Actualitate

Klaus Iohannis, declarație de presă: „Starea de alertă va fi prelungită. Se va circula până la ora 22!” – LIVE VIDEO/ TEXT

Publicat: 09 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis declarație de presă Starea de alertă va fi prelungită. Se va circula până la ora 22 - LIVE VIDEO TEXT
Președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, va susține marți, 9 martie 2021, ora 17:10, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă. Decizia vine ca urmare a ședinței de la ora 15,00 la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Corina Atanasiu, inspector general – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, gen. mr. Dan Paul Iamandi, şi Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

La ora 17,30, şeful statului va avea o întâlnire cu liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, şi deputatul Ovidiu Ganţ pe tema minorităţilor naţionale.

„Am avut mai multe discuții despre prioritățile noastre și investițiile care trebuie făcute. Am discutat despre dotarea spitalelor, astfel încât să oferim condiții mai bune pacienților. Am discutat despre locuri de muncă pentru pacienții afectați de pandemie, despre educație și școli sigure pe car ele dorim pentru elevii noștri. Ne dorim, de asemenea, un mediu curat. Azi am avut o întâlnire privind școlile sigure și sănătoase în România.

Discuțiile au vizat autorizațiile ISU la incendiu, autorizațiile de cutremur, dar și consolidarea sistemului de sănătate.

Avem mult prea multe clădiri neverificate. Peste 40% din clădirile unde funcționează școli sunt în zone de risc seismic. Am discutat despre soluții, că de probleme tot am discutat.

Am hotărât ca prin alocările viitoare zoana de infrastructura educațională să fie o prioritate pentru noi. În planul de reziliență o să fie investiții majore în învățământul de stat. Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea și repararea clădirilor. Ne-am uitat pe lista de normative și majoritatea sunt mai vechi de 10 ani.

Știm că lucrurile sunt complicate, sunt birocratizate”, a precizat Klaus Iohannis în cadrul unui discurs.

Lockdown de Paști? Ce spune președintele României

„Am discutat de crearea de locuri de muncă pentru cei afectați de pandemie, despre școli sigure și sănătoase și despre un mediu curat pentru toți românii”, a spus președintele.

Au fost discutate problema autorizațiilor la incendiu precum și problemele de risc seismic, dat fiind că 40% din unitățile de învățământ sunt amplasate în zonele de risc seismic, a adăugat el.

„De multe ori, lucrurile sunt prea complicate, prea birocratizate și ne-am propus să debirocratizăm întregul proces”, crede Klaus Iohannis.

El a anunțat măsurile anti-pandemie ce vor fi în vigoare în următoarea perioadă.

„Cifrele sunt îngrijorătoare, tendința de creștere este evidentă și ni se spune din toate părțile că presiunile pe secțiile ATI este tot mai mare.
Dragii mei, haideți să nu irosim ce am câștigat prin campania de vaccinare. Până la vară, când vom avea un număr satisfăcător, haideți să nu ne înecăm la mal. Starea de alertă va fi prelungită. Ora până la care se va circula fără declarație pe proprie răspundere va fi 22. Vă promit că nu vom avea un lockdown de Paști”, a încheiat el.

Adauga un comentariu