Energia electrica este aproape vitala pentru fiecare dintre noi. Daca in trecut era un simplu moft, astazi energia electrica este utilizata pentru incalzire, pentru prepararea mancarurilor, pentru lumina si chiar pentru deplasare, existand numeroase masini 100% electrice si alte vehicule propulsate de curent.
Din pacate, exista anumite zone in lume unde conexiunea la reteaua electrica este imposibila. In aceste zone este nevoie de un generator electric. Partea buna este ca exista sute de variante de generatoare de curent, care mai de care mai interesante. Partea mai putin buna este faptul ca alegerea generatorului perfect trebuie sa tina cont de o serie de aspecte, unele mai importante decat altele.
De ce trebuie sa se tina cont in alegerea unui generator?
In primul rand de utilitatea pe care o are generatorul. De cele mai multe ori, un astfel de produs este folosit in gospodarii in care nu se locuieste permanent, asadar, este bine sa se mizeze pentru variante care pot sta in functiune pana la 24 de ore. Aceste generatoare pot fi ideale si in gospodariile conectate la retea, in care se intampla sa pice curentul.
Conteaza foarte mult si puterea, care poate sa fie mica, intre 500 si 2200, medie, intre 2200 W si 5500 W sau mare, de pana la 10 kW. De cele mai multe ori, in functie de putere este decis si pretul care poate sa fie destul de piperat daca se opteaza pentru un generator foarte puternic
Conteaza si tensiunea oferita (sunt recomandate generatoarele monofazate pentru utilizarea casnica), dar si tipul de curent pe care il genereaza aparatul. Acesta poate sa fie alternativ sau continuu.
Nu in ultimul rand conteaza combustibilul (motorina sau benzina), modul in care se pune in functiune si brandul.
In ceea ce priveste brandul, se remarca doua nume importante: Kipor si Stager.
Care este generatorul mai bun? Kipor sau Stager?
Cei de la generatoaredecurent.info au facut o mica comparatie intre modele asemanatoare ca pret, produse de ambele branduri.
Generator curent Stager YDY18S3 vs Generator curent Kipor KDE 19 sta 3. Sunt doua modele asemanatoare din punct de vedere al costurilor, insa balanta inclina foarte mult spre modelul de generator curent Stager YDY18S3, in conditiile in care are 1500 de ture, fata de cele 3000 ale lui Kipor KDE 19 st 3 si are 4 cilindri in linie injectie directa, fata de cei 3 cilindri al modelului cu care este comparat. Ambele sunt foarte eficiente si puternice, pot genera atat curent la 400 V cat si curent la 230 V si sunt stabile. Expertii recomanda totusi, Stager.
Generator Stager YDE7500TD vs Generator curent Kipor kde 6700 ta. Mai atractive din punct de vedere al costurilor, aceste generatoare se remarca printr-un nivel de zgomot redus, prin design placut si un curent de foarte buna calitate. Sunt generatoare monofazate, functioneaza cu motorina, insa acest Generator Stager YDE7500TD are un sistem de racire ceva mai performant, chiar daca pretul sau este ceva mai mic. Per total insa, ambele sunt solutii cat se poate de eficiente pentru utilizarea casnica.