Actualitate

Klaus Iohannis, despre campania de vaccinare anti-coronavirus: „Vaccinurile sunt sigure și eficiente” – LIVE VIDEO/ TEXT

Publicat: 23 nov. 2020
Klaus Iohannis face declaratii de presa
Președintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va susţine astăzi, 23 noiembrie 2020, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

„Pandemia de COVID-19 ne-a modificat tuturor radical viețile, a afectat global starea de sănătate a oamenilor și capacitatea de funcționare a economiilor. Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetătorii încearcă să ne ofere cât mai repede soluția pentru ieșirea din această criză. Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală.

La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-CoV-2 într-o veritabilă cursă pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil.

Însă acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții.

Până atunci, oricât de greu ne-ar fi, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluția pandemiei la noi în țară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare.

La momentul în care vaccinurile vor ieși din producție, va trebui să ne asigurăm că suntem pregătiți să le putem distribui tuturor, în mod echitabil. De aceea, am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății, ministrul Apărării și ministrul Afacerilor Interne pentru a discuta aspectele legate de campania de vaccinare anti-COVID.

De eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor.

Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului.

Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, și avem organizată o structură clară, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare.

Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.

Vreau să subliniez că cele trei ministere – Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne – au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de acțiune, pentru pregătirea corespunzătoare a procedurilor şi asigurarea disponibilității personalului medical pentru derularea procesului de vaccinare în condiții de maximă siguranță.

Am discutat și despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă, ceea ce implică un efort logistic și de transport în condiții sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.

Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2 fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.

Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.

Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.

Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.

Comunicarea clară și transparentă cu cetățenii, și în special cu grupurile țintă, este esențială, la fel ca și combaterea dezinformării și a diseminării informațiilor false.

Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media.

Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii”, a transmis Klaus Iohannis, președintele României.

Comentarii
 • Au reușit străinii, în speță tâmpiții ăia de chinezi și de americani cu combinațiile rasei mamei lor de jeguri sa nenoroceasca o lume întreagă si sa omoare atâția oameni! Datorită acestui lucru ar trebui aruncați afară din toate țările si sa se ducă în p mamii lor la ei acasă sa nu mai umble ei cu porcăriile lor si tâmpeniile lor! Aruncați afară din țară, marginalizați! Și ei și porcii de americani!

 • Răspunde wernerul cu viața dacă vaccinul nu e bun——-primul cobai să fie el și bețivi mei de la birtu „victoria”—-numai așa mai are populimea încredere în vaccin——

 • Anonim noi PSD suntem vaccinati de mult, dar vou prostimea #rezist ar trebuibsa fiti vaccinati. Nu uita voi prostimea #rezis ati iesit in strada cand PSD. V a marit salariile. Voi #rezist ati spus ca pleaca multinationalele, au plecat bre boilor #rezist????
  Faceti mintingbacuma cu #rezist VA VACCINATI!!!
  Ai vazut ce scrie un PSD, domnul Astarastoaie???
  Citi bai boilir #rezist, manipulant de 2 lei (ciolos) „

 • Prostule analfabet eu lucrez in particular si nu-mi mareste nici un partid din tara asta salariul.Tu esti o zdreanta care stai cu mana-ntinsa ca milogul la pod.In alta ordine ar trebui sa fiti vaccinati de prostie,incompetenta,lene si pupincurism oi ratacite care ati votat o coada de matura numita zdrancila!Avea dreptate Caramitru cine voteaza psd: asistatii sociali oamenii cu scoala putina usor de manipulat,dar norocul tarii e ca santeti minoritari asta cu o conditie sa iasa lumea (cu mintea-ntreaga)masiv la vot

 • Dupa cum scrie,anonimul cred ca matura prin curte.Matura este condeiul,unealta sa de baza, cu care scrie in fiecare zi,nici minte multa nu are,precum Turcan,Grinda,doamna Lighean,ciocli si alte penelepre.

 • laba trista psd-ista nu fi suparat pe oamenii care tin cu adevarat bugetul acestei tari,adica mediul privat.Tu esti o sinecura psd-ista care vremelnic suge pula oamenilor onesti din aceasta tara.O ve-ti lua la pupu pe 6 decembrie,si o sa va pierdeti actualele privilegii!

 • Esti un sugar de dreapta,minte iti mai trebuie.Cu maturatul prin curtea patronului nu aduci venit la buget,pentru ca iti da bani la negru.Mai sunt multi needucati ca tine, de laba dreapta?Sa stii ca eu lucrez la propria firma si nu sunt milog ca tine, sa ma rog de patron, sa-i matur curtea cu laba dreapta.

 • ha ha patron!!!! mai laba daca-i fi patron n-ai vota psd in veci,esti doar o laba trista care suge pula oamenilor onesti capici.Esti o oaie ratacita care beleste ochii la hanaua 3 si reproduce a doua zi p’aci ce a auzit.PS mai bine maturator in curte decat limbist la psd

Adauga un comentariu