Căderea rapidă a forțelor naționale și a guvernului din Afganistan a venit ca un șoc pentru Joe Biden și pentru membrii înalți ai administrației sale, care luna trecută au crezut că ar putea dura luni până ca guvernul civil din Kabul să cadă. Acum, oficialii recunosc sincer că au calculat greșit.
„Am văzut că acea forță nu a putut apăra țara”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken pentru Jake Tapper de la CNN la „Statul Uniunii”, referindu-se la forțele de securitate naționale din Afganistan. „Și asta s-a întâmplat mai repede decât am anticipat”.
Joe Biden: „Nu regret decizia mea”
Președintele Joe Biden a declarat marți că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan la sfârșitul lunii august, cerând afganilor să găsească „voința de a se lupta pentru națiunea lor”. Biden a dat asigurări că va sprijini în continuare logistic și financiar armata afgană, afirmând că, până acum, în cei 20 de ani de război, au fost cheltuiți peste 1.000 de miliarde de dolari.
„Nu regret decizia mea”, a spus Biden, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă.
Talibanii şi-au anunţat duminică intrarea în mai multe cartiere din Kabul, în timp ce trei dintre înalţii lor responsabili au declarat pentru AFP că insurgenţii au cucerit şi Palatul prezidenţial, după fuga din Afganistan a preşedintelui Ashraf Ghani.
„Unităţi militare ale Emiratului islamic al Afganistanului au intrat în oraşul Kabul pentru a-i asigura securitatea”, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid, adăugând:”Înaintarea lor continuă normal”.
Talibanii au cucerit capitala Afganistanului
Talibanii declaraseră duminică dimineaţă că nu vor intra în Kabul, în aşteptarea unei preluări a controlului negociată. Câteva ore mai târziu totuşi, o informaţie contrară afirma că ei intraseră în oraş pentru a împiedica pretinse jafuri şi anarhie, după ce poliţia şi autorităţile părăsiseră oraşul, potrivit Reuters.
După numai 16 ore, talibanii au ordonat combatanţilor să intre în Kabul pentru a împiedica jaful după ce poliţia locală a părăsit oraşul, a declarat un purtător de cuvânt al insurgenţilor, potrivit Reuters.
Conform Ministerului afgan de Interne, martori oculari au observat focuri de armă în mai multe cartiere din Kabul.
O delegaţie a talibanilor a intrat duminică în Palatul prezidenţial din Kabul, la puţin timp după plecarea preşedintelui Ashraf Ghani din Afganistan.
În cursul zilei, negocieri erau în curs între guvern şi mai mulţi trimişi talibani la Palatul prezidenţial. În acelaşi timp, convorbiri aveau loc la Doha, în Qatar, unde recent s-au desfăşurat negocieri de pace.
Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru Reuters că rezidenţii străini vor fi constrânşi să părăsească ţara în zilele următoare. Dacă nu pleacă, ei vor trebui să se înregistreze la birourile instituite de talibani. În acelaşi timp, rebelii cer cetăţenilor afgani să rămână calmi şi să nu părăsească ţara.
Talibanii au planuri mari pentru poporul afgan, iar oamenii se tem
Talibanii au planuri clare despre cum va fi viaţa poporului afgan după ce vor prelua puterea. Mulţi se tem, între altele, pentru drepturile femeilor.
Într-o declaraţie pentru BBC, talibanii promit că drepturile femeilor vor fi protejate, în pofida informaţiilor contrare provenind din zone căzute în mâinile insurgenţilor. Fetele care îşi vor acoperi capul vor fi autorizate să meargă la şcoală şi să studieze, precum şi să-şi părăsească locuinţa fără a fi însoţite de o rudă masculină, conform unui purtător de cuvânt al insurgenţilor.
Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică la Bruxelles că Alianţa Nord-Atlantică contribuie la securizarea aeroportului din Kabul pentru a permite evacuarea cetăţenilor occidentali în faţa înaintării talibanilor, conform AFP.
„Am vorbit cu premierul britanic Boris Johnson şi cu miniştrii de externe ai aliaţilor noştri canadian, danez şi olandez despre situaţia în Afganistan. NATO ajută ca aeroportul din Kabul să rămână deschis pentru a facilita şi coordona evacuările”, a scris Stoltenberg pe Twitter.
Totodată, Qatarul a lansat un apel duminică la o tranziţie paşnică a puterii în Afganistan care să deschidă calea unei soluţii politice globale, incluzând toate părţile afgane pentru a se ajunge la stabilitate şi securitate, a comunicat Reuters.
Ministerul de Externe qatariot a subliniat într-un comunicat necesitatea unei încetări imediate şi durabile a focului în Afganistan şi asigurarea securităţii civililor.
Toate zborurile comerciale de pe aeroportul din Kabul sunt suspendate, a declarat duminică un responsabil NATO, adăugând că doar avioane militare sunt autorizate să opereze.