Actualitate

Joe Biden și Vladimir Putin salută rezultatul alegerilor din Brazilia. Jair Bolsonaro a pierdut în faţa lui Lula da Silva

Publicat: 31 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden și Vladimir Putin salută rezultatul alegerilor din Brazilia. Jair Bolsonaro a pierdut în faţa lui Lula da Silva
Joe Biden a ținut să declare că victoria lui Lula este rezultatul unor alegeri libere, corecte și credibile

Atât Joe Biden, cât și Vladimir Putin, au ajuns la un punct comun, doar că nu în ceea ce privește desfășurarea conflictului din Ucraina, ci în privința alegerilor prezidențiale ce au avut loc în Brazilia.

Cei doi lideri mondiali salută victoria lui Lula da Silva.

Liderul de la Kremlin l-a felicitat pe președintele ales al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, pentru câștigarea celui de-al treilea mandat

Joe Biden și Vladimir Putin recunosc rezultatele alegerilor din Brazilia

Președintele Vladimir Putin a ajuns la un acord cu Joe Biden într-o singură privință. Liderul de la Kremlin l-a felicitat luni, 31 octombrie, pe președintele ales al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, pentru câștigarea celui de-al treilea mandat. Într-un comunicat postat pe site-ul Kremlinului, Putin a transmis un mesaj prin care şi-a reiterat speranţa unei consolidări a legăturilor dintre Brazilia și Rusia și a menționat că rezultatul alegerilor a reflectat „înalta autoritate politică” a lui Lula.

„Vă rog să acceptați sincerele mele felicitări pentru victoria dumneavoastră în alegerile prezidențiale. Rezultatele votului au confirmat înalta dumneavoastră autoritate politică. Sper că, prin eforturi comune, vom asigura dezvoltarea în continuare a cooperării constructive ruso-braziliene în toate domeniile. Vă doresc succes în astfel de activități responsabile în fruntea statului, precum și sănătate și prosperitate”, a spus Putin.

Totodată, și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a ținut să declare că victoria lui Lula este rezultatul unor alegeri libere, corecte și credibile.

Nici preşedintele francez Emmanuel Macron nu s-a lăsat mai prejos şi a transmis că „ne vom uni forţele pentru ca, împreună, să depăşim numeroasele provocări comune şi să reluăm legătura de prietenie între ţările noastre”. Alegerile au deschis „o nouă pagină în istoria Braziliei”, a scris Macron pe Twitter la doar câteva minute după anunţarea rezultatelor la scrutinul prezidenţial din Brazilia.

Reiterăm faptul că nu demult, Jair Bolsonaro, aflându-se la Londra pentru a participa la înmormântarea reginei Elisabetei a II-a, s-a lansat duminică, 18 septembrie, într-o diatribă împotriva avortului, drogurilor şi „ideologiei de gen”, atrăgându-şi critici din partea adversarului său la prezidenţiale Luiz Inacio Lula da Silva

Rezultatele alegerilor din Brazilia, recunoscute la nivel mondial

În urma scrutinului desfăşurat în Brazilia, încă competiţia s-a ţinut strâns între cei doi candidaţi, se pare că totuşi, președintele ales de cetăţeni şi recunoscut de la nivel mondial, rămâne Luiz Inácio Lula da Silva.

„Brazilienii au decis. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu Lulă pentru a întări parteneriatul între ţările noastre şi (…) pentru că priorităţile noastre comune să avanseze, de exemplu protecţia mediului”, a postat premierul canadian Justin Trudeau.

„Lula a câştigat, popor binecuvântat al Braziliei. Va fi egalitate şi umanism”, a transmis la rândul său, într-un mesaj pe aceeaşi reţea de socializare, şi preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador.

De altfel, Alberto Fernandez, preşedintele Argentinei, a spus că victoria lui Lulă deschide „o nouă eră în istoria Americii Latine”. „Un timp al speranţei şi un viitor care începe astăzi”, a declarat Fernandez, dând asigurări că este un partener cu care Lulă „poate lucra şi visa departe pentru o viaţă bună a popoarelor noastre”.

„Trăiască popoarele hotărâte să fie libere, suverane şi independente! Astăzi, în Brazilia, democraţia a triumfat. Felicitări, Lulă! Te îmbrăţişez strâns!”, a transmis şi Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei.

Lulă a mai fost felicitat pentru victoria sa de preşedinţii Cubei, Miguel Diaz-Canel, Chile, Gabriel Boric, şi Ecuatorului, Guillermo Lasso.

Gustavo Petro, primul lider de stânga din istoria Columbiei, a postat pe reţelele de socializare un mesaj de felicitare la adresa lui Lula.

Mesajul liderilor mondiali, în mod special al lui Vladimir Putin și Joe Biden este cu atât mai interesant cu cât Jair Bolsonaro încă nu a recunoscut rezultatul alegerilor.

Adauga un comentariu