În Săptămâna Patimilor, creștinii ortodocși rememorează, pas cu pas, calea pe care Iisus Hristos a urmat-o înainte de a fi răstignit pe Cruce, pentru mântuirea omenirii. Cea de-a patra zi din Săptămâna Patimilor, Joia Mare, mai este cunoscută drept Joia celor 12 Denii sau Joia Neagră
Joia Mare este numită și Joia celor 12 Evanghelii, deoarece în această zi, în bisericile ortodoxe, sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului. Procesiunea religioasă cuprinde Denia și Vecernia, care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Ce momente biblice importante sunt rememorate în Joia Mare din Săptămâna Patimilor
În Lunea și Marțea Mare, atenția creștinilor ortodocși s-a concentrat asupra ultimelor învățături transmise de Iisus Hristos, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, Mântuitorul a fost vândut de Iuda pentru 30 de arginți. Joia Mare amintește de patru momente importante de dinainte ca Iisus Hristos să fie răstignit, anume cel în care Fiul lui Dumnezeu le-a spălat picioarele apostolilor, Cina cea de Taină, în care s-a instituit Taina Împărtășaniei (Euharistia). Tot în Joia Mare, Iisus Hristos s-a rugat în Grădina Ghetsimani, unde a fost prins de cei care voiau să-l ucidă. Denia din Joia Mare amintește de toate aceste evenimente.
În Joia Patimilor, Iisus Hristos a luat ultima cină alături de cei 12 apostoli. Biblic, acest eveniment este momentul când Iisus Hristos, prin folosirea vinului și a pâinii, le-a arătat ucenicilor cum va urma să fie jertfit. După ce le-a dat vinul și pâinea, Iisus Hristos le-a spus ucenicilor:
„Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi, să faceți lucru acesta pentru pomenirea mea”. Astfel, Taina Sfintei Împărtășanii a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut. După Cina cea de Taină, Iisus Hristos le-a spălat picioarele ucenicilor.
Despre acest moment aflăm de la Sfântul Evanghelist Ioan. Spălarea are caracter purificator, prin gestul său curățându-i pe aceștia de toate păcatele. De asemenea, astfel, Iisus Hristos le-a dat ucenicilor un exemplu de smerenie. Pentru a aminti de acest moment, în unele biserici se celebrează ritualul spălării picioarelor de către preot.
Tradițiile pe care românii le respectă în Joia Patimilor
Conform tradiției, creștinii ortodocși nu au voie ca în Joia Mare să consume două alimente: oțet și urzici. Urzicile sunt interzise, deoarece se crede că, atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce, a fost bătut și cu urzici și stropit cu oțet, pentru ca rănile să-l doară mai tare. Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, i s-a dat tot oțet. Începând cu Joia Mare, în bisericile ortodoxe nu se mai trag clopotele, ci se bate toaca.
În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, gospodinele pregătesc pasca și cozonacul și înroșesc ouăle. În trecut, cojile ouălor cu care să făcea pasca nu se aruncau, ci se păstrau până în Sâmbăta Paștelui. Acestea erau aruncate pe o apă curgătoare, crezându-se găinile și puii vor fi feriți de boli toată vara.