International

Joe Biden minimizează șansele unui acord comercial dintre Marea Britanie și SUA

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden minimizează șansele unui acord comercial dintre Marea Britanie și SUA
Joe Biden și Boris Johnson au purtat discuții despre acorduri comerciale dintre SUA și Marea Britanie

Joe Biden a redus șansele unui acord de liber schimb post-Brexit între SUA și Marea Britanie, întrucât a purtat discuții cu Boris Johnson la Casa Albă.

Președintele SUA a spus că va discuta problema „puțin” cu premierul britanic, adăugând: „Va trebui să rezolvăm asta”.

Joe Biden minimizează şansele unui acord comercial dintre SUA și Marea Britanie

Oficialii britanici de pe Downing Street au declarat că un acord direct cu SUA a rămas „prioritatea”. În schimb, miniștrii britanici se gândesc să adere la un pact comercial existent în America de Nord, arată BBC.

Joe Biden și Boris Johnson au discutat, de asemenea, în Irlanda de Nord, schimbările climatice și despre situaţia din Afganistan în timpul întâlnirii de 90 de minute. Marea Britanie dorește să încheie acorduri de liber schimb în întreaga lume în urma părăsirii pieței unice a Uniunii Europene – inclusiv cu SUA, cu care comerțul anual a avut o valoare estimată la 273 miliarde USD (200 miliarde GBP) în 2019.

Un acord ar încuraja mai multe afaceri între cele două țări prin reducerea acestora, de obicei prin reducerea sau eliminarea taxelor numite tarife.

Joe Biden, a minimizat șansele de a obține un acord cu SUA înainte de următoarele alegeri generale, spunând: „Americanii negociază foarte greu”.

Secretarul pentru mediu George Eustice a declarat pentru Sky News: „Sperăm încă foarte mult să putem încheia un acord cu Statele Unite. Nu punem termene asupra acestuia.”

„Nu este doar o prioritate pentru administrația SUA”, a adăugat el.

Johnson a subliniat decizia de a ridica interdicția asupra cărnii de vită britanice, iar Downing Street este din ce în ce mai încrezător că ar putea exista în curând o decizie favorabilă de ridicare a interdicției de export pentru miel.

De ce a ieşit de fapt Marea Britanie din UE

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) duce la pierderea a 17% din PIB-ul blocului comunitar, acesta fiind mai mic acum decât cel al blocului asiatic şi al Statelor Unite ale Americii (SUA). Mai precis, PIB-ul UE va fi acum de 12.500 miliarde de euro, spre deosebire de 16.000 mld. (n.red. date din 2016) euro cât are SUA sau de cel al blocului asiatic unde numai China, Japonia, India şi Indonezia împreună fac tot aproximativ 16.000 mld. euro.

Pe de altă parte, la aproape două săptămâni după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, șoferii de camioane din UE au fost obligați să aștepte, zile întregi, în unele cazuri, documentele corecte pentru a expedia mărfurile. Modificările aduse regulilor vamale amenință să lase supermarketurile din Marea Britanie fără anumite produse alimentare.

Odată cu ieşirea din UE, decisă prin referendum la 23 iunie 2016 şi amânată de mai multe ori, pe 1 februarie 2020 a început o tranziţie post-Brexit. Tranziţia s-a încheiat pe data de 31 decembrie 2020. Londra şi Bruzellesul au negociat relaţia lor viitoare. Şoferilor de TIR din Marea Britanie, care intră în Uniunea Europeană, li se confiscă şi pachetele cu mâncare ori sandvişurile. Nici măcar cu pâine nu au voie.

Adauga un comentariu