National

Județul Vâlcea riscă să intre în carantină: „Situația este alarmantă!“

Publicat: 03 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Județul Vâlcea riscă să intre în carantină Situația este alarmantă
Județul Vâlcea riscă să intre în carantină, iar prefectul judeţului, Sebastian Fârtat, susține că situaţia din judeţ este alarmantă

Județul Vâlcea riscă să intre în carantină, iar prefectul judeţului, Sebastian Fârtat, susține că situaţia din judeţ este alarmantă în ceea ce priveşte evoluţia numărului de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2, Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea are un grad de ocupare de peste 95% şi personalul medical este suprasolicitat.

În urma unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, începând de joi, pentru două săptămâni, în 19 localităţi din judeţul Vâlcea au fost introduse restricţii vizând reducerea activităţii în spaţii închise a restaurantelor şi cafenelelor, suspendarea evenimentelor private în interiorul unor spaţii publice închise, suspendarea activităţii cu publicul în domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi evenimentelor culturale, precum şi suspendarea târgurilor, bâlciurilor şi pieţelor volante.

Județul Vâlcea riscă să intre în carantină

Prefectul judeţului, Sebastian Fârtat, a declarat că a impus o restricţionare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu.

„Vâlcenii trebuie să ştie că situaţia este una alarmantă. Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă are în momentul de faţă un grad de ocupare de peste 95%, iar personalul medical din prima linie este suprasolicitat de câteva luni. Am preferat o restricţionare moderată acum, în locul uneia drastice mai târziu. Scopul este să temperăm acest val de îmbolnăviri, punând pe primul loc sănătatea vâlcenilor. Situaţia impune responsabilitate maximă şi toţi trebuie să depunem eforturi pentru a depăşi această perioadă”, a arătat prefectul Sebastian Fârtat.

„Nu se închide jumătate din Vâlcea“

Prefectul adaugă că Vâlcea este primul loc la nivel naţional în privinţa creşterii numărului de infectări cu SARS-CoV-2 raportat la populaţie şi subliniază că prin restricţiile decise pentru cele 19 localităţi cu incidenţă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de peste 1,5 la 1.000 locuitori „nu se închide jumătate din Vâlcea“ şi „nu se carantinează localităţi“.

„Precizăm, de asemenea, că, prin Hotărârea nr. 25 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, NU ‘se închide jumătate din Vâlcea’ şi nici NU ‘se carantinează localităţi’. (…) Introducerea acestor restricţii nu are legătură cu scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, aceste măsuri fiind luate în urma publicării de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în data de 28 septembrie 2020, a incidenţei cumulate pe 14 zile, care situează judeţul Vâlcea pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte creşterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 raportat la populaţie”, a adăugat Sebastian Fârtat.

Restaurantele și cafenele, la o treime din activitate

Activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor din 19 localităţi, printre care Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti, se va desfăşura pe o perioadă de două săptămâni, la o treime din capacitate, din cauză că incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean de Urgenţă (CJSU) Vâlcea.

Localităţile în cauză sunt: Băbeni (8,49), Drăgoeşti (4,66), Pietrari (4,07), Stoeneşti (2,97), Galicea (2,97), Vlădeşti (2,70), Călimăneşti (2,62), Buneşti (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăveşti (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păuşeşti Măglaşi (1,99), Bujoreni (1,97), Costeşti (1,95), Goleşti (1,92), Ocnele Mari (1,74) şi Olanu (1,72).

Fără nunţi și botezuri

Prefectul a accentuat că în aceste localităţi nu se închid bibliotecile şi muzeele, iar restaurantele îşi reduc activitatea din spaţiile închise.

În aceste localităţi au fost suspendate timp de două săptâmâni evenimentele private (nunţi, botezuri, zile onomastice etc) şi rânduielile bisericeşti (pomeni şi parastase) în spaţii închise, însă în continuare pot fi organizate evenimentele private în spaţii deschise.

În localităţile menţionate se suspendă pentru două săptămâni şi şi organizarea şi desfăşurarea evenimentelor publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri, pieţe volante.

CJSU Vâlcea a mai decis şi suspendarea pentru 14 zile a activităţii cu publicul a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc, cinematografelor, spectacolelor şi/sau concertelor şi a evenimentelor culturale.

Totodată, a fost introdusă obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise în grupuri mai mari de 2 persoane care nu fac parte din aceeaşi familie.

Aceste măsuri vor fi actualizate după 15 octombrie, săptămânal, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Adauga un comentariu