Actualitate

Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră după cele două ședințe de lucru. Unde vor merge banii primiți de la Uniunea Europeană – LIVE VIDEO

Publicat: 17 feb. 2021
președintele Klaus Iohannis transmite un mesaj
Preşedintele României, Klaus Iohannis va fi prezent, luni şi marţi, la o întrunire extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles, a anunțat Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, miercuri, la ora 17,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a avut două şedinţe de lucru cu premierul Florin Cîţu şi mai mulţi membri ai Guvernului. Marți, Iohannis a avut o întâlnire cu Patriarhul Daniel.

Ce teme a abordat președintele României în ședința de lucru

„Am avut în ultimele zile o serie întreagă de discuţii foarte importante cu premierul, miniştrii din Guvern pentru a lămuri câteva chestiuni. Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine, rapid, proiect pentru planul naţional de rezilienta, pentru a obţine fonduri europene. Avem peste 30 miliarde de euro pentru a pune la punct lucrurile din ţară. Sunt oportunităţi uriaşe şi vrem să le folosim pe mai multe paliere:

-sanatatea. Este nevoie de investiţii în sistemul sanitar, în spitale noi, în spitalele existente pentru a fi mai sigure pentru pacienţi, mai ales în zona de Terapie Intensivă. Fiindcă vorbim de zona de sănătate, fac o remarcă despre campania de vaccinare care merge foarte bine. Suntem în topul european. Vom avea persoana 1 milion care va fi vaccinata. Cu toţii avem speranţa că până în vara să ieşim din pandemie.

-locurile de muncă. Foarte mulţi romani şi-au pierdut locul de muncă. Unii din păcate sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă. Este vital să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă.

-scoli. Sistemul românesc de învăţământ are nevoie de foarte mulţi bani, trebuie să ne gândim la siguranţă elevilor, pentru a nu avea incendii şi alte evenimente nefericite. Trebuie eliminate toaletele din spatele curţilor şi încălzirea pe lemne. Avem nevoie de şcoli noi, verzi, cărţi noi.

-programe serioase pentru mediu. Avem nevoie de programe de împădurire.

Aceste teme ne preocupă şi până în aprilie vom avea un plan naţional, care va fi depus la Comisia Europeană. Implementarea va fi făcută imediat în şcoli, în mediu”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Comentarii
 • Gogosi.

  Nu exista bani „primiti”. Banii pot veni, in viitor, dar numai dupa ce guvernul face cum trebuie Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), si numai dupa ce Comisia Europeana (CE) il aproba.
  In decembrie, CE a respins PNRR pentru motivul ca „nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecția mediului, sustenabilitatea economică sau educația”.

  Nu vor fi 30 de miliarde, ci mult mai putin. Rata de absorbtie a fondurilor europene in Romania este de 36% (39% este media UE). Deci, sa speram ca vom reusi sa absorbim 11 miliarde .
  Sa nu se inteleaga ca vorbim de 11 miliarde in 2021. Suma este pentru intreaga perioada 2021-2027. Anul acesta vor veni numai prefinantari. Atat. Si asta in a doua jumatate a anului.

  Cei 11 miliarde nu este suma neta care intra in tara. Trebuie sa scadem contributia Romaniei la UE, Cam 1,6 miliarde pe an. Cand tragi linia nu rezulta mare lucru.

Adauga un comentariu