Joe Biden a îndemnat marți Congresul SUA să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei pentru a-i permite acesteia să „facă de râs” armata rusă, a declarat marți președintele american, în timpul unei vizite la o unitate de producție a rachetelor Javelin, potrivit AFP.
„Avem nevoie de mai mulți bani pentru a ne asigura că Statele Unite pot continua să trimită arme” și să ofere „ajutor umanitar” Ucrainei, a declarat președintele american de la Troy (Alabama, sud), unde a fost primit la o fabrică Lockheed Martin.
Joe Biden îndeamnă Congresul să acorde „rapid” ajutor militar Ucrainei
„Cer Congresului să aprobe rapid această finanțare”, a declarat Joe Biden, care le-a cerut parlamentarilor americani o creștere colosală a bugetului de 33 de miliarde de dolari.
Aceste arme pe care mâinile voastre le-au atins se află în mâinile unor eroi ucraineni și fac diferența. Acesta este un lucru de care puteți și ar trebui să fiți mândri în fiecare zi”, a spus el, mulțumind personalului adunat pentru discursul său.
„Le permiteți ucrainenilor să se apere singuri și, ca să spunem lucrurilor pe nume, ei umilesc armata rusă în multe ocazii”, a declarat președintele american.
Ce este Javelin-ul
Javelin este o armă antitanc care a devenit un simbol atât al rezistenței ucrainene, cât și al ajutorului occidental, în special american. Potrivit Casei Albe, Statele Unite au trimis deja 5.000 de Javelie în Ucraina, iar alte țări occidentale 500.
Principala putere mondială se confruntă acum cu o dublă provocare: să mențină rata extrem de ridicată a livrărilor de arme către Ucraina, asigurându-se în același timp că propriul arsenal rămâne suficient de bine aprovizionat.
Joe Biden a anunţat utilizarea forţelor armate ale SUA, în cazul în care Putin va folosi arme nucleare
Amenințările lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare sunt „iresponsabile” și arată „sentimentul de disperare” al Rusiei față de turnura luată de ofensiva sa din Ucraina, a declarat președintele SUA, Joe Biden.
Însă afirmaţiile lui Joe Biden cu privire la trimiterea militarilor americani în Ucraina, după ce ar utiliza Putin o armă nucleară, nu sunt bazate pe dovezi. Nu există în momentul de față nicio certitudine care să arate că preşedintele Statelor Unite ale Americii şi-ar trimite oamenii într-o zonă iradiată.
Vă reamintim ce s-a întâmplat la Cernobîl. De ce chiar şi după 36 de ani de la cea mai mare catastrofa nucleară civilă oamenii nu s-au întors şi încă este pustiu?
Este discutabilă ideea că puterea SUA să poată influenţa extrem de mult în Ucraina prin furnizare de armament, logistică sau antrenamente pentru luptele de gherilă, însă după ce s-ar declanşa bombe nucleare puţin probabil.