Local

Judecătoria Botoşani a decis! Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, va fi liberat

Publicat: 30 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Judecătoria Botoşani a decis Fostul primar al municipiului Iaşi Gheorghe Nichita va fi liberat
Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a depus la Judecătoia Botoșani o cerere de liberare condiționată

Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a depus la Judecătoia Botoșani o cerere de liberare condiționată.

Astăzi, 30 iulie 2021, Judecătoria Botoşani a admis cererea de liberare condiţionată formulată de Gheorghe Nichita. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată de către procurori.

Victorie în instanță pentru Gheorghe Nichita, în cazul dosarului „Amanta”

Răsturnare de situație în dosarul intitulat generic „Amanta”! Interceptările realizate de anchetatori în acest caz au fost anulate de magistrații ieșeni. Astfel, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a înregistrat o victorie în instanță.

„Instanța admite excepția nulității absolute a mijloacelor de probă obținute ca urmare a punerii în executare a mandatului de siguranță națională din 24 decembrie 2013 (declasificat la 10 iulie 2015) și a mandatului de supraveghere tehnică din 29 ianuarie 2015, emis Tribunalul București și prelungit succesiv până la 28 mai 2015. Dispune excluderea din dosar a mijloacelor de probă menționate. Admite proba cu martorii Ștefan Avârvarei și Corina Lazăr, formulată de inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu. Încuviințează pentru inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu proba cu înscrisurile reprezentând Planul de ordine și siguranță publică aferent anilor 2013 și 2014, Regulamentul intern al Poliției Locale și Regulamentul de organizare și funcționare al Poliției Locale”, au arătat ieri magistrații ieșeni.

Aceștia au mai respins cererile privind reaudierea unor martori, precum și de efectuare a unui supliment de expertiză în dosarul „Amanta”.

Dosarul „Amanta”, amânat de judecătorii ieșeni

Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au decis amânarea dosarului „Amanta” pentru data de 13 septembrie 2021. Amintim că, la prima instanță, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni închisoare. Acesta este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la 4 ani și 5 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, și abuz în serviciu, în formă continuată. De asemenea, Tribunalul Iași i-a obligat pe cei doi să îi plătească Poliției Locale a Municipiului Iași suma de 105.239 de lei, cu titlu de despăgubiri civile. În plus, Hliboceanu a fost obligat să achite Poliției Locale ieșene suma de 74.517 lei, cu titlu de despăgubiri civile.

De unde a izbucnit scandalul în dosarul „Amanta”

În dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa amantă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare. Alături de Liviu Hliboceanu, Ștefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulți polițiști locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracțiunilor, Nichita obținând pentru sine foloase nepatrimoniale.

Adauga un comentariu