi va forţa printr-o ofensivă militară pe palestinienii din Fâşia Gaza să treacă graniţa în Egipt, relatează luni agenţia EFE, citând o sursă de securitate egipteană, scrie AGERPRES.

„Egiptul a informat Israelul asupra suspendării Tratatului de la Camp David dacă Israelul încalcă protocoalele militare şi de securitate ale acestui tratat, care a deschis calea păcii între cele două ţări”, a declarat respectiva sursă de la Cairo, care a vorbit cu condiţia anonimatului.

Aceasta a mai precizat că avertismentul egiptean asupra suspendării tratatului de pace, care a reprezentat piatra de temelie a stabilităţii în regiune timp de aproape o jumătate de secol.

Adauga un comentariu