Cancan

Kira Hagi și-a tatuat o cruce pe frunte. Care este semnificația acestui gest

Publicat: 09 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Kira Hagi și-a tatuat o cruce pe frunte. Care este semnificația acestui gest
Fiica lui Gheorghe Hagi promovează tradițiile culturii aromâne

Kira Hagi și-a tatuat o cruce pe frunte. De curând, fiica lui Gheorghe Hagi o publicat o poză emoționantă pe pagina de socializare. Tânăra a îmbrăcat un costum tradițional aromân și are o cruce desenată pe frunte. În cultura din care provine se crede că acest semn oferă protecție.

Fiica lui Gheorghe Hagi a fost selectată de societatea culturală „Aromânii” din Bucureşti pentru a promova tradițiile culturii din care provine. Astfel, Kira a publicat o fotografie în care apare îmbrăcată cu un costum de mireasă vechi de un secol.

Costumul i-a aparținut unei alte aromânce celebre, numită Kira Mantsu. Recent, fiica lui Hagi a fost selectată pentru a reprezenta femeile aromâne. Totul se petrece în cadrul proiectului „Women from different cultures through the eyes of makeup”.

Costumul de mireasă vechi de un secol a fost completat de un colier din aur și o salbă. Aceasta obișnuia să fie un dar de nuntă de la socru. Cureaua ce apare în costumul tradițional de nuntă se numeşte „ciuprachi” şi este confecționat din argint şi fir de aur.

Kira Hagi și-a tatuat o cruce pe frunte

Însă ceea ce atrage atenția la apariția surprinzătoare a Kirei Hagi este crucea desenată pe frunte.
Sterică Fudulea, reprezentantul comunității aromâne – filiala Tulcea, a precizat care este semnificația acestui semn

„Astfel, se transmitea faptul că acele fetițe erau creștine și nu pot fi răpite. Nu știu de ce se practică acest obicei doar la aromâni, dar eu cred că există un fel de înțelegere secretă între autoritățile otomane și aromâni, de vreme ce în zona erau și greci și alte etnii. Obiceiul a durat până în anii ’30, când aromânii au emigrat în Cadrilater. Aici, trăind împreună cu bulgarii, nu mai exista niciun pericol”.
Sterică Fudulea

Tatuarea crucii pe frunte și mâini a fost un obicei practicat în majoritatea țărilor balcanice de către aromâni. Se pare că simbolul crucii le proteja pe aromânce de haremurile turcești, turcii considerându-le „mutilate” pe femeile cu tatuaje.

A devenit profesoară de actorie

Kira a îmbrățișat cariera actoricească. Fiica lui Hagi joacă rolul principal în pelicula „Între chin și amin”. Acesta este un film tulburător despre ceea ce a însemnat oribilul experiment comunist de la Pitești.

„Străbunicul meu a fost închis în lagărul de la Aiud și, în timp ce filmăm, mă ducea bunicul la Jilava. A fost un moment de vindecare pentru amândoi, în care mi-a povestit toate suferințele prin care a trecut el. Știam povestea, dar o știam vag. Și unchiul bunicii mele a fost închis la Pitești, i-am luat un interviu și caseta a rămas. El acum nu mai este, m-a impresionat povestea lui. Bunicul meu era foarte fericit că se va vorbi despre «Experimentul Pitești». Bunicul meu a suferit foarte mult, a fost și la canal. Oricine poate spune că nu este ușor să fim vulnerabili să povestim despre un moment din viața noastră în care suntem umiliți, forțați… A fost un moment foarte greu și îi mulțumesc lui Toma (n.r. – regizorul Toma Enache) că m-a adus în acest proiect”, spunea Kira Hagi în urmă cu un an.

Poza în care Kira Hagi și-a tatuat o cruce pe frunte a primit foarte multe aprecieri în mediul online.

Adauga un comentariu