Editorial

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu: „După Cîrstoiu vine potopul”

Publicat: 21 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu După Cîrstoiu vine potopul
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

În ambele scenarii, și dacă mâine este scos din competiția pentru Primăria Generală a Capitalei, și dacă nu este scos. Struțo-cămila intră într-o săptămână a patimilor electorale. Nu mai au nicio formulă viabilă de a merge înainte și de a ieși cu fața curată. Și voi explica în cele ce urmează de ce.

Mâine se întrunește din nou staff-ul coaliției. O struțo-cămilă care s-a jurat să se transforme în partid stat. Membrii conducerii celor două partide, care s-au pupat la vârf și își dau la gioale la bază vor trebui să decidă dacă au greșit sau nu. Dacă au săvârșit o uriașă eroare, măsurându-l în mod artificial pe doctorul Cătălin Cîrstoiu și ajungând la concluzia că acesta este „independentul” ideal pentru a mulțumi și capra PNL și varza PSD, sau dacă au procedat bine, în ciuda faptului că acesta nu mișcă în sus electoral, nici măcar în baza unor măsurători false, și în plus are mai mulți scheleți în dulap decât pot duce cele două partide. Dacă merg înainte, își asumă cu certitudine nu numai pierderea rușinoasă a Capitalei, ci și rușinea de a susține un personaj care s-a dovedit și se va dovedi și în continuare, incapabil să explice toate problemele pe care le are în fișa sa personală. În opinia mea, cele mai grave fiind modul în care a obținut în serie un număr inimaginabil de derogări de la lege, pentru ca în final, Traian Băsescu, nașul său, să-l înșurubeze la conducerea Spitalului Municipal, aflat la data respectivă sub ordinea sa. Struțo-cămila, în tentativa ei de a se transforma în partid stat, mai poate încerca pe parcursul săptămânii viitoare o soluție. Nu mai e timp de măsurători reale sau false. Dar intuitiv, ar putea să aleagă soluția cea mai bună dintre toate soluțiile rele disponibile. Să se crăcăneze la loc.

Cu alte cuvinte, PSD să încerce pe ultima sută de metri să-și salveze imaginea, mergând în alegeri cu Piedone, iar PNL să se spele în continuare pe cap cu Cîrstoiu, dacă asta va fi porunca de la Cotroceni, sau să meargă pe mâna lui Burduja. Burduja nu are ce pierde, încercând mult prea târziu marea cu degetul, iar eșecul lui previzibil va fi scuzat. Dincolo, varianta cu Gabriela Firea este exclusă, pentru că dacă ea ar accepta, s-ar transforma din politicianul cel mai bine cotat de ieri alaltăieri într-un eșec de mare proporții, pentru că nu mai are nicio posibilitate de a recupera timpul pierdut.

În ipoteza în care PSD se decuplează de doctorul Cătălin Cîrstoiu, se pot întâmpla lucruri interesante, atât la nivel local cât și la nivel central, pe termen scurt și pe termen lung. De pildă, ar putea fi stricat jocul de le Sectorul 1, prin care șeful de campanie AUR, împins pe la spate de Lulea, complotează împotriva propriului candidat, pentru a-l împinge de la spate pe Tuța, candidatul PNL, și ce să vezi, ar putea fi propulsat Liviu Negoiță de la PUSL, adică partidul condus impetuos de Piedone. Astfel încât, ca imagine, PSD a reușit cumva să salveze lucrurile, dându-le cutifla liberalilor și la Primăria Generală și la Sectorul 1.

Iar pe termen lung, s-ar putea întâmpla fix ceea ce a declarat Piedone în finalul ultimei sale conferințe de presă. Și anume că după ce va cuceri Bucureștiul, călărind un val de simpatie care va mai crește încă inerțial, va putea adăuga valoare adăugată în viitoarea campanie prezidențială. Ar putea să o facă sau nu în beneficiul candidatului PSD, care nu este deloc sigur că va fi Marcel Ciolacu, ori a candidatului independent al struțo-cămilei, care ar putea fi Mircea Geoană. Sau, cine știe, Piedone, un om politic atipic, cu multă personalitate, ar putea chiar să-și redirecționeze simpatia populară cucerită în mod spectaculos, către candidatul național suveranist Cozmin Gușă, intrat zilele trecute în cursă. Punând astfel bazele unei viitoare colaborări între AUR plus toate mișcările suveraniste care îl vor susține pe Gușă, și PUSL.

Precizez că și de această dată am operat în absența oricăror certitudini, tot în baza unor scenarii posibile.

 

Adauga un comentariu