Sport

Jorge Mendes nu mai este cel mai puternic impresar din lume! Cine l-a detronat pe agentul lui Cristiano Ronaldo

Publicat: 23 oct. 2019

A fost o vară extrem de profitabilă pentru agenții de jucători – doar în cele cinci mari campionate din Europa s-a cheltuit o sumă record în această vară – 6 miliarde de euro, o creștere cu aproape un milion de euro față de 2018.
Iar în buzunarele impresarilor au ajuns sume exorbitante – aproape jumătate de miliard de euro. De aceea, tranzacțiile au produs și o nouă ierarhie în topul celor care reprezintă interesele sportivilor. Celebrul agent Jorge Mendes nu mai este lider în ierarhia impresarilor, fiind detronat de mult mai puțin cunoscutul Jonathan Barnett.
Fondator și președinte al Stellar Group, Barnett este agentul unor fotbaliști de top – are peste 200 de clienți, dar cele mai sonore nume sunt Gareth Bale, cel căruia i-a asigurat un salariu de 30 de milioane de euro la Real Madrid și Saul Niguez de la Atletico. Două staruri în devenire, Mason Mount de la Chelsea și Daniel James de la Manchester United figurează pe lista lui Jonathan Barnett. Acesta a încasat 125 de milioane de euro din comisioane și a devenit cel mai puternic impresar conform revistei Forbes.

Jorge Mendes a căzut pe locul 3 în topul impresarilor

Fostul lider, Jorge Mendes, este pe locul 3 în clasamentul întocmit de revista americană. Portughezul care gestionează destinele lui Cristiano Ronaldo sau ale trio-ului de la Manchester City, Bernardo Silva, João Cancelo și Ederson, dar și ale columbianului James Rodríguez de la Real, Angel di Maria de la PSG sau Diego Costa de la Atletico, a încasat 115 milioane de euro în ultimul an.
Un adevărat monstru sacru în domeniu, Mendes este un exemplu prin modul în care continuă să umple de bani contul lui Cristiano Ronaldo, nu doar din salariu, ci și din contracte de publicitate – starul portughez s-a îmbogățit cu peste 100 de milioane de euro în ultimul an.
Mino Raiola este un alt agent care se menține în top – cel care îi reprezintă pe Paul Pogba, Marco Veratti, Lorenzo Insigne și Zlatan Ibrahimovic a încasat aproape 70 de milioane de euro în ultimul an.
Clasamentul se bazează pe tranzacțiile parafate între iunie 2018 și iunie 2019.

Cele mai importante transferuri ale verii

Vara aceasta a avut parte de transferuri impresionante, precum cele ale lui Joao Felix la Atletico Madrid, Antoine Griezmann la Barcelona sau Eden Hazard la Real Madrid. Cei mai mari beneficiari ale acestor mutări au fost agenții jucătorilor, care au primit sume uriașe pentru a intermedia negocierile dintre părți.
Impresarii din fotbal au din ce în ce mai multă influență, cu fiecare perioadă nouă de transferuri. Aceștia au ajuns să primească chiar și jumătate din suma unei mutări, sub formă de comisioane, pentru a contribui la realizarea tranzacției.
Cei de la Fifa Transfer Matching System au făcut calculele și au ajuns la o sumă enormă. Aproximativ 480 de milioane de euro ar fi primit agenții jucătorilor care au schimbat echipa în această vară. Suma reprezintă mai mult decât jumătate din totalul celor mai scumpe 10 transferuri din această vară, 889 milioane de euro.

Cât reprezintă comisioanele?

Din suma totală de aproape jumătate de miliard de euro, 47% reprezintă comisioanele încasate din 50 de transferuri. Astfel, se poate spune că există o mare diferență între cât câștigă un impresar pentru o mutare „sonoră” și una obișnuită. Aproximativ 8.746 de agenți au intermediat tranzacții în această vară.
Ca exemplu relevant, Mino Raiola a câștigat 11 milioane de euro pentru intermedierea transferului lui Matthijs de Ligt de la Ajax la Juventus, pentru care torinezii au plătit „lăncierilor” aproximativ 85 de milioane de euro. Cel mai mare comision încasat de celebrul impresar a fost de 47 de milioane de euro, primit pentru a intermedia mutarea din 2016 a lui Paul Pogba, de la Juventus la Manchester United.loading...

Adauga un comentariu