Actualitate

Klaus Iohannis, despre sistemul de sănătate din România: „Nu există proceduri bine stabilite, prevenția este practic inexistentă”

Publicat: 23 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis despre sistemul de sănătate din România Nu există proceduri bine stabilite prevenția este practic inexistentă
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă

Președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește ca România să aibă un Guvern responsabil care să reformeze sistemul de sănătate. Acesta a afirmat că spitalele „nu funcționează” și „nu sunt bine dotate”, neexistând proceduri bine stabilite. Acesta a punctat faptul că prevenția este inexistentă.

”Tema spitalelor și a sănătății publice nu este o temă nouă și eu am atins această temă de foarte multe ori. Am avut discuții cu OMS, am avut semnări de documente, aici, în Sala Unirii. Sistemul nostru de spitale nu funcționează, nu sunt bine dotate, nu există proceduri bine stabilite, prevenția este practic inexistentă, marile măsuri de prevenție care trebuie să meargă în adâncime în populație a dispărut. Toate aceste lucruri trebuie schimbate și de aceea îmi doresc un Guvern care să fie responsabil, care să pună lucrurile în ordine, un Guvern care să poată aplica un plan în 4 ani sau poate un termen chiar mai lung pentru că este o temă foarte importantă”, a spus Klaus Iohannis.

Ce a declarat ministrul Nelu Tătaru, după prima internare a unui copil cu COVID-19 la ATI

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a transmis, joi, 17 septembrie 2020, faptul că în prezent în Capitală sunt 30 de paturi la secția de Anestezue și Terapie Intensivă pentru copii, din care patru sunt pentru nou-născuţi. La nivel naţional sunt în jur de 67 de paturi, alte câteva fiind „în evaluare”. „Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menţinem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări”, a afirmat Tătaru.

Prima internare la ATI a unui copil cu Covid-19

În ceea ce privește copilul adus de la Buzău la Bucureşti şi internat la Terapie Intensivă, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a reiterat că este în stare bună, nefiind intubat.

„Ştiam de acest pacient de ieri, părinţii infectaţi COVID, el cu o patologie de tip pediatrică de supra infectare, în contextul în care prezenta şi un test pozitiv. E în stare bună, este neintubat. Nu avem cunoştinţă de alţi copii, nici nu avem raportaţi. În acest moment, în Bucureşti sunt 30 de paturi ATI pentru copii, din care patru sunt pentru nou-născuţi. La nivel naţional sunt în jur de 67 de paturi, mai avem încă 17 pături în evaluare, la spitalele judeţene, pentru copii”, a afirmat Nelu Tătaru.

Peste o mie de paturi la secția ATI

Ministrul Nelu Tătaru a menţionat că, în total, sunt 1.050 de paturi de ATI complet dotate pentru pacienţii cu COVID, iar joi sunt 460 de pacienţi în Terapie Intensivă.

Interpelat dacă, în condiţiile în care va creşte numărul de infectări, inclusiv la copii, se vor lua noi măsuri, Tătaru a spus: „Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menţinem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări şi evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal şi la cele două săptămâni. Efectul şcolii îl vom vedea la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”.

Tătaru a ținut să precizeze că va discuta cu directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, întrebat fiind despre afirmaţiile acestuia conform cărora recomandarea transmisă Ministerului Sănătăţii legată de ghidul sanitar pentru şcoli a fost că elevii nu trebuie să poarte mască în clasă, ci doar profesorii.

„Acest ghid este evaluat de Grupul Tehnico-Ştiinţific. Opinia mea este că măsurile care trebuie păstrate sunt masca, distanţarea şi dezinfectantul, precum şi circuitele care trebuie să existe atât în şcoală, cât şi pe holuri…. O să am o discuţie, din câte am avut eu ultima dată cu dânsa opinia era cea generală”, a declarat Tătaru.

Adauga un comentariu