Judecătorii Curții Constituționale au admis, joi, sesizarea de neconstituționalitate în ceea ce privește Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, potrivit surselor G4Media.ro. Ulterior, președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali, care au considerat că legea contravine dreptului fundamental la muncă.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.
Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.
În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din COnstituția României”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.
Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat este neconstituțională, au decis în unanimitate judecătorii CCR
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”, anunţa ÎCCJ.
Între timp, Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.
Să ținem beșinoșii pe funcție sa facă burta mare ca doar tot noi restul plătim, pensii speciale nu, cumul pensie salar nu, salarii marite nu, la ce îs buni acești guvernanți?La ce is buni judecătorii cu privilegii care își judecă propriile lor beneficii?mai rău ca în evul mediu e în țara asta și vă mirați de ce nu mai stă tineretul sau alți oameni, sau de ce nu aveți oameni pregătiți din spate ca să înlocuiți ceea ce dispare din sistem!Ne ducem total de râpă.Magistrații vor băga țara în incapacitate de plată și atunci să vedem cine le va plăti pensiile speciale și privilegiile!Ca aia sărăci nu au nimic de pierdut!