International

Joe Biden spune că, spre deosebire de Washington, guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”

Publicat: 12 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden spune că spre deosebire de Washington guvernul israelian nu dorește o soluție cu două state
Joe Biden spune că, spre deosebire de Washington, guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”

Președintele Joe Biden a declarat marți că prim-ministrul israelian trebuie să-și schimbe guvernul dur și a avertizat că sprijinul pentru campania militară a țării scade pe fondul bombardamentelor puternice din Gaza.

Adresându-se donatorilor democrați la Washington, Biden a spus că premierul Benjamin Netanyahu a avut o „decizie grea de luat”.

„Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a spus Biden, adăugând că guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”.

Biden a spus că Israelul începe să-și piardă sprijinul în întreaga lume și a susținut că Netanyahu „trebuie să consolideze și să schimbe” guvernul israelian pentru a găsi o eventuală soluție pe termen lung la conflictul israeliano-palestinian.

Biden a fost deschis în criticile sale la adresa coaliției de guvernare a lui Netanyahu

Biden a amintit de relația sa de decenii cu Netanyahu și a menționat că a scris pe o fotografie veche a celor doi: „Bibi, te iubesc, dar nu sunt de acord cu nimic din ce spui”.

Înainte de izbucnirea războiului, Biden a fost deschis în criticile sale la adresa coaliției de guvernare a lui Netanyahu, care include partide de extremă dreaptă. Dar el a stat în mare parte umăr la umăr cu Netanyahu în public de când a început conflictul, în ciuda criticilor tot mai mari la adresa campaniei israeliene.

Acum, totuși, a apărut un pic de lumină între Statele Unite și Israel, pe măsură ce numărul morților civili din Gaza crește.

În apelurile telefonice, Biden l-a încurajat pe Netanyahu să facă mai mult pentru a evita victimele civile, dar oficialii de top ale administrației au spus că există un „decalaj” între intențiile Israelului și realitățile de pe teren.

Comentariile lui Netanyahu

Vorbind înainte de comentariile lui Biden la strângerea de fonduri pentru democrați, Netanyahu a recunoscut marți că el și președintele SUA nu sunt de acord cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple cu Gaza după război.

Într-o declarație, liderul israelian a spus: „Da, există un dezacord cu privire la „a doua zi după Hamas” și sper că vom ajunge la un acord și aici”.

Comentariile lui Biden de marți – în special, că actualul guvern israelian „nu dorește o soluție cu două state” – par să sugereze că lucrurile se mișcă în direcția opusă.

Acea idee – a unui stat palestinian existent alături de statul Israel – a luat amploare în anii 1990, cu o serie de acorduri cunoscute sub numele de Acordurile de la Oslo, care au creat, printre altele, Autoritatea Palestiniană (AP), care și-a asumat controlul parțial asupra Cisiordania și Gaza.

Autoritatea Palestiniană a fost alungată efectiv din Gaza de Hamas în 2007, dar administrația Biden a făcut din ce în ce mai clar că consideră că AP ar trebui să reia guvernarea enclavei când războiul se va termina.

Adauga un comentariu