International

Kim Jong-un ar fi în comă, susţine un oficial sud-coreean

Publicat: 24 aug. 2020
ALT=
Kim Jong-un ar fi în comă, susţine un oficial sud-coreean

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este în comă, a declarat un fost ajutor al regretatului preşedinte Kim Dae-jung. Așa justifică acesta decizia de a delega o parte din puterea sa pentru asistenţii săi și pentru sora sa, Kim Yo-jong.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Chang Song-min a spus că niciun lider din Coreea de Nord nu va încredința puterea unei alte persoane decât dacă este prea bolnav pentru a guverna sau a fost înlăturat printr-o lovitură de stat.

Kim Jong-un ar fi în comă, susţine un oficial sud-coreean

Chang Song-min și-a reiterat afirmația anterioară potrivit căreia Kim Jong-un este bolnav la pat și nu poate conduce. Acesta susține că toate fotografiile cu Kim lansate de Coreea de Nord în ultimele luni, în încercarea de a stinge zvonurile despre sănătatea lui Kim, erau false.

„Cred că este în comă, dar viața lui nu s-a încheiat. Nu s-a format o structură succesorală completă, astfel încât Kim Yo-jong este adus în prim-plan, deoarece vidul nu poate fi menținut pentru o perioadă îndelungată ”, a spus Chang Song-min.

Presa coreeană nu vorbește nimic despre problemele președintelui

Vineri, agenţia de spionaj din Seul i-a informat pe parlamentari într-o şedinţă cu uşile închise, cu privire la un nou sistem de guvernare pe care Kim pare să îl fi creat. În această formă, el împarte autoritatea şi responsabilitatea cu câţiva dintre cei mai de încredere ai săi. Dar, potrivit Agenţiei Naţionale de Informaţii, această schimbare nu pare să fie legată de nicio problemă majoră de sănătate.

Presa coreeană susține că președintele a revizuit recent situația economică a țării și a recunoscut provocările grave pe care le creează COVID-19. De asemenea, a fost raportat faptul că președintele a cerut cetățenilor din Coreea de Nord să renunțe la câinii de companie pentru a salva țara de penuria alimentară.

Puteri sporite pentru sora lui Kim Jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a delegat o parte din autoritate colaboratorilor săi apropiaţi. Personajul principal în acest transfer de putere ar fi chiar sora sa mai mică, Yo-jong. Informațiile au venit în urma unei evaluări a serviciului sud-coreean de spionaj, NIS, transmisă deputaţilor de la Seul.

„În prezent, Kim Yo-jong (…) conduce afacerile generale ale statului pe bază de delegare. Kim Jong-un îşi păstrează încă autoritatea absolută, dar o parte din ea a fost predată puţin câte puţin. Yo-jong este liderul numărul 2 de-facto, dar Kim Jong-un nu şi-a ales un succesor”, a indicat serviciul de spionaj sud-coreean într-un briefing cu uşile închise.

Potrivit NIS, Kim Yo-jong şi-a asumat cea mai mare parte a autorităţii de la fratele său, dar nu este singura cu care acesta împarte puterea. Pak Pong-ju, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat, şi noul prim-ministru Kim Tok-hun au preluat controlul asupra sectorului economic.

Sora liderului nord-coreean este responsabilă cu politica faţă de Coreea de Sud şi faţă de SUA, precum şi cu alte probleme generale. Coreea de Sud este foarte atentă la ce se întâmplă în țara vecină după ce au primit noi amenințări din partea lui Kim Jong-un.

Împărțirea puterii

În ce priveşte armata, Choe Pu-il, directorul pentru afaceri militare al partidului, şi Ri Pyong-chol, vicepreşedinte al Comisiei militare centrale, şi-au asumat autoritatea parţială, mai afirmă NIS. Scopul acestor delegări de atribuţii este să-l elibereze pe Kim de stresul guvernării. Astfel, totodată, s-ar evita culpabilizarea lui în cazul unui eşec al politicii regimului, a explicat aceeaşi sursă.

În briefingul susținut de serviciul NIS, s-a mai remarcat că liderul nord-coreean şi-a sporit activităţile publice începând din iulie.

„Înaintea celei de-a 75-a aniversări a creării Partidului Muncitorilor (la 10 octombrie), în lipsa unor realizări tangibile, el îşi creşte activităţile publice începând din iulie. Se asemenea, se axează mai mult pe prezidarea de şedinţe de partid decât pe vizite de lucru”, mai arată serviciul secret sud-coreean.

Adauga un comentariu