Prima pagină » Razboi în Ucraina » Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului din Crimeea, spune un oficial ucrainean
Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului din Crimeea, spune un oficial ucrainean

Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului din Crimeea, spune un oficial ucrainean

03 aug. 2023, 21:00,
în Razboi în Ucraina

Într-o rară recunoaștere a responsabilității, un oficial ucrainean a declarat că Kievul a fost implicat în ambele atacuri asupra podului din Crimeea, scrie Sky News.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a confirmat acest lucru astăzi la televiziunea națională.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost „implicat în ambele incidente”, a spus el. Podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia, a fost avariat pentru prima dată în urma unei explozii la 8 octombrie 2022.

Un alt atac a fost lansat la 17 iulie, două explozii provocând din nou daune podului

Mai multe secțiuni ale podului rutier s-au prăbușit, forțând închiderea acestuia pentru trafic.

Un alt atac a fost lansat la 17 iulie, două explozii provocând din nou daune podului. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre cele două incidente la momentul respectiv.

Cu toate acestea, șeful SBU, Vasil Maliuk, a recunoscut pentru prima dată, la începutul acestei luni, că serviciile de securitate au fost implicate în incidentul din octombrie.

„Distrugerea podului Crimeei este una dintre realizările noastre”, a declarat el.

Geniștii ucraineni au găsit mine chiar și în cadavrele soldaților ruși morți pe linia frontului

Trupele rusești de ocupație au semănat mine și capcane pe sute de kilometri de front ucrainean, o tactică pe care comandanții Kievului o descriu ca fiind principalul motiv pentru care contraofensiva de vară mult așteptată avansează foarte lent, scrie Sky News.

În prima lună a contraofensivei din iunie, minele terestre au provocat un număr colosal de victime, a declarat Oleksandr, un anestezist din Brigada 128 care tratează soldații răniți, darîntr-un spital de campanie din linia întâi.

De când minele i-au forțat pe comandanți să încetinească înaintarea, numărul răniților care ajung la spitalul său a scăzut considerabil.

Un genist care s-a identificat doar cu numele mic, Volodimir, a declarat că se afla pe linia frontului și își făcea treaba când echipa sa a găsit cadavrele unor soldați rusești într-o poziție abandonată.

„Erau trei sau patru morți de-ai lor”, a spus bărbatul de 47 de ani.

„Doi băieți zăceau unul peste altul, ceea ce ne-a făcut să avem suspiciuni, pentru că dacă ar fi fost o explozie ar fi fost aruncați în direcții diferite, dar aici, unul era întins peste celălalt. Am făcut bine că nu i-am atins, pentru că atunci când am ajuns acolo cu o „pisicuță”, am văzut că sub ele era o mină PM”.

„Pisicuța” este un cârlig de oțel pliabil

„Pisicuța” este un cârlig de oțel pliabil pe care geniștii îl folosesc pentru a debloca capcanele, iar numele vine de la cleștele său retractabil care aduce aminte de ghearele unei pisici.

PM este o mină antipersonal din epoca sovietică.

„A explodat și i-a aruncat în aer pe amândoi, dar noi am rămas în siguranță, slavă Domnului”, a spus el.

„Pierdem câte un genist în fiecare zi, fie rănit, fie mort. Este o muncă periculoasă. Și indiferent dacă o întreagă brigadă avansează sau dacă vreo 12 băieți pleacă în misiune, întotdeauna geniștii sunt primii care pleacă. Este foarte periculos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`